Promovirana knjiga Soja u prehrani Vesne Alasić

839 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA – 4. veljače 2020. – Soja u prehrani naziv je knjige Vesne Alasić i istoimenog predavanja kojeg je jučer autorica, predstavljajući knjigu, održala u Pučkom otvorenom učilištu MAR.
Vesnu Alasić, dipl. ing. agr., predstavila je Danijela Juranović, direktorica POU MAR.
Autorica je potom govorila o motivima koji su ju potakli da napiše ovu knjigu, te blagodatima soje u prehrani koju, kako je naglasila, ljudi nedovoljno koriste, ponajprije zato što kod nas nije dovoljno razvijena kultura korištenja soje kao hrane, a uz to i na tržištu nema dovoljno proizvoda od soje.
Upozorila je da poljoprivrednici, pogotovo Opća poljoprivredna gospodarstva koja se bave ekološkom proizvodnjom, soju nedovoljno koriste kao kulturu iako postoji mogućnost zarade, prerađujući soju u brašno, mlijeko i druge proizvode koji se koriste u zdravoj ljudskoj prehrani, jer je soja, naglasila je, namirnica s velikim s kalorijskim i nutritivnim vrijednostima, udjelom proteina i ugljikohidrata.
Knjiga govori o brojnim mogućnostima vezanim uz uzgoj i daljnju uporabu soje u prehrani. Predstavljajući knjigu, koja je ujedno i priručnik s receptima jela i pripravaka od soje, autorica je privukla pozornost okupljenih govoreći o mogućnostima i načinima kako soju koristiti u zdravoj prehrani.
-Ova knjiga recepata koristit će oboljelima od šećerne bolesti i ljudima s kardiovaskularnim problemima, jer je poznato sa u područjima gdje se soja koristi u prehrani nema tih bolesti, a da kod karcinoma dojke i prostate može djelomično riješiti problem tih bolesti – kazala je Vesna Alasić.
Nakon promocije posjetitelji su mogli kušati proizvode od soje.

O autorici:
Vesna Alasić rođena je u Novoj Gradiški gdje je završila srednju prehrambenu školu, nakon čega 1980. upisuje Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1984. i diplomirala. Od 1985. zaposlena je u PIK-U Nova Gradiška na radnom mjestu tehnologa za obradu sjemena, a 1987. odlazi na specijalizaciju iz fitopatologije sjemena nakon čega radi kao ispitivač zdravstvenog stanja sjemena. U Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva radi od 1995., prvo kao stručni savjetnik za ratarstvo u Sektoru poljoprivredne savjetodavne službe. Trenutno radi kao viša stručna savjetnica u službi za stručnu podršku Područnoj jedinici Slavonsku Brod, Ispostava Nova Gradiška, Ministarstva poljoprivrede. Autorica je i koautorica brojnih stručnih članaka, publikacija i priručnika iz područja ratarstva.

Related Post

Sjećanje na novogradiške Židove

Autor - 27/01/2019 0
Autor Franjo Samardžić Foto: Franjo Samardžić, Feliks Valentić NOVA GRADIŠKA, 27. siječanj 2019. – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta (27.…

SELJAČKA BUNA SE NASTAVLJA

Autor - 15/08/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 14. kolovoza 2013. – Seljaci sedmi dan prosvjeduju i ne odustaju od svojih zahtjeva. Kako kaže Antun Vrakić…