Foto reportaža: – Promovirana monografija NK Slavonca

889 0

NOVA KAPELA 16. listopada 2010. – Danas je u Novoj Kapeli na vrlo svečan način i u nazočnosti brojnih gostiju, igrača nekoliko generacija kluba i uglednika iz Zagreba, održana promocija monografije Slavonca, „Slavonac za sva vremena“, autora Antuna Brađaševića. Vrijednost ovoj promociji i impozantnom skupu dala je nazočnost Vlatka

Markovića i Zorislava Srebrića, predsjednika i tajnika Hrvatskog nogometnog saveza, što se rijetko događa u ovim prilikama. Voditelj svečanosti Josip Radičević, uz spomenuta dva uglednika iz HNS, pozdravio je i nazočne: Nikicu Stevanovića i Ivicu Rajkovića, predsjednika i tajnika Županijskog nogometnog saveza, Damira dr. Japundžića i Krunoslava Hoffera, predsjednika i dopredsjednika Nogometnog središta Nova Gradiška, te članove Kluba prijatelja novokapelačkog Slavonca u Zagrebu i domaće nogometaše, članove uprave i goste.

Potom je govorio Josip Čevizović, predsjednik kluba, gdje je pohvalio inicijatore i kreatore izrade monografije,Vladu Kušića i Antuna Brađaševića te naglasio da Slavonac zaslužuje takvu spomenicu, što i rezultati pokazuju, koji su navedeni u knjizi. Posebno je istakao Slavončev pododbor u Zagrebu koji je preko Kušića i donio ideju da se monografija napiše. Nadahnuto je govorio i Milan Franić jedan od suradnika u izradi monografije, a inače predsjednik Inicijativnog odbora u Novoj Kapeli, koji je s velikom zahvalnošću istakao članove Slavončeva pododbora u Zagrebu s kojim su odlično surađivali. Potom je govorio Vlado Kušić, posebni stručni suradnik i koautor prvog dijela monografije, čovjek koji je čitav jedan period Slavončeve aktivnosti, još kao igrač, konstantno bilježio i time znatno doprineo da Nova Kapela ima autentične zapise o počecima i prvim godinama rada i djelovanja kluba. Iznio je i zanimljive podatke kako su članovi u Zagrebu na razne načine skupljali novce za novokapelački Slavonac i podsjetio da su u prigodi proslave 50. obljetnice, izradili prvi grb kluba i klupsku zastavu, te niz drugih akcija.

Vladimir Kušić, kroničar novokapelačkog nogometa i Milan Franić

 

 Autor monografije Antun Toni Brađašević potom je govorio o tome da je on nastavio pisati tekstove poslije Kušićevog priloga, da je odrastao gotovo uz igralište Slavonca i znao je sve što se događalo u klubu, pa nije bilo teško napisati o onome što je bilo u neposrednoj blizini. Evocirao je neka sjećanja na velika gostovanja zagrebačkog Dinama i Žiline i drugih renomiranih klubova u Novoj Kapeli, te istakao poimenice suradnike, te im zahvalio na podršci i pomoći. Potom, govorio je uvaženi gost, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Vlatko Marković. Naglasio je da osjeća u ovoj sredini da ljudi imaju dušu, zajednioštvo, a Slavonija je prema njemu izvor inovacija u svakom pogledu, pa je tako i ugodno iznenadila i ova monografija. Čestitao je autorima na knjizi, ali i upravi na onom što se čini na nogometnom igralištu Slavonca, te je obećao i određenu financijsku pomoć. Iza njega govorio je Nikica Stevanović, koji je manje-više, rekao isto, ističući upravu za aktivnosti na igralištu, a pohvalio autore za monografiju, te je rekao da će i ŽNS pomoći oko izgradnje igrališta.

 Dr. Damir Japundžić evocirao je neke uspomene iz mlađih dana kada je nastupao u Novoj Kapeli, a zatim čestitao autorima monografije. U nizu govornika slijedili su predstavnici lokalnih vlasti, pa je najprije govorio Damir Ocvirek, predsjednik Općinskog vijeća, a zatim umjesto nenazočnog načelnika Josipa Benića govorio je Marko Pejaković. Oba su istakli ranije proklamirana 4 segmenta koja su aktualna pred upravom kluba, a koja zajednčki polako se već rješavaju. Jedan od prvih današnjim danom, izdavanje monografije, je anuliran, a ostaju još tri, koja su već u tijeku rješavanja. Istakao je teškoće kluba koji već čitavu jednu sezonu igraju izvan Nove Kapele, pa juniori igraju u Srednjem Lipovcu i u Dragovcima, a seniori su igrali u Srednjem Lipovcu, a sada nastupaku u Malinu. Zatim su po predsjedniku Čevizoviću uručeni brojni pokloni, a posebno su ih dobili Vlado Kušić i Toni Brađašević, ali i sve nazočne rukometašice dobile su bijele karanfile.U jednom takvom ugodnom ozračju završena je svečanost promocije i nastavilo se zajedničkim domjenkom.

 No, svakako treba naglasiti da su prije ove svečanosti svi nazočni posjetili nogometno igralište u izgradnji, pogledali novouređene svlačionice i klupski dom, a nakon toga sjajno aranžiranu izložbu fotografija svih generacija, ali i obilje pehara koje su nogometaši Slavonca osvojili tijekom gotovo osam desetljeća svoga djelovanja. Sve u svemu, jedno lijepo i ugodno druženje u Novoj Kapeli, uz čestike za autore monografije, koji su dali simpatični, ali realni naziv „Slavonac za sva vremena“.

Josip Čevizović, predsjednik NK “Slavonac”

 

 

Related Post

NOGOMETNI KUP

Autor - 14/05/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 14. svibanj 2015. – U finalu kupa ŽNS sastat će se novogradiška Sloga i Omladinac iz Gornje Vrbe.…

Dvije pobjede Mladosti

Autor - 06/08/2010 0
Nogometaši Mladosti u dva posljednja dana odigrali u Cerniku dvije pripremne prijateljske utakmice i postigli dvije pobjede. Najprije su odigrali utakmicu s…