PROPAST KLASA PRATE KAZNENE PRIJAVE – Oštetili državu za 13 milijuna kuna

1027 0

Autor: Marija Radošević

Po završetku kriminalističkog istraživanja utvrđena je osnovana sumnja da je predsjednik uprave ‘Klasa’ Ivan Dozet, s ciljem pribavljanja imovinske koristi za trgovačko društvo, oštetio državni proračun za oko 13 milijuna kuna. 

NOVA GRADIŠKA, 30. srpnja 2011. – Protiv 68-

godišnjeg predsjednika uprave novogradiškog ‘Klasa’ Ivana Dozeta kao i protiv tvrtke u stečaju, uz kaznene prijave zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i povrede prava na rad, novogradiška je policija dostavila općinskom državnom odvjetništvu i posebno izvješće. Kako je, naime, po završetku kriminalističkog istraživanja utvrđeno, osnovano se sumnja da je predsjednik uprave Klasa (policija ne navodi imena tvrtke niti predsjednika uprave), oštetio proračun Republike Hrvatske i zaposlenike tog trgovačkog društva za ukupno oko 13 milijuna kuna.

Sindikat i radnici pokrenuli stečajni postupak.

 

Policija je izvjesila kako je on, u razdoblju od 2000. do rujna 2009. godine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za trgovačko društvo, propustio i uskratio uplatiti u proračun Republike Hrvatske novčane iznose koje je bio dužan uplaćivati na temelju obračuna plaća i obustavljenih obveznih doprinosa iz i na plaće, prijavljenog poreza i prireza na dohodak, prijavljenog poreza na dodanu vrijednost, te pored toga uskratio uplatiti djelatnicima tog trgovačkog društva neto plaće za tri mjeseca u 2009. godini.

Također je utvrđena osnovana sumnja da je i trgovačko društvo odgovorno za kaznena djela koje je počinio predsjednik uprave, a na temelju odredbi Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. Da je riječ o novogradiškoj tvrtki Klas, potvrđuje i stečajni upravitelj Predrag Filajdić (sl.desno). Nekadašnji gospodarski gigant od 1994.godine je ‘Klas’ proizvodio stočnu hranu, imao silose, klaonicu, pekaru…i zapošljavao oko 160 radnika.

– Zbog prezaduženosti, uprava je trebala pokrenuti stečaj još prije deset godina, no to su učinili radnici prije dvije godine, kaže Filajdić, navodeći kako su obaveze prema vjerovnicima narasle na 280 milijuna kuna što je, u odnosu na procijenjenu vrijednost imovine Klasa od 40-tak milijuna kuna, čak sedam puta više. Sva imovina je pod hipotekom, a djelomično će se naplatiti razlučni vjerovnici, potvrđuje stečajni upravitelj.

 

Related Post

Stečaj u DI Sekulić

Autor - 20/01/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 20. siječanj 2011. – Stečajni postupak nad DI „Sekulić“ ide svojim tijekom, bez za sada nekih značajnijih pomaka…