Proslava Badnjeg dana i Božića po julijanskom kalendaru u okučanskom kraju

3201 0

Autor Ivanka Herceg

OKUČANI – Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti danas 7. siječnja slave Božić- Rođenje Kristovo. Prema običajima ujutro idu na liturgijska slavlja, a potom se okupljaju u obiteljima, odlaze kod rodbine i prijatelja u čestitare.

Posebno se slavi i Badnji dan, pa je tako bilo i ovoga 6. siječnja i na našem području u Medarima, Vrbovljanima, Okučanima, Rogoljima, Novoj Gradiški.

Bili smo na obredu blagoslova i paljenja badnjaka u Vrbovljanima kod crkve sv. Save, koja bi uskoro trebala u obnovu, a gdje je obred vodio novogradiški paroh Ognjen Tenđerić. Okupio se dosta veliki broj vjernika, starih, mladih i djece, a obredu su bili nazočni i načelnik općine Okučani Aca Vidaković, potom predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac te Milan Vučković, općinski vijećnik.

Ilija Drageljević, predsjednik SKD “Prosvjete” Pododbora Okučani istaknuo je kako u organizaciji proslave Badnjega dana sudjeluje većina članova Društva, a izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom, kao i potporom općine te dolaskom njezinih prvih ljudi.

-Drago mi je da ste došli u Vrbovljane biti svjedokom paljenja badnjaka. Veliki je broj djece i to nas najviše raduje. Evo volio bih da neki od političara, ali i ljudi koji propagiraju odlazak u strane zemlje i da je sve bolje od života u Hrvatskoj, dođu ovdje i da se uvjere kako je u našem selu to sve drugačije. Očit primjer imamo danas. I pozivam sve da dobro razmisle prije nego donesu odluku da odu iz ove lijepe države- rekao nam je Ilija Drageljević uz zahvalu općini Okučani i načelniku Vidakoviću što su i ove godine osigurali i poklon-paketiće za djecu.

Poslije obreda i paljenja badnjaka novogradiški paroh Ognjen Tenđerić u Vrbovlajnima je čestitao Badnji dan i Božić te, među ostalim, rekao -Neka ovaj badnjak bude badnjak koji će nas sve zajedno povezati i one koji su pravoslavni i one koji su rimokatolici, koji zajedno žive u RH, koji zajedno traže bolju budućnost u Hrvatskoj. Život je pred nama i trebamo biti otvoreni prema svima, jer svi slavimo onoga najvažnijega u kojega se svi zajedno kunemo, a to je Spasitelj Isus Krist. Neka ovaj badnjak bude badnjak zajedništva – istaknuo je paroh Tenđerić zahvaljujući također općini Okučani i načelniku na potpori.

Mještani Vrbovljana priredili su i počastili domaće i goste tradicionalnim posnim jelima, a djeca su zahvaljujući općini Okučani dobila i poklon-paketiće.Nije izostala ni glazba.

OKUČANI

Bili smo i u Okučanima na službi Badnjega dana u crkvi sv. Dimitrija i obredu blagoslova i paljenja badnjaka. Svima koji su se okupili na proslavu ponuđena je također riba, a pekao ju je Jure Brekalo, predsjednik Šporstke ribolovne udruge “Pastrva” Okučani. To čini već nekoliko godina potvrdio nam je u kraćoj izjavi:” Svake godine za Badnji dan, već pet-šest godina, ali i za Mitrov dan, tu smo, prijatelji smo, komšije. Živimo zajedno i trebamo i biti zajedno. Za prave ljude nikada mi ništa nije teško- istaknuo je Jure Brekalo.

Službu je i obrede u Okučanima vodio okučanski paroh Dragan Antonić, a vjernicima je na kraju liturgije, među ostalim, čestitajući Božić rekao kako smo svjedoci onoga najljepšega i najradosnijega što se u čovjekovom životu može dogoditi, a to je rođenje Isusa Krista, Spasitelja cijeloga svijeta i dodao:” Svake godine se vraćamo upravo ovom najradosnijem prazniku, jer se Gospodin rodio među nama. Što nam treba više nego da nam je Bog poslao jedinorođenoga sina? Poslao nam je i Svetoga Duha kada je Isusa uskrsnuo jer ne želi ostaviti čovjeka sama,bespomoćna i prazna. I mi, sjećajući se ovog najradosnijeg povijesnoga događaja, okupljamo se u svetim hramovima i u svoje obitelji i domove unosimo mir, ljubav i blagostanje upravo time što smo otvorili vrata da se u svakom domu i u svakome od nas rodi i uđe sam Spasitelj. Ovdje smo da posvjedočimo vjeru svojih predaka, koji su čak i svoje živote dali zato što su čuvali svoju tradiciju, vjeru i kulturu. Ovdje smo zbog svoje djece da im možemo prenijeti ono zbog čega su naši stari stradavali, a i mi dali svoj zalog da bismo sačuvali svoju svetu Crkvu, običaje, tradiciju i ono što su nam naši pretci ostavili u baštinu. Ovo je i dan čija je poruka mir, ljubav i sloga, kako valja prići ljudima u pomoć kada je potreba, ali i podijeliti međusobno radost i to činiti svakoga dana, a ne samo na Badnji dan i Božić- istaknuo je paroh Antonić. Zahvalio se svima, kako je rekao, koji u ovo teško vrijeme nastoje biti pravoslavni kršćani, koji nastoje dolaziti u svoj sveti hram, ali i dati doprinos kada je potrebno učiniti nešto i za obnovu crkava. – U planu je urediti krovište kapele u Bodegraju. Imali smo podršku naših općinskih vlasti i nadam se da će doći vrijeme da počnemo na jedan zdrav način živjeti u ovoj maloj sredini i da jedni drugima pomognemo koliko je to moguće- rekao je, među ostalim, paroh Dragan Antonić.

Na proslavi Badnjega dana i obredima u Okučanima su također bili načelnik Aca Vidaković, predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac, kao i općinski vijećnik Milan Vučković.

Načelnik Vidaković čestitao je Badnji dan i Božić te istaknuo slijedeće:” Ovo je još jedan dokaz kako su međunacionalni odnosi, međuljudski odnosi na području općine Okučani zaista na zavidnom nivou. Svatko se moli svom Bogu. Neka se moli i onaj tko vjeruje, tko voli svoje, mora poštovati i tuđe. To je zlatno pravilo. I mi smatramo da je ovo jedini put kako bi došli do onoga što nam je najvažnije, a to je bolje sutra Okučanima i svim mještanima koji žive na području općine Okučani”.

Related Post

PRTEVENTIVNA AKCIJA POLICIJE

Autor - 30/03/2015 0
SLAVONSKI BROD, 30. ožujak 2015. – U okviru projekta Policija u zajednici, kontakt policajci Policijske postaje Vrpolje, tijekom travnja će…