Proslava Badnjega dana i Božića u crkvi Svete Trojice u Novoj Gradiški

2373 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – U crkvi Svete Trojice u Novoj Gradiški sinoć su bili obredi i proslava Badnjega dana i Božića. Vodio ih je novogradiški paroh Ognjen Tenđerić. Uz čestitku vjernicima rekao je, među ostalim:”Hvala Gospodinu koji nam je dao svoga sina, koji nam je dao sjećanje i uspomenu na Njega, hvala što nam je dao svetu Crkvu Kristovu da se pomoću nje uzdižemo i spasimo i tako zaista nađemo najvažnije, a to je spasenje svoje duše. Ako smo zaista kršćani, ako među sobom vidimo ljubav i ako među sobom zaista vidimo čovjeka bit ćemo odani jedni prema drugima i kao takvi ćemo se svi zajedno uzdizati. Nije važno kako se zovemo, da li se krstimo s lijeve ili desne strane, važno je da svi zajedno proslavljamo i bivamo ono što je najvažnije, a to je da smo kršćani. Slavimo večeras rođenje Kristovo, onoga po kojemu smo svi spašeni. Za nas, smrću na križu je pobijedio smrt i dao nam život da ga proslavljamo i Njegovo ime slavimo”.

Paroh Tenđerić zajedno s gradonačelnikom Vinkom Grgićem. Prema običaju djeci je bacio bombone i orahe uz “pijukanje”- simboličko značenje okupljanja ljudi što je Krist učinio svojim dolaskom i nahranio ih svojom ljubavlju- “Tko je gladan, neka dođe k meni i ja ću ga nahraniti, tko je žedan, neka dođe k meni i pije vode žive!”

Na kraju je paroh zahvalio gradonačelniku i njegovoj zamjenici Ivani Trupina na dolasku na proslavu Badnjaka i Božića i rekao: “Zadnje dvije godine od kako je gospodin Vinko na mjestu gradonačelnika zajedno smo doista puno toga ostvarili. Zahvaljujem mu se, želim mu puno zdravlja i da još puno godina bude naš najbolji suradnik”. Gradonačelnik Grgić, pozvan da se obrati, uputio je tradicionalnu čestitku za Božić:”Mir Božji, Hristos se rodi!”

Related Post