PROSLAVA VELIKE GOSPE U DOLINI I SV. ROKA U BOS. GRADIŠKI

1005 0

Vjernici župe Dolina kod Bos. Gradiške su tradicionalno proslavili blagdan VELIKE GOSPE – patron svoje župe.

Sv. misu s nekoliko stotina vjernika, koji su došli iz Hrvatske, različitih krajeva Europe i Australije, slavio je vlč. Dražen Mirčić banjalučki svećenik, jer je aktualni bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina vlč. Pero Čolić još uvijek teško bolestan. Misno slavlje su pjesmom uveličali orguljaš Riki i č. sestra Vijaneja Čolić. Prije sv. Mise nazočnim vjernicima je pružena prilika za ispovijed.

 

Svoje Dolince i Novoselce župna crkva je dočekala uređenija nego ikada do sada. Nakon što je postavljena hrastova ograda i nove keramičke pločice na koru, sjedeži presvučeni crvenim plišem, ispod kora su poredane slike križnoga puta, kao što su bile prije rata, a u sredini jubilarni amblem “IUBILAEUM A. D. 2000” za što je posebno zaslužan p. Damir Šokić OP. Naime, p. Damir je iz hrpe stakla, papira i drveta, nakon rata, izvadio ono na temelju čega se je mogla izvršiti rekonstrukcija slika i njihovih okvira. Zdravko Vidić je iz Italije dovezao dva kamena stalka za cvijeće, a sliku u tehnici ulje na platnu: svoje viđenje Gospe je darovala Blažena Matijašević r. Marković iz Nove Gradiške.

 

Priprava za proslavu Velike Gospe je počela još u petak u novogradiškoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije sv. misom zahvalnicom koju je predvodio vlč. Milivoj Knežević župnik župe sv. Ilije u Orubici u koncelebraciji s vlč. Rokom Ivanovićem vikarom ove novogradiške župe, a potom premijernim predstavljanjem dokumentarnog filma “DVADESET SUZINIH GODINA”autora Milorada Oršulić – Micana u povodu dvadesete obljetnice izlaženja iz tiska publikacije “Suza Dolinska”.

 

Uoči Velike Gospe u svetištu Majke Božje Kloštarske kod Slavonskog Kobaša misno slavlje je predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, gdje je nazočio lijep broj vjernika porijeklom iz župe Dolina.

Nakon sv. Mise ispred crkve, uz osvježavajuće napitke se je ostalo u razgovoru, a neki vjernici su upisali svoje milodare za uređenje crkve, održavanje groblja u Donjoj Dolini i za “Suzu dolinsku”.

 

BLAGDAN SV. ROKA U BOSANSKOJ GRADIŠKI je također svečano proslavljen misnim slavljem koje je predvodio, u prepunoj crkvi, msgr. Drago Balvanović, sin ove župe – misonar u Peruu kojom je ujedno obilježio i svoj 80-ti rođenmdan.

I bosanskogradiška crkva se je na svoj patron ponovila. Iz Austrije sa restauracije su dovezeni oltari, glavni s kipom sv. Roka i dva pokrajinska.

Related Post

ŽIDOVI SLAVE BLAGDAN PESAH

Autor - 02/04/2015 0
POŽEGA, 2. travanj 2015. – Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je čestitku dr. Kotelu Da-Donu, glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice…

PLETERNICA

Autor - 02/09/2013 0
Kao i svake godine na kraju devetnice Gospi od suza, pleterničko brdo žarilo se 31. kolovoza od svijeća, vrućih molitava…