Susret štovatelja Gospe čudotvorne medaljice u Štivici

2013 0

Autor Višnja Mikić

ŠTIVICA    – U subotu, 21. travnja održan je uskrsni susret štovatelja Gospe čudotvorne medaljice u župi Blažene Djevice Marije Nova Kapela. Sutradan, u nedjelju, 22. travnja, uskrsni susret štovatelja održan je i u župi sv Marije Magdalene Štivica.

Nakon što je gošće, Marijine sestre čudotvorne medaljice iz Nove Kapele, č.s. Ceciliju Firić i Samuelu Markanović, pozdravio štivički župnik, Josip Vračarić, uskrsnom pjesmom „Nek’ mine, Majko“, započeo je lijep susret. Štovatelje Gospe čudotvorne medaljice u Štivici, kojih se okupio lijep broj, pozdravila je s. Cecilija Firić, a za tu prigodnu pripremila je  poticajno izlaganje „Dođite i vjerujte uskrslom Gospodinu“.

Među ostalim je naglasila kako su nakon Isusovog raspeća potekle  i posljednje kapi krvi i vode iz njegovog  probodenog boka za naše spasenje. „Daj nam“, rekla je„da shvatimo vrijednost Tvoje žrtve pa da po Tebi i u Tebi gledamo smisao Tvoje žrtve i izrazimo Ti  zahvalnost za naše spasenje“. Čudo Uskrsnuća svjedoče anđeli koji rekoše:“ Isusa tražite, Nazarećanina, Raspetoga? Uskrsnu! Nije ovdje!“ (Mk, 16,6 )  Vidješe i povjerovaše, to je čin vjere u Krista Uskrsloga. I danas su prisutni znakovi uskrsloga  a to su vjera i evanđeoski život onih koji vjeruju. Svaki je pozvan prihvatiti ove znakove i vjerovati kako su apostoli vjerovali pa se truditi da ta vjera raste i postane sve čvršća. Onome koji   vjeruje u uskrsnuće, križ nikada neće biti ni trpljenje, ni zbunjenost  u životu.

S. Cecilija je podsjetila nazočne kako je Isus onaj koji nije došao da bude služen, nego da služi, jer je, prema Evanđelju, u jednoj zgodi, na obali već pripremio žeravicu,  na njoj kruh i ribu i pozvao učenike da se okrijepe nakon mučnog posla. I danas isto uskrsli Gospodin priprema ljudima svoj stol, a umjesto kruha i riba,daje nam svoje Tijelo i svoju Krv za piće. Na taj način nama kršćanima daje božanski život jer reče:“ Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju ima život vječni i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. ( Iv. 6, 54) I mi smo dužni širiti uskrsnu radost, da svi uzvjeruju u uskrsnuće Isusovo i u  naše uskrsnuće.

Neka uskrsno svjetlo koje će zasjati bude za nas, na našoj stazi, da hodimo u toj  svjetlosti do ostvarenja našega cilja – vječnoga života. Zato budimo svjetlo i svjedočimo svojim životom onima kojima smo poslani poput Marije  Magdalene radosne vjesnice uskrslog Gospodina.

Danas ima puno nevjere među ljudima, zato molimo i svjedočimo svojom vjerom i poslanjem koje smo dobili da učvrstimo vjeru u uskrsloga Spasitelja koji nam je pokazao put rekavši :“Ja sam put istina i život.“. Isus živi u nama i govori svima nama kao i Tomi: “Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju,“ zaključila je s. Cecilija Firić.

Nakon ovog  lijepog izlaganja, štovatelji Gospe čudotvorne medaljice izmolili su Vječnu devetnicu, koju u štivičkoj župi, od prvog susreta, redovito mole svake nedjelje prije svete mise.

U  okviru uskrsnog susreta, vlč Josip Vračarić slavio je svetu misu, uz kratko tumačenje evanđelja pripadajuće nedjelje, a poslije toga sestre su se zadržale u razgovoru sa štovateljima i upisale nove članove – štovatelje Gospe čudotvorne medaljice u ovoj župi.

 

 

Related Post