Proslavljen blagdan Uzvišenja Sv. Križa

1210 0

15. rujan 2011. – Kapelica u krugu novogradiške Opće

bolnice posvećena je Uzvišenju Sv. Križa, pa je ovaj blagdan u kapelici tradicionalno obilježen euharistijskim slavljem u srijedu, 14. rujna. Euharistiju je slavio otac Nenad Meter, franjevac u Cerniku, u koncelebraciji s dekanom Novogradiškog dekanata i župnikom župe Bezgrješnog začeća BDM Nova Gradiška, prečasnim Pericom Matanovićem te s vlč Stjepanom Štefanekom, zaduženim za bolnički pastoral u novogradiškoj Općoj bolnici.

Obraćajući se okupljenim vjernicima i bolničkom osoblju, otac Meter je, među ostalim rekao:“Slavimo danas blagdan Uzvišenja Sv. Križa. Vjerujem da je svaki od nas svjestan kako je čitav naš život obilježen križem Gospodina Isusa. Od onoga trenutka kad su nas krstili u znaku svetoga križa i kad smo na poseban način primili taj neizbrisivi biljeg , koji nosimo čitavoga svoga života, do trenutka kad umremo i kad je, iznad mjesta gdje nas sahrane, ponovo stavljen križ, na kojem piše naše ime i prezime. Svi koji prolaze, mogu jasno vidjeti u koga je pokojnik vjerovao cijelog svog života, kome je pripadao, za koga je živio i s kime se, na kraju svog zemaljskog života sjedinio. Naša je velika želja zaslužiti to sjedinjenje s Isusom Kristom, našim uskrsnulim Gospodinom. Zaputili smo se prema njemu i želimo biti u njegovu zajedništvu. I danas smo ovdje u zajedništvu s njim, na ovoj svetoj misi i radujemo se Isusu. Snagom svoga svetog križa on nas blagoslivlje, onom mukom koju je podnio na drvetu križa za nas. Ta muka postala je spasonosna za naše duše i za naša srca.“

Na kraju misnog slavlja, dekan Matanović, zahvalio je ocu Meteru na slavljenju euharistije, zatim vlč Štefaneku, koji, zadužen za bolnički pastoral, redovito obilazi bolesnike po odjelima bolnice, dijeli im svete sakramente, hrabri ih i tješi te redovito utokom slavi svete mise. Zahvalio je i Hrvatskoj katoličkoj udruzi medicinskih sestara i tehničara, ogranku Nova Gradiška i predsjednici ogranka, višoj medicinskoj sestri, Dragici Kvočić, na pomoći i suradnji sa svećenicima koji su kroz protekle godine obavljali bolnički pastoral, ali i na svemu što čine, kao vjernici i medicinsko osoblje, na odjelima bolnice.

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

 

Related Post