ZAVRŠIO 18. BJELOVARSKI MEĐUNARODNI SAJAM

945 0

Tugomir Peper

REKORDAN BROJ IZLAGAČA I POSJETITELJA

Hit sajma – prikazi strojeva u radu

Prvi jesenski sajam bez ijedne kapi kiše i zadovoljstvom jednako organizatora, izlagača i posjetitelja 

Već prvog dana 19. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u petak 9. rujna premašena su očekivanja organizatora zanimanjem posjetitelja, ali i izlagača, koji su čak i u petak ujutro prije nego je dr Ivo Josipović svečano otvorio sajam, tražili slobodan kvadratni metar izložbenog prostora. Ukupno se na sajamskom prostoru od 32.000 kvadrata pojavilo više od 500 izlagača. Posjetitelja je također bilo više nego što je to bilo na dan otvaranja na prijašnjim sajmovima. Procjenjuje se da je do zatvaranja u nedjelju sajam posjetilo gotovo 60.000 ljudi ili jako blizu ovoj brojci. Tome u prilog išla je i vremenska prognoza koja je bila povoljna za sva tri sajamska dana. Nakon 19 godina sajmovanja prvi puta je jesenski sajam prošao bez ijedne kapi kiše. Nakon prošle recesijske godine Bjelovarski sajam ponovo se može pohvaliti da su srušeni svi dosadašnji rekordi. Sve mjerljive veličine, od broja izlagača, izložene stoke, površine izlaganja, broja posjetitelja čak su za desetak posto veće od do sada najvećih sajamskih manifestacija u Gudovcu.

OPG “Tworek” Nova Gradiška

 

19. Jesenski bjelovarski sajam ispunjen je bio do posljednjeg mjesta, kao što je bio ispunjen i program događanja koji se izmjenjuju jedan za drugim cijeloga dana. Najzapaženije su svakako bile demonstracije rada najnovijih poljoprivrednih strojeva i opreme, posebno strojeva osječkog OLT-a koji je predstavio svoja najnovija tehnološka rješenja u obradi zemlje. Rezultat toga je da su oba predstavljena stroja na sajmu i prodana. Velik broj posjetitelja sa zanimanjem je promatrao na središnjem sajamskom trgu i najnoviju tehnologiju pripreme hrane za stoku koju je pripremila tvrtka „SANO“ i koja je nekoliko puta dnevno demonstrirala strojnu obradu papaka kod goveda. Predstavljanje strojeva u radu pokazalo se na ovogodišnjem sajmu pun pogodak i više je tvrtki već na ovom sajmu dogovorilo prezentaciju svojih strojeva i opreme na slijedećem sajmu koji će svoju koncepciju ubuduće još više prilagoditi upravo prikazima u kojima mogu aktivno sudjelovati i posjetitelji potencijalni kupci. Ponovilo se i ove godine da je najskuplji izloženi stroj pronašao svog kupca. Riječ je o kombajnu vrijednom 4,85 milijuna kuna, a i mnogi drugi strojevi već su na putu prema novim vlasnicima. Procjenjuje se da je na ovogodišnjem jesenskom sajmu ostvaren ukupan promet oko 2 milijuna eura uz velik broj dogovorenih kupoprodajnih poslova koji će se realizirati tijekom godine.

Obzirom na broj događanja na sajmu mnogi posjetitelji nisu uspjevali pratiti sve ono što ih je zanimalo, a posebno je to bilo teško novinarima koji su se ove jeseni pojavili na sajmu u većem broju nego ikada. Jednim dijelom je to zahvaljujući pojavljivanju većeg broja vodećih osoba iz aktualne politike poput predsjednika, premijerke, aktualnih i možebiti aktualnih političkih lidera, ali i najznačajnijih predstavnika znanosti i struke u poljoprivredi kao i niza drugih zanimljivih osoba koje o poljoprivredi imaju što za reći. A bilo je također i onih koji su sa zelenom travom povezani samo sportom, poput Vlatka Markovića koji se također našao među VIP osobama na sajmu. To upućuje na zaključak da se Bjelovarski sajam definitivno potvrdio kao mjesto okupljanja svega što je vrijedno u hrvatskoj poljoprivredi, ali i ukupnoj političko-gospodarskoj i kulturnoj javnosti i tako učvrstio svoju poziciju najvećeg i najznačajnijeg sajma poljoprivrede u državi, a isto tako i važnog društvenog događaja u Hrvatskoj.

Izaslanstvo Brodsko-posavske županije

 

Najvrijedniji dio sajma svakako je bila 19. Državna izložba stoke, najveća od svih izložbi održanih u Hrvatskoj do sada. Predstavilo se 563 grla različite vrste stoke izložene na 7000 kvadratnih metara iz čak 19 hrvatskih županija, više od 200 uzgajivača s 39 različite pasmine. Nikada do sada nije se pojavio na jednom mjestu tako velik broj najboljih grla hrvatskih uzgajivača s prikazom svih izvornih hrvatskih pasmina koje najbolje govore o bogatstvu hrvatske tradicije. Više nego do sada ove će godine biti zastupljeno peradarstvo i pčelarstvo. Po peti puta održan je Bambino kup, kojim se nastoji promovirati mlade uzgajivače goveda te aukcijska prodaja junica, sve uz prezentacije kolekcija i ocjenjivanje najboljih koje su se sva tridana izmjenjivale jedan za drugom kao i podjele nagreda najuspješnijih hrvatskim poljoprivrednim proizvođačima. Ljubitelji konja mogli su razgledati 80-tak konja također su na posebnom mjestu bile autohtone hrvatske pasmine konja – hrvatski hladnokrvnjak, hrvatski posavac, lipicanac i hrvatski toplokrvnjak, ali i magarci i poniji.

Subota je bila Dan Požeško-slavonske županije koja je ove godine bila županija partner Bjelovarskog sajma i predstavljena na posebnom izložbenom prostoru s više od 20 izlagača. Ove godine je uveden i status države partnera Bjelovarskog sajma koji je dodijeljen Republici Češkoj i Plzenskom gospodarstvu. Zabilježeni su i brojni službeni i neslužbeni posjeti dužnosnika gradova i općina u Hrvatskoj, ali i susjednih zemalja poput Tomislavgrada koji dobro surađuje s gradom Bjelovarom, na čijem je izložbenom prostoru predstavljeno i Bibinje i koji svojim tematskim predstavljanjem izvornih proizvoda i aktualnih tema poput obnovljivih izvora energije privlači velik broj posjetitelja.

Svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi i organizaciji jesenskog bjelovarskog sajma posebno se zahvaljuje direktor Zlatko Salaj koji svojom poslovnom politikom razvoja infrastrukture sajamskog prostora želi učiniti ugodnijim i korisnijim boravak na sajmu kako izlagačima, tako i posjetiteljima. To se dobro može očitovati iz podatka da je dvadesetak milijuna kuna u zadnjih deset godina uloženo u uređenje prostora u kojima već sada ima dovoljno prostora i za one najzahtjevnije izlagače, dok su standardi i za posjetitelje iz godine u godinu na sve višoj razini.

Foto: Tugomir Peper i bpz.hr

Related Post