PRVA GODIŠNJA SKUPŠTINA KONJOGOJSKE UDRUGE „Konji bili, konji vrani“

1078 0

NOVA GRADIŠKA, 1. ožujak 2016. – Novogradiška Konjogojska udruga „Konji bili, konji vrani“ 28. je veljače održala svoju prvu godišnju skupštinu. Iako mlada udruga, osnovana je 10. srpnja 2015. godine,

odmah kreće u organizaciju natjecanja vožnji zaprega pod nazivom „Konji bili, konji vrani“ i održava ju 9. kolovoza iste godine. Potporu su im dali Grad NG i BPŽ te nekoliko sponzora, a uložili su i vlastitih sredstava, rad i trud kako bi ljepotu konja približili široj novogradiškoj javnosti.

 

U prosincu su, uz božićne blagdane, darovali djecu i građane kolačima, bombonima, toplim napitcima odjeveni u djedove Božićnjake, a blagdanski su uresili i konje. Isto su učinili i u Rešetarima u suradnji s DND-om Rešetara. Organizirali su i humanitarnu akciju za pomoć liječenju Matea Sverića, a pridružila im se i Konjogojska udruga Pleternica. Sudjelovali su i na dočeku regate u Dolini u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, potom na više tradicijskih manifestacija, u Gunjavcima, Pleternici, novogradiškoj župi Kraljice svete Krunice u povodu proslave blagdana na manifestaciji „Diko moja priko kola priđi“, potom u Batrini, na Adventu u NG, kao i na pokladnim jahanjima u Tomici, Čepinu, Bodovaljcima, Ruščici, mjestu Drenovac-Bučje, Dragaliću, Oriovcu.  Izuzetno su ponosni na Đakovačke vezove na kojima su prvi puta sudjelovali zaprega i jahači iz NG.

Tu su i natjecanja na utrkama slavonskih kola u Piškorevcima, Vinkovcima, Ruščici, Gundincima, Čepinu, Širokom polju, Pleternici, Novoj Kapeli, Novoj Gradiški, a gotovo na svima njima bilježe najbolje rezultate.

Izuzetno dobru suradnju imaju i s OŠ „Ante Starčevića“ Rešetari, a odazivaju se i kulturno-tradicijskim manifestacijama koje organizira škola.

Uz već navedeno, u planu je nastaviti aktivnosti za dodjelu zemljišta za potrebe udruge kako bi mogli ponuditi rekreativno jahanje, natjecanja, druženja. Radove bi, kako su istaknuli, obavljali isključivo radnim akcijama članova udruge, dok bi građevinski materijal pokušali dobiti od sponzora. U planu je i osiguravanje prostora za rad Udruge, odlasci na turnirska natjecanja u vožnji zaprega i teklićko jahanje, nastavak suradnje s drugim konjogojskim udrugama, sudjelovanje na folklornim i tradicijskim manifestacijama Đakovački vezovi. Brodsko kolo, kao i potpora Folklornoj večeri u Roždaniku na novljanskom području.

Kako bi osigurali dio sredstava za rad, udruga ima u planu pokrenuti i ugostiteljsku aktivnost, nabavku fiskalne blagajne te edukaciju članova kako bi spomenutu djelatnost sami mogli obavljati na manifestacijama koje organiziraju.

Skupštinu je vodio Alojz Madžarević, Izvješće o radu podnio predsjednik Dražen Madžarević, a plan rada prezentirala Marina Lalić, tajnica i suosnivačica udruge. Podneseno je i Izvješće Nadzornog odbora, financijsko, kao i financijski plan za daljnji rad.

Na zahtjev Slavka Maroševića Skupština je prihvatila njegovu ostavku, a na mjesto dopredsjednika odmah  izabrala Vericu Devčić, dosadašnju članicu Izvršnog odbora na čije mjesto je izabran Dragan Jurasović.

Nekada je slavonsko gospodarstvo bilo nezamislivo bez konja koji su služili čovjeku za rad, prijevoz, ali i za obiteljske svečanosti kao što su svatovi. Bili su, i ostali, dio slavonske tradicije. Danas ih mnogi drže prije svega iz ljubavi da se s njima, kako kažu, pokazuju  i „kere“. I doista, ljepoti i plemenitosti ovih životinja nema premca. Ono što veseli je veliki broj mladih i momaka i djevojaka koji prihvaćaju tradiciju svojih starih, njome se ponose i žive ju kroz manifestacije na kojima sudjeluju ili ih organiziraju. Tako i konjogojska udruga „Konji bili, konji vrani“, broji jako puno mladih, a, priznaju i muški, bez žena i snaša ni ova udruga ne bi bila ono što jest. Udruzi i njezinim sadašnjim i budućim članovima od srca čestitamo i želimo da ustraju, jer, „bolje da izumre selo, nego običaji“.

 

Related Post