PRVI UROD JABUKA NA PLANTAŽI KOD DAVORA

1386 0

DAVOR, 23.rujna 2010. – Tvrtka Gradec sa sjedištem u Davoru u sastavu je korporacije Croata. Osnovna djelatnost joj je ratarstvo, a u posljednje tri godine orijentacija je voćarstvo. Zasadila je nadomak Davoru 11 hektara jabuka, a ima i rasadnik sa sadnicama jabuka. Namjera je, kaže Alojz Jakirčević, direktor Gradeca, u naredne dvije godine saditi nove

nasade i imati plantažu od 24 hektara jabuke.

– Orijentacija naše tvrtke je ratarstvo i proizvodnja vezana za zemlju. Za sada raspolažemo sa 110 hektara zemljišta, od kojih je 60 u našem vlasništvu, a 50 u zakupu. Baviti ćemo se ratarstvom, a imamo i konje kojih se namjeravamo riješiti dok ne izgradimo objekte za njihov smještaj.

Što se tiče voćarstva idemo na komercijalnu proizvodnju jabuke, što je sada naša orijentacija. Imamo i pokusnu ekološku proizvodnju. Iako se pokazala dobrom, trenutna je orijentacija na komercijalne jabuke sorta zlatni delišes, gola i aidared, s kojima smo prošle jeseni zasaditi 11 hektara. Kada ustalimo komercijalnu proizvodnju orijentirati ćemo se i na ekološku proizvodnju. Ove jeseni imamo prvi značajan urod na trogodišnjem nasadu – kaže Alojz Jakirčević. 

Zatekli smo se u jabučnjaku kada je došao i prvi kupac. Sva jabuka prve klase prodana je u voćnjaku po cijeni od tri kune za kilogram. – Očekujemo da ćemo za tri godine imati svake jeseni 550 do 600 tona jabuke i do tada planiramo izgraditi hladnjaču – dodaje Jakirčević.  

Related Post

SMOTRA FOLKLORA

Autor - 27/08/2012 0
ORUBICA, 25. kolovoza 2012. – Vrijedni volonteri i zaljubljenici u folklor, narodne običaje i tradiciju okupljeni u KUD „Fra Marijan…