Radnička fronta – ruke podalje od Rožave

1369 0

Priopćenje Radničke fronte povodom prosvjedne akcije ispred zgrade Turskog veleposlanstva u Zagrebu

Jučer (22.10.2019.) ispred zgrade Turskog veleposlanstva u Zagrebu održana je prosvjedna akcija protiv turske agresije na prostoru sjevera Sirije, poznatog pod nazivom ‘Rožava’, službeno ‘Autonomna administracija Sjeverne i Istočne Sirije’. Rožava je posljednjih nekoliko godina mjesto najvećeg otpora ISIL-u kao i poprište najvećeg socijalističkog eksperimenta te dosad neviđene mobilizacije žena u pokretu za vlastitu emancipaciju.

Pod izlikom antiterorističkog i mirotvornog djelovanja turski režim, poznat po suradnji s ISIL-om i sponzoriranju islamističkih militanata ‘Slobodne sirijske armije’, ostvarajući svoje imperijalističke interese, vrši etničko čišćenje kurdskog stanovništva sjevera Sirije, ali i uništava jedan od najuspješnijih revolucionarnih pokreta današnjice. Osim presudne uloge u obrani sirijskog teritorija od ISIL-a kao najveće međunarodno priznate terorističke prijetnje današnjice, Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene većinski kurdskim Jedinicama narodne i ženske zaštite (YPG/J) kao i organizacije civilnog društva kao što je Kongra Star kao najveća ženska organizacija na tom teritoriju, doprinijele su iznimnoj implementaciji socijalističkih ideja u praksi vodeći se pritom ženskim oslobođenjem kao primatom.
Uspostava autonomije na području Rojave donijela je uspješnu borbu na polju promjene cjelokupne društvene svijesti, neviđenu participaciju žena u društvu, ekološku svijest te uspješno adresiranje pitanja poput prisilnih dječjih brakova. Za vrijeme trajanja revolucije, na području Rojave otvoreno je i nekoliko sveučilišta. Zbog turske invazije, svim navedenim dostignućima ponovo prijeti uništenje. Nadalje, direktno su ugroženi životi mnogobrojnih civila koji se svakodnevno nalaze pod napadima čak i kemijskim oružjem. Preko 100 000 civila ponovno je otjerano u izbjeglištvo, a mnogi su korišteni kao ‘potrošni materijal’ za ucjenjivanje Europe stvaranjem novog ‘izbjegličkog vala’ – upravo suprotno od onoga što prema Erdoganovom shvaćanju predstavlja cilj operacije “Izvor mira”.
Ovakvi postupci Turske predstavljaju logičan nastavak djelovanja Erdoğanovog autoritarnog režima poznatog po antiradničkim, antiženskim i antimanjinskim politikama ostvarenih zastrašivanjem, nasiljem i ubojstvima. “Izvor mira” nadasve je ironičan naziv za kršenje ljudskih prava i pokušaje etničkog čišćenja. Usprkos tome, mnoge zemlje EU i dalje nastavljaju suradnju s Turskom te prodaju oružja istoj. U najboljem slučaju, radi se o pokušajima ‘ne miješanja’ i ‘neutralnosti’. Ni jedna zemlja koja sebe predstavlja demokracijom u ovom slučaju ne smije si dopustiti takve postupke.
Erdoganova vlast očit je primjer brutalne, smrtonosne imperijalističko-fašistoidne diktature koja pred sobom kosi sve neistomišljenike. Pri govoru o takvom sistemu nema mjesta neutralnosti!

Ova antiimperijalistička inicijativa koju podržavaju Radnička fronta i drugi nestranački akteri ljevice se stoga okuplja s tri zahtjeva:
1. jasna i nedvosmislena osuda turske agresije od strane RH i EU
2. embargo i sankcije Republici Turskoj od strane RH i EU
3. obustava djelovanja Turskih oružanih snaga na prostoru Sirije

Related Post

Kino: HEROJ – UTORAK, 26. 4. U 19:30

Autor - 25/04/2022 0
IZVORNO IME: Ghahreman REŽIJA: Asghar Farhadi ULOGE: Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Sahar Goldust, Sarina Farhadi, Fereshteh Sadrorafaii, Maryam Shahdaei, Alireza Jahandideh,…