RATNA SJEĆANJA – 19. OBLJETNICA SRPSKE AGRESIJE NA GORNJE BOGIĆEVCE I ZPADNI DIO ŽUPANIJE

1273 0

GORNJI BOGIĆEVCI, 14. kolovoza 2010. – U organizaciji ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata tradicionalno su se u Gornjim Bogićevcima okupili dragovoljci i veterani, rorditelji, djeca i supruge poginulih branitelja, mještani, predstavnici 121. brigade HV-a Nova Gradiška, policijajci i predstavnici drugih postrojba koje su se

 borile na novogradiškoj bojišnici. Okupili su se zajedno sa zamjenicima župana brodsko-posavskog Ružicom Vidaković i Davorom Vlaovićem da evociraju sjećanja na prva ratna djelovanja na području Brodsko-posavske županije i agresiju pobunjenih okučanskih Srba koji su napali Gornje Bogićevce, a Bogićevljane otjerali u progonstvo.

 

Počast poginulim domoljubima

Kod spomenika poginulim braniteljima i domoljubima, koji su život dali za slobodnu Hrvatsku, položili su vijence i zapalili svijeće. Zajedno s fra Ilijom Stipićem za njih su izmolili molitvu. Na blagdan Velike Gospe 1991. godine započela je agresija, a Gornji Bogićevci su pretrpjeli palež i razaranje. U spomen na otpor neprijatelju i žrtve, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak Gornji Bogićevci tradicionalno i dostojanstveno obilježava taj dan. Evociraju se sjećanja i prenosi istina budućim naraštajima o vremenu kada su goloruki, ali hrabri, bili odlučni obraniti svoje domove. Predsjednik ogranka Antun Zdunić i općinski načlenik Pavo Klarić zaželili su dobrodošlicu okupljenima, među kojima je bio velik broja dragovoljca i veterana sudionika županijskih sportskih igara ogranaka dragovoljaca i veterana.

 

Napad na Veliku Gospu

– Prisjećam se prije 19 godina blagdana Velike Gospe kada su nas jedno jutro probudile minobacačke granate iz Okučana, Ratkovca i Smrtića. Nismo mogli vjerovati da se to događa iako su nas opominjali da bi se tako nešto moglo desiti. Vjerovali smo u ljude s kojima smo dugo zajedno živjeli i nismo mogli zamisliti da će oni početi pucati na nas i učiniti nam to što su učinili. Ovaj se kraj branio gotovo mjesec dana. Nije bilo moguće izdražati te napade i morali smo se povući jer bi u suprotnom bile velike žrtve. Ponosan sam što sam Bogićevljanin i na ono što su Bogićevci učinili kao i svi branitelji koji su dali svoj doprinos na ovim prostorima početkom rata. Želim se zahvaliti Udrugi dragovoljaca i veterana što sveke godine obilježavamo sjećanje na to vrijeme – kazao je Pavo Klarić.  

 

Domovinski rat neće pasti u zaborav

Sjećanja na prve dane obrane evocirali su Jozo Bungić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterna Domovinskog rata BPŽ i Zdravko Sokić, tada predsjednik Kriznog štaba i Općine Nova Gradiška. Zbog nedostatka ljudstva morali smo napustiti Gornje Bogićevce i Dragalić, što nam je jako teško palo. Danas kada pogledamo arhivu vidimo da je na području općine Nova Gradiška bilo 1.300 do 1.400 branitelja s datumom 28. lipanj 1991. godine. Da nas je tada bila četvrtina Bogićevci i Dragalić ne bi pali. Okupljamo se svake godine da se sjetimo onih koji su dali svoje živote. Dok je nas i udruga nećemo dozvoliti da Domovinski rat padne u zaborav – kazao je Jozo Bungić, koji je bio i izaslanik generala Đure Dečaka.

 

– Gledajući vas mislim da nas na današnji dan prije 19 godina nije bilo puno više. Isto tako vidim da niste ni sada puno bolje obučeni. To je znak, da zbog onih kojima ste vi omogućili da postanu bogati i uvaženi, da se uključite u sve pore društva i da se ne dozvolimo marginalizirati jer ovoj državi ne želimo zlo – dodao je Zdravko Sokić.

 

Obranili i stvorili Lijepu našu

– Bilo nas je tada malo, oko 300 ljudi. Bilo smo organizirani u dragovoljačku bojnu koja je bila u sastavu 108. brigade HV-e Slavonski Brod, kao njena 3. bojna. Na ovom ratištu od Stare Gradiške i Gređana do Gornji Bogićevaca bili su razmješteni dragovoljci bivše općine Nova Gradiška, Slavonskog Broda i Požege, pripadnici temeljne policije i 1. gardijske brigede. Pružao se maksimalan otpor, onakav kakav se mogao pružiti. Možda smo mogli pružiti i veći otpor da nas je bilo više i da smo bili bolje naoružani. Imali smo ono što je hrvatska vlast u to vrijeme uspjela pribaviti. Kada se sjetim 1991. godine i vremena kada smo mi već bili u rovovima i obranili ovaj teritorij i hrvatski narod, da nas ne bi satrla jugočetnička vojska i četnički dragovoljci koji su dolazili na ovo područje, pojavili su se prvi ratni profiteri. Mi smo obranili ovaj dio Lijepe naše. Obranili smo Liješu našu i stvorili Lijepu našu. Dok smo bili u rovovima oni su sebi stvarali slavu i moć i danas vladaju. Kažu ima nas branitelja ima 500 tisuća, što nije točno. Naš vrhovni zapovjednik, pokojni predsjednik Franjo Tuđman, prizano je brojku do 250.000 branitelja. I ta je brojka upitna. U isto vrijeme još uvijek imamo nezbrinutih hrvatskih dragovoljaca. Tu je ratni prijatelj, zapovjednik satnije dragovoljaca Ante Krolo, jedan od prvih koji je došao na ovo područje sa dečkima iz Nove Kapele i Batrine, a nema riješen status. Ne treba o tome puno raspravljati. To treba riješiti krovna udruga dragovljaca i veterana. Zato prozivam predsjednika na nivou županije gospodina Bungića, da s našim predsjednikom, generalom Đurom Dečakom, čije smo zapovijedi izvršavali, reagira i da se riješe status malog broja dragovoljca na ovom području. Neki su poginuli, a neki preživjeli i nemaju od čega živjeti zaboravljeni od hrvatske vlasti i Hrvatske vojske. Dragi dragovoljci i veterani Domovinskog rata u ime 121. brigade zahvaljujem pripadnicima 108. brigade, svim pripadnicima koji su bili na ovim ratištima što su nam pomogli u obrani – kazao je pukovnik Adam Tomičić dragovoljcima i veteranima Brodsko-posavske županije.

 

Zajedništvo

Ružica Vidaković: Čast nam je i zadovoljstvo danas biti s vamu u trenutku koje svjedoči zajedništvio kakvo je bilo prije 19 godina. Vi ste svjedoci trenutka koji se ne smije zaboraviti i zbog toga, kao što ste prije 19 godina bili zajedno tako treba biti danas i svake slijedeće godine. Ako se prisjetimo povijesti, stoljećima smo čekali na ovu našu državu. Trebate biti ponostnui što ste upravo vi ti koji ste pomogli da se ostvari stoljetni hrvatski san. Zbog sobnih nezadovoljstava, kojih ima, sam osobno nesretna kao i zbog toga što još uvijek nema dovoljno socijalne pravde. Kako ste izborili za povratak u svoje domove i u svoja mjesta, tako ćemo isto zajedno izgraditi civilizirano društvo. Zahvaljujem na svemu što ste učinili. To je trenutak istine koji se ne smije zaboraviti – kazala je zamjenica župana Ružica Vidaković.  

Related Post

OPĆINA GORNJI BOGIĆEVCI

Autor - 16/06/2016 0
GORNJI BOGIĆEVCI, 16. lipnja 2016. – U tijeku su radovi na rekonstrukciji dijela ulice Karlovac u Gornjim Bogićevcima. Investitor je…