RAZGOVOR S DR. DRAGOLJUBOM KOCIĆEM

1812 0

Činjenica je da se u prošlosti krivo radilo.Ovo su danas posljedice ne samo zbog krize i recesije. Političari i politika su stalno određivali što će se graditi i kako raditi.u zdravstvu – kaže dr. Kocić

 

NOVA GRADIŠKA,31.prosinca 2013. – U posljednje vrijeme vruća i najaktualnija novogradiška tema je pripajanje Opće bolnice Nova Gradiška brodskoj bolnici! Prate je brojne reakcije, peticije i prosvjedi.O najnovijoj odluci Vlade RH, o stanju u zdravstvu, problemima i brojnim dosadašnjim promjenama i reformama u ustroju zdravstvenih ustanova, kojima je bio svjedok kroz 55. godina u požeškoj i našoj županiji, razgovarali smo s mr.sc dr.Dragoljubom Kocićem, internistom. Ističe da je uvijek politika odlučivala o organizaciji zdravstva, najčešće bez sudjelovanja struke, i tako uvijek bila bezuspješna, jer je zdravstvo vrlo specifičan, složen i kompliciran sustav i djelatnost, a da bi se moglo donositi temeljne odluke, na brzinu i bez polemike..I do sada su neki bolesnici morali odlaziti iz naše bolnice, bit će tako i u budućnosti, kaže dr. Kocić.

 

Tragično ukidanje bolnice


– Bilo bi tragično i nerazumno ukidanje bolnice.To ne može ni jedan građanin ovog kraja zamisliti, a kamo li dozvoliti. Podržavam prosvjed protiv ukidanja bolnice i bilo kakvog ukidanja stečenih prava. Način na koji je ova reorganizacija provedena , bez javnih konzultacija hrvatske liječničke komore, hrvatskog liječničkog zbora, zavoda za zdravstvenu zaštitu i šire javnosti, zaduženih rukovoditelja i sanacijskih ravnatelja nije ni demokratski, ali ni prihvatljivo, ako je namjera poboljšanje i racionalizacija sustava. Postoje i liječnici specijalisti , organizacije zdravstva i bolnica. Nisu ni konzultirani, i zašto treba plaćati francuze?

To meni nije u redu.Pogreška ministra dr. Rajka Ostojića, je u tome što prethodno nije formirao forum i pozvao sve stručnjake, liječnike i relevantne sudionike na javnu raspravu o tomu „master“ programu. Ovako i odgovorni za bolnice saznaju o reorganizaciji iz medija.

Glasine o ukidanju bolnice uznemirile su javnost! Nije jasno rečeno da se bolnica ne ukida, ali da je potrebna, možda i nužna nova bolja i kvalitetnija reorganizacija navodeći obrazloženja za takav postupak! Toga nema! Radi se o prostornim, imovinskim, kadrovskim specijalističkim problemima, skupocjenoj medicinskoj opremi, pratećim službama, putnim troškovima zdravstvenog osoblja, analizi patologije koja vlada u ovom kraju i tek onda o potrebi ili ne pojedinih odjela odsjeka ili djelatnosti i troškovima. Što o tome misle županijske i lokalne vlasti nitko ih nije pitao?

 

Organizaciju zdravstvene djelatnosti nameće i patologija


Organizaciju zdravstvene djelatnosti nameće i patologija, koja nije ista na nekom našem otoku ili u Slavoniji. Mi ne znamo točno koje bolesti i u kojem obimu opterećuju neku bolnicu i koja je realna potrebna za zbrinjavanje takve patologije. Na temelju toga planirati prostorne, potrebne kadrove ,opremu i prateće dijagnostičke i tehničke službe. Primjerice, dok je harala tuberkuloza potrebna je bila bolnica na Strmcu, kada je vladala žutica i druge zarazne bolesti trebao je u bolnici odjel za zarazne bolesti i takav specijalistički kadar! Nestankom zaraza nestali su i odjeli i bolnica! Međutim danas vladaju nezarazne bolesti! Vrijeme opće interne ili opće kirurgije je prošlost! Potrebna su nova dijagnostička i laboratorijska sredstva, kao i instrumenti i odjeli. Ako ima više trauma (Autocesta A3) onda je potrebno imati izvrsnu traumatologiju i takve specijaliste. Pa koliko je bilo takvih potreba planirati i organizirati odgovarajuću zdravstvenu skrb! Što će u nekoj općoj bolnici jedna djelatnost s jednim doktorom? Kad on ode na godišnji ili je odsutan onda te djelatnosti nema, a oprema prateći kadar i prostor su neiskorišteni. Ili ako on nema potrebnu opremu ili mogućnost dijagnostike i on mora poslati bolesnika u drugu ustanovu. To se događa godinama! On bi bio iskorišten u ambulantnom radu u bolnici ili domu zdravlja, a u kompletiranim odjelima s više kadra imat će bolesnik sigurno kvalitetniju skrb i zaštitu.

 

Ne znamo zdravstveno stanje naroda


Danas vladaju nezarazne bolesti, traume, moždani udar, srčani udar, reumatske bolesti, psihijatrijske, alergijske, neurološke, vaskularne bolesti, pa su neophodni i takvi specijalisti, takva dijagnostika, takvi instrumenti i prostori, ostali kadrovi, što su mnoge države već primijenile i na takvoj patologiji razvijale zdravstvene ustanove. Mi zdravstveno stanje naroda ne znamo, kao ni patologiju i nikada o tome nije raspravljano i prema takvim potrebama organizirana zdravstvena zaštita i skrb pučanstva. Kako normirati rad liječnika, ako jedan kirurg ima 15 operacija mjesečno ili drugi 50? Koliko radi na odjelu, u operaciji i u pripravnosti u ambulanti, koliko puta dežura, nije jednostavno, pa je i zato potrebna sistematizacija radnih mjesta prema patologiji i potrebama koja se javlja u toj ustanovi ili kraju! Nikada nije izvršena kategorizacija bolnica, da bi se odredilo što mora imati i da prema tome bude plaćana! To je bila decenijska pogreška i došlo je da imamo takvo šarenilo ustanova.

 

Bolnice su se razvijale prema političkim potrebama i željama pojedinaca


Dr. Andrija Štampar, čiji sam bio đak, govorio nam je na fakultetu da nema smisla organizirati kompletnu zdravstvenu bolničku djelatnost za teritoriji na kojoj žive manje od 350.000 stanovnika, na udaljenosti od 50 km, jer to ne može biti racionalno. Međutim, naše bolnice su se razvijale spontano, prema političkim potrebama i odlukama, a često po željama i namjerama pojedinaca, rukovoditelja i njihovih ambicija i sklonosti, zbog toga ih toliko ima.U gradnji požeške bolnice bilo je korupcije, naša nije nikada završena prema planu. O tome sam pisao u godišnjaku Matice hrvatske br 8, 2007.godine.pod naslovom:“Kako je trebala izgledati bolnica u Novoj Gradiški“.. Sjećam se da sam s tajnikom općine Trtnjem i dr. Jurišić odlazio na agitiranje po selima za doprinos i izgradnju nove bolnice. U izgradnji bolnica ili odjela bilo je raznih interesa i korištenja, paralelno su građene i kuće. Otvarani su odjeli po željama pojedinih liječnika ili prema njihovim ambicijama.

 

Novogradiška bolnica odskočna daska za odlazak


Nažalost imam popis 83 liječnika koji su imali plaćenu specijalizaciju u Novoj Gradiški, a danas ih nema, jer je Gradiška bila odskočna daska za dalje. Samo je dr. Mihaldinac sa suprugom odradio plaćeni spesijalistički staž od 4 godine i 2 mjeseca. Često se pretjerivalo. Po mom osobnom uvjerenju tragedija započinje ukidanjem specifične zdravstvene zaštite, kako se zvala, a to su bili dispanzeri..kao školski, dječji, medicine rada, ginekološki, antituberkulozni. Ja sam 38 godina bez posebne naknade brinuo i vodio alergologijske bolesti za svu populaciju od 1 do 100 godina starosti pacijenata. Dispanzerski rad je odigrao glavnu ulogu u smanjenju tuberkuloze! Dispanzeri su otkrivali bolesti, pozivali bolesne na obradu i liječenje i pratili sva zbivanja u toj populaciji. Postizali su dobre rezultate.! Sada je to sve spalo na jednog liječnika!

 

Primarna zdravstvena zaštita


Danas je prva u nizu zdravstvene zaštite takozvana primarna zdravstvena zaštita,t.j. obiteljski izabrani liječnik. Zaboli li vas glava otići ćete svom liječniku, kojeg ste izabrali na godinu dana i koji treba biti što bliže vašemu prebivalištu, ali sada on može biti i privatnik. Zbog toga mora misliti i na svoju egzistenciju. Razvoj takve izvanbolničke djelatnosti i pružanje usluga članovima obitelji to je ono što građani trebaju imati u vidu, jer se sve odigrava preko njega, pa i kućne posjete. Pacijent time nije ništa izgubio u svom pravu da bude u samom početku dobro liječen! Primjerice, potrebna li je operacija, neka specijalistička pretraga ili pregled, a ne može se učiniti u manjoj bolnici, niže kategorije, uputit će svoga pacijenta gdje će se takav zahvat najkvalitetnije uraditi, a dobit će putni nalog i nadoknadu troškova. To se i do sada radilo.Takve potrebe nisu česte, a ostale će se i ubuduće raditi u lokalnoj bolnici, kod nazočnih liječnika specijalista koji će raditi i u poliklinici, ambulanti postojećih odjela prema kategoriji bolnice, pa i Novoj Gradiški.

 

Političari i politika su govorili kako će se raditi u zdravstvu


Činjenica je da se u prošlosti krivo radilo.Ovo su danas posljedice ne samo zbog krize i recesije. Političari i politika su stalno određivali što će se graditi i kako raditi.u zdravstvu. Nisam mogao biti voditelj odjela dok netko u komitetu nije donio odluku o pristanku. Politika je postavljala rukovoditelje zdravstvenih ustanova i odjela. Tako je i danas. Tako je zbog podobnosti i nepodobnosti, ne obzirući se na stručnost, nastao problem s kadrovima, kao što se postupalo s najboljim rentgenologom u Slavoniji dr. Zorislavom Slovićem, koji je doslovno prognan. Sjećam se i stotinu neuspjelih reformi u zdravstvu od Javnog zdravstva šezdesetih godina, pa upravnih odbora, stvaranja zdravstvenih centara, pa Medicinskih centara, pa OUR-a, pa podjele na Domove zdravlja i Bolnice, prijelaz u Županije, pa u državne ingerencije, do današnjih sanacija. Nije stoga niti moglo biti bolje. Nismo imali ZDRAVSTVENU POLITIKU, temeljenu na principima patologije i potrebnog razvoja u kategoriziranim zdravstvenim ustanovama uz jaku primarnu zaštitu pučanstva. Bivši ministar je razvijao i opremao bolnicu u svom Gospiću, kao i privatizaciju u medicini.

 

Pacijent u zdravstvu ne smije ništa izgubiti


Trenutno ne znamo što će ustvari biti i kako će završiti ova iznenadna namjera Vlade. Možda će to za pacijente biti bolje ili lošije. Protiv sam bilo kakvog ukidanja, a pacijent i zdravstvu ne smije ništa izgubiti Pacijent, a posebice bolesnik mora dobiti najkvalitetniju uslugu preko svog obiteljskog liječnika bilo u njegovoj ordinaciji ili drugdje. On će odlučiti je li potrebno dalje upućivati bolesnike, kada i gdje. Bolnica u Novoj Gradiški mora imati osnovne bolničke odjele i nužno centralni hitni bolnički prijam! Na koncu može se upitati tko brine o zdravlju naroda danas?

 

Moglo bi se puno još polemizirati i nešto učiti iz prošlosti ali ovakav članak to ne dopušta. Naši se građani ne trebaju brinuti da će se bolnica ukinuti i da će ostati bez dobre zdravstvene zaštite, računajući s tim da će jedan broj pacijenata morati i dalje ići u druge zdravstvene ustanove. Vjerujem da gradske i županijske vlasti neće dozvoliti gašenje bolnice. Ne treba zaboraviti da je novogradiška bolnica bila ratna bolnica i da pruža usluge i građanima Novske. Ona MORA ostati ovdje – kazao je dr. Dragoljub Kocić.

 

 

Related Post

DUGOVJEČNI BIĆANIĆI

Autor - 16/08/2016 0
STARO PETROVO SELO – Bilo je razloga za slavlje na Veliku Gospu u obitelji Ivana Bićanića u Starom Petrovom Selu.…

DOŽIVJETI STOTU

Autor - 04/10/2014 0
Iako je sto godina napunio još 12. rujna 2014. i proslavio ih u krugu obitelji, Stjepan Špoljarić iz Adžamovaca svoj…