RAZGOVOR S ŽELJKOM KOČIJAŠEVIŠĆEM OPĆINSKIM NAČELNIKOM U STAROM PETROVOM SELU

1509 0

Iako ima problema s naplatom potraživanja podmiruju se obveze proračunskim korisnicima i njihove se aktivnosti odvijaju normalno

 

POVJERENJE GRAĐANA – 2013. godina je bila izborna godina, godina u kojoj se zaustavi dio uobičajenih aktivnosti što se tiče funkcioniranja jedinica lokalne samouprave i običnog života. Ove su godine bili lokalni izbori na kojima sam se po četvrti put kandidirao za općinskog načelnika i opet dobio povjerenje građana. Desile su se promjene u Općinskom vijeću koje se povećalo za dva člana, sa 13 na 15, tako da je sada drugačiji omjer političkih snaga u Vijeću. Nadam se da će u slijedeće četiri godine Vijeće dobro funkcionirati.

 

VODOVOD I KANALIZACIJA – Puno smo u ovoj godini očekivali, a koliko ćemo do kraja godine planove realizirati to ćemo vidjeti. Moram izdvojiti nekoliko projekata. Najviše smo očekivali od ulaganje u vodoopskrbu i vodoodvodnju. Tu su, međutim, problemi na koje ne možemo utjecati.

Što se tiče vodoodvodnje imamo najave da će do kraja godine od strane Hrvatskih voda, kada se formira nova tvrtka koja će se baviti vodoopskrbom i vodoodvodnjom na zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije, ipak biti raspisan natječaj za izgradnju kanalizacije i pročistača otpadnih voda. S PDV-om investicija iznosi oko 11 milijuna kuna. Što se tiče vodoopskrbe tu se totalno stalo. Naime, tvrtka Vodovod Davor- Nova Gradiška je u problemima i Hrvatske vode traže preustroj na način da se napravi jedan distributer za cijelo područje. Već su došle tri rate kredita na otplatu, a da nije ništa plaćeno, dolazi i četvrta i tu se žurno mora nešto napravit.

OBNOVA PUČKOG DOMA, ZGRADE OPĆINE I MODERNIZACIJA CESTA – Ove smo godine dovršavali projekte koji su ranije započeti i dogovoreni s Ministarstvom regionalnog razvoja i sa Fondom za zaštitu okoliša. S Ministarstvom regionalnog razvoja smo realizirali projekt ceste Staro Petrovo Selo – Strarci, odnosno Vinogradske ulice, vrijedan 2,5 milijuna kuna. Ministarstvo je osiguralo 60, a Općina 40 posto.

Ove smo godine završili obnovu zgrade općine. U jednakim omjerima obnovu smo financirali s Fondom za zaštitu okoliša. Projekt je vrijedan milijun kuna. Za Dan općine upriličili smo otvaranje Hrvatskog pučkog doma u Starom Petrovom Selu. I taj je projekt također realizirana s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u istom omjeru financiranje. Vrijednost projekta je oko 2,5 milijuna kuna. Što se tiče investicijskog ulaganja to su najznačajniji projekti..

Moram navesti da se preko Županijske uprave za ceste uspjela rekonstruirati dio županijske ceste kroz naselje Tisovac. Radi se i na projektiranju županijske ceste Staro Petrovo Selo – Donji i Gornji Crnogovci – Laze.

Planirali smo početak izgradnje pješačkih staza kroz Godinjak i u Starom Petrovom Selu. Gotovi su projekti i dobivene potvrde glavnih projekata preko Ministarstva regionalnog razvoja. Očekuje se raspisivanje natječaja.

PROGRAM POMOĆI STARIJIM OSOBAMA – Ove smo godine također bili u mogućnosti realizirati Program pomoći starim i nemoćnim osobama koji i dalje provodi 12 osoba koje skrbe za oko 200 korisnika. Taj je projekt na godišnjoj razini vrijedan gotovo 700.000 kuna.

 

FINANCIRANJE UDRUGA I DRUŠTAVA – Nastavljeno je financiranje udruga, društava pa je tako za temeljno društvo DVD Staro Petrovo Selo nabavljeno navalno vozilo staro tri godine vrijedno stotinjak tisuća kuna.

Redovno se financira i rad dječjeg vrtića „Vjeverica“.

Podignut je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu ispred zgrade općine. To su projekti i događanja koja će obilježiti 2013. godinu koja je teška ali smo uspjeli kroz konsolidiran proračun podmiriti potrebe njegovih korisnika.

RASPOLAGANJE POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM – Što se tiče raspolaganja poljoprivrednim zemljištem stupio je na snagu novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i odlukom ministra su u svibnju za oko 700 hektara s korisnicima napravljeni petogodišnji ugovori. Radi se o zemljištu koje je do sada korišteno na rok od godinu dana. Dodijeljeno je poljoprivrednicima koji su bili uredni platiše i izmirivali svoje obveze.

 

GOSPODARSKI POMAK – Ono što svakako raduje u 2013. godini to su investicije u privredu. Najavljena je izgradnja bioplinskig postrojenja u Lazama od strane slovenskih investitora Keter grupe. Investicija bi trebala iznositi oko 10 milijuna eura. To će, ukoliko bude realizirana, biti najveća investicija realizirana na području općine Staro Petrovo Selo.

Svakako se treba spomenuti završetak agonije i stečaja Mljekare Staro Petrovo Selo. Registrirana je nova Mljekara Staro Petrovo Selo. Staru mljekaru u stečaju je u travnju kupio Krešimir Jerin. Sada će njegova tvrtka Valtex u obnovu mljekare i osposobljavanje za proizvodnju mlijeka u tetrapaku i polutvrdih sireva uložiti 30 do 40 milijuna kuna. S proizvodnjom bi trebala početi 2014. godine što raduje jer će doći do otvaranja radnih mjesta i zapošljavanja.

Valtex tvrtka je kupila mljekaru u stečaju i najava je da će mljekara biti osposobljena za proizvodnju i da će uložiti oko 20 milijuna kuna u proizvodnju mlijeka u tetrapaku i polutvrdih sireva. Investitor kaže da se radi na projektnoj dokumentaciji. Sve to radije jer se očekuje otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje.

PRORAČUN – Općinski proračun je u granicama prošlogodišnjeg što se tiče poreznog dijela. Problemi su u naplati zakupa i prodaje poljoprivrednog zemljišta. Stanje u poljoprivredi je sve teže i uvjetuje da kupci i zakupci zemljišta sve teže izvršavanju svoje obveze utvrđene ugovorom. Tu nastaju problemi jer moramo pokrenuti postupke putem Državnog odvjetništva koje će vjerojatno i raskinuti te ugovore.

Društva i klubovi koji se financiraju u općinskog proračuna ne trpe zbog toga. Mi nastojimo i dalje izvršavati svoje obveze i omogućiti ima da normalno funkcioniraju. Imamo i novi KUD u Godinjaku koji je isto našao mjesto u proračunu. Vatrogastvo se financira kako je to zakonom određeno, Dječji vrtić se također redovno financira, a nastavljen je program pomoći u kući i osigurana pomoć starijim osobama.

Komunalne djelatnosti koje se obavljaju preko komunalne tvrtke Tihi gaj su u dijelu održavanja javnih površina.

Život funkcionira sasvim normalno premda je meni osobno sve teže jer su sve veći problemi u naplatit i osiguravanju sredstva da bi se to sve skupa financiralo i funkcioniralo kako treba.

SURADNJA S POLJSKIM VELEPOSLANSTVOM – Ove smo godine ugostili poljskog veleposlanika i konzula u RH. Nastavak je tu suradnje potaknute činjenicom da je dio stanovništva u općini Staro Petrovo Selo poljskog podrijetla. Zajednica Poljaka iz Zagreba okupila je sve te ljude u Hrvatskoj i pokrenuta suradnja koja je sada dignuta na jednu višu razinu. U Staro Petrovo Selo su u posjetu došli poljski veleposlanik i generalni konzul. Dogovoreno je da se suradnja unaprijedi pa smo pozvani da odemo u Poljsku i posjetimo jedan prostor sličan našem i iz prve ruke dobijemo informacije kako je Republika Poljska povukla dosta sredstava iz EU fondova.

Related Post

MEMORIJAL „HRVATSKI SOKOLI“

Autor - 15/09/2015 0
LAZE – Povodom dvadesetdrugog Memorijala „Hrvatski sokoli“ Laze 2015. godine ispred zgrade područne osnovne škole u Lazama postavljena je bista…