Sutra se održava tradicionalna manifestacija Vinkovo u Starcima 

758 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Jakša Samardžić

STARO PETROVO SELO, 21.  siječnja 2023. – Općina Staro Petrovo Selo, Župa Svetog Antuna Padovanskoga, Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“  tradicionalno u povodu blagdana Svetog Vinka u  Starcima  organiziraju  tradicionalnu manifestaciju „Vinkovo u Starcima“.

  Petrovoselski vinogradari i vinari, ljubitelji dobre kapljice nastale nakon mnogo truda iz  bobica grožđa uzgojenog na obroncima Babje gore i drugi  mještani  okupit će  se  sutra (nedjelja)    na prostoru oko kapelicu Svetog Vinka, obilježiti  blagdan svog zaštitnika i  zaštitnika vinara, te  početak nove vinogradarske godine. 

Nakon  svete mise  koja će se održati u kapelici Svetog Vinka sa početkom u 11 sati,  oglasit će se mužari i  krenuti  u blagoslov  vinograda. Vinom će se, zajedno s kobasicama, slaninom i kulinom, zaliti i  orezati će se  prvi trsovi. Uslijedit će druženje vinogradara, voćara i njihovih gostiju  za  koje su organizatori  tradicionalno pripremili  grah i kuhane kobasice, nakon kojih će dobro prijati  kvalitetna  vina petrovoselskih vinara i vinogradara. Za dobru  glazbenu zabavu  i ove  godine će se pobrinut  tamburaški sastav “Satir”. Petrovoselsko  vinogradarski druženje nastavit će se potom   u vinogradima uz  vatru, pečene kobasice i slaninu do kasno u noć, dakako uz  vino. 

Related Post