Reorganizacija hitne medicinske službe

1102 0

Dr. Marjan Radmilović: Peticiju nikad ne bi potpisao

NOVA GRADIŠKA, 15. studeni 2011. – Nakon dva nesretna slučaja u kojima su početkom studenog preminuli muškarac na Krku i žena u Umagu, pod povećalom i kritikama javnost našla se reorganizacija hitne medicinske službe u kojima dio

javnosti traži da se prekine s novim ustrojem smatrajući ga neefikasnim.

 

Na Krku pacijent je neuspješno reanimiran usred dana ispred zatvorenih vrata hitne pomoći, zbog čega nije bio dostupan defibrilator da se čovjeku pokrene srce u Umagu je preminula žena koja je doživjela infarkt, a kojoj, nažalost, nisu uspjeli pomoći vozač vozila hitne pomoći i medicinska sestra. Dežurni liječnik je u tom trenutku bio na drugoj intervenciji.

Gradska organizacija HDSSB-a u subotu je organizirala potpisivanje peticije, a potporu građana PROTIV NOVE REFORME U ZDRAVSTVU I SMANJIVANJE BROJA EKIPA HIOTNE POMOĆI, tražiti će ponovo u srijedu i subotu.

Dr. Marjan Radmilović, ravnatelj Doma zdravlja „Dr. Andrija Štampar“, kaže da peticiju ne bi potpisao jer se u Brodsko-posavskoj županiji ne smanjuje broj timova već povećava za pet timova. U Novoj Gradiški broj timova ostaje isti kao i do sada. Dr. Radmilović smatra da proces reorganizacije hitne medicinske službe, koji je u tijeku, treba podržati jer će gledajući generalno to biti pomak naprijed. Upozorava, međutim, na druge probleme koji prate rad hitne medicinske pomoći.

– Nemamo potrebne materijalne, a ni ljudske kapacitete. Jedan od problema je nedostatak liječnika. Na hitnoj rade dva, a treba pet liječnika. Tehničari nisu prošli edukaciju i dobili licencu. Poseban problem je Centar obiteljske medicine koji još nije formiran, a trebalo ga je formirati zajedno s ustrojem reforme hitne medicinske službe. Zadaća Centra, koji bi trebao raditi tijekom vikenda, treba biti skrb za sve one ljude koji liječničku pomoć traže subotom i nedjeljom i na taj način rasteretiti rad liječnika na hitnoj medicinskoj službi. Još uvijek nije definirano koji to liječnici trebaju raditi u Centru obiteljske medicine, gdje će raditi i tko će ih plaćati – kaže dr. Marjan Radmilović i dodaje da što se tiče nedostatka liječnika može pomoći i lokalna zajednica davanjem stipendija za studij medicine. Smatra da se u Novoj Gradiški ne bi trebalo događati drastične situacije i u slučaju da se tim hitne medicinske pomoći nalazi na terenu jer služba hitne medicinske pomoći radi u krugu bolnice pa u pomoć može priskočiti bolnički liječnik.

Dodajmo da se hitna medicinska pomoć izdvaja iz Doma zdravlja i da će raditi u okviru županijskog Zavoda za hitnu medicinu koji je osnovan odlukom županijske Skupštine koncem 2010. godine.

Projekt unaprjeđenja hitne medicinske pomoći i investicijskog planiranja u zdravstvu pokrenut je od strane Vlade Republike Hrvatske uz pomoć zajma Svjetske banke, a nositelj provedbe je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Ukupan iznos zajma Svjetske banke iznosi 18 milijuna EUR-a, dok je ukupna vrijednost projekta 90 milijuna EUR-a.

dr. Marijan Radmilović

 

Izvod iz mreža hitne medicine u Republici Hrvatskoj:

 

Related Post