REVOLUCIONARNA NOVOST O GLJIVAMA I KOSTIMA

1812 0

Još jedan svjetski uspjeh hrvatskih znanstvenika

– ZAGREB – Neke ljekovite gljive mogu usporiti razgradnju i poboljšati izgradnju kostiju, a na prirodan neškodljivi način – zaključak je višegodišnjih istraživanja hrvatskih znanstvenika, čiji su rezultati upravo objavljeni u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu o ljekovitim gljivama International Journal of Medicinal Mushrooms u New Yorku (broj 7/2016).

 

Ovo svjetski značajno istraživanje rezultat je suradnje Laboratorija za mineralizirana tkiva Medicinskog fakulteta u Zagrebu na čelu s prof. dr. Slobodanom Vukičevićem, jednim od vodećih međunarodnih autoriteta na tom području i hrvatske kompanije Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva. Istraživači u članku zaključuju da se određeni ekstrakti iz ljekovitih gljiva mogu koristiti za prevenciju i/ili kao dodatak farmakoterapiji osteoporoze, kako bi se učinci farmakoterapije poboljšali, a njene štetne posljedice ublažile.

 

Prvi u svijetu dokazali smo da tretman s kombinacijom ekstrakata zec gljive (Grifola frondosa) i shiitake (Lentinus edodes) značajno smanjuje prirodni gubitak koštane mase u najvažnijem trabekularnom dijelu kralježnice! Također se pokazalo da tretman najboljom kombinacijom tih ekstrakata gljiva značajno poboljšava volumen kosti i broj poprečnih pregrada (trabekula) u kostima kralježnice, a ima znakova da se to poboljšava i u bedrenoj kosti, što može povećati biomehaničku čvrstoću kostiju. Ti ekstrakti značajno poboljšavaju i kvalitetu vanjskog sloja kostiju zglobova pa čak i kvalitetu zglobne hrskavice, što otvara nove mogućnosti zaštite ne samo ženama u menopauzi i starijim ljudima općenito, nego i svima čiji su zglobovi izloženi pojačanim naporima i bržem trošenju.

 

Ovo znanstveno istraživanje dovelo je i do novog prirodnog proizvoda iz ljekovitih gljiva za zaštitu zdravlja kostiju i zglobne hrskavice – prvog te vrste u svijetu – koji se upravo pojavljuje na hrvatskom i svjetskom tržištu. (Dr.sc. Ivan Jakopović)

Related Post