ROKOVO U VRBJU: Još jedno folklorno druženje i čuvanje tradicije predaka

3989 0

VRBJE, 17. kolovoza 2017. – Zahvaljujući KUD „Vrbje“ i potpori Općine Vrbje, Vrbjani i njihovi gosti i ove su godine slaveći svetog Roka imali priliku okupiti se u središtu mjesta, družiti se i uživati u ljepotama narodnih nošnji, pjesmi i plesu.

Dakako, i ove se godine pekao vol na ražnju, a uživalo se, uz hladno pivo i duga pića, u ostalim specijalitetima sa ražnja, roštilja i iz peke.

„Rokovo u Vrbju“, sada već tradicionalna i uhodana kulturna i zabavna manifestacija zahvaljujući članovima KUD-a Vrbje ove je godine imala i međunarodni karakter. Predvođeni Marijanom Sekulić, ove su godine na pozornicu na Trgu kralja Tomislava doveli i dvije folklorne skupine iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Uz domaće folkloraše i tamburaše mlađi posjetitelji imali su priliku vidjeti i čuti što je to folklorna tradicija, a stariji se podsjetiti na svoju i mladost svojih baka i djedova. Svi su se složili da tradicija živi zahvaljujući entuzijastima u kulturno-umjetničkim društvima, ali i mladima koje su okupili i koji sa zadovoljstvom žive tradiciju svojih predaka.

Kulturno-umjetnička društva koja su nastupala i posjetitelje pozdravila je Marijana Sekulić, isto tako i zamjenica općinskog načelnika Barbara Jurčević, koja je i otvorila smotru.

I ove godine kroz Vrbje su prošli konjanici i svečane zaprege. Osim blagdanskog ugođaja koji su upotpunili, bili su još jedan doprinos očuvanju slavonske tradicije.

Uz domaćine, Pjevačku skupinu i najmlađe folkloraše KUD-a Vrbje nastupili su KUD Dragalić iz Dragalića, Folklorni ansambl mladih iz Nove Gradiške, KUD Tribanj iz župe Bila Livno iz BiH i Folklorna skupina Karavanke iz Tržćiča u Sloveniji.

I ove godine druženje na Trgu kralja Tomislava u Vrbju trajalo je dugo u noć.

Related Post