SABOR UDRUGE HRVATSKIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA 121. BRIGADE – PUKOVNIJE

1488 0

Branitelji su iskazali brojna nezadovoljstva potezima sadašnje, ali i bivših vlasti u državi, zbog stalnog zakidanja braniteljskih prava.Uz stalno smanjivanje mirovina, najnovije obveza je plaćanja lijekova

koje do sada ratni vojni invalidi nisu plaćali. Bilo je zbog toga i zahtjeva da se izađe na ulice i izvrši pritisak na vlast.

 

CERNIK, 27. veljače 2014. – Iako je imala uobičajeni dnevni red po kome je razmotreno, a potom i usvojeno izvješće o radu u protekloj godini i plan rada za ovu godinu, za 3. izvještajni sabor Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata 121. brigade – pukovnije, održan jučer u Lovačkoj kući LD „Srnjak“, može se reći da je bio nabijen emocijama kroz koje su branitelji iskazali brojna nezadovoljstva potezima sadašnje, ali i bivših vlasti u državi, zbog stalnog zakidanja braniteljskih prava. Među posljednjima je, kako se čulo, uz stalno smanjivanje mirovina, obveza plaćanja lijekova koje do sada ratni vojni invalidi nisu plaćali. Bilo je zbog toga i zahtjeva da se izađe na ulice i izvrši pritisak na vlast.

 

-Do sada smo šutjeli zbog oduzimanja prava, ali to ubuduće nećemo činiti – kazao je predsjednik udruge pukovnik Mato Modrić i pozvao sve braniteljske udruge na jedinstvo u zaštiti braniteljskih prava ali i zaštiti nacionalnih interesa.

Izvješće o radu u protekloj godini podnio je pukovnik Mato Modrić, a o pojedinim aktivnostima i akcijama govorili su opširnije Damir Matošević i Krešimir Baković.

Brojnim aktivnostima, od obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata, do hodočašća u mjesta značajna za hrvatsku povijest, čuvan je dignitet Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskih branitelja i odavana počast mjestima i ljudima, koji su kroz povijest živote dali u borbi za hrvatsku nezavisnost.

Udruga je tako sudjelovala, i u suradnji s drugim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, obilježavala obljetnice iz Domovinskog rata na novogradiškom području, te hodočastila u Vukovar, Zrin, Udbinu, Voćin i Gvozdensko.

Treba istaknuti da je Nova Gradiška bila među rijetkima i Hrvatskoj, u kojoj je dostojanstveno i masovno obilježeno međunarodno priznanje Hrvatske. Na obilježavanje 22. obljetnice odazvali su pozivu udruge zapovjednici postrojba koje su na novogradiškoj bojišnici branile Novu Gradišku po čemu je Nova Gradiška bila jedinstvena u Hrvatskoj.

Udruga se odazvala pozivu Stožera za obranu Vukovara i uključila u prikupljanje potpisa za referendum protiv ćirilice u Vukovaru. Na novogradiškom području prikupljena su čak 6372 potpisa pa je i jučerašnji sabor udruge bio prigoda da se brojnim aktivistima dodijele priznanja.

 

Sabor je izvršio i izmjene u Statutu udruge po kojima će se ustrojiti Predsjedništvo od 7 članova, kao operativno tijelo udruge.

Sabor je usvojio izvješće o radu i program rada koje je podnio predsjednik Mato Modrć, financijska izvješća koja je podnio Pero Paurević, te izvješća Nadzornog odbora i Suda časti koje su podnijeli Ivan Pišonić i Ivan Matošević – Učo.

Uz članove udruge na Saboru su bili bojni gosti, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Nove Gradiške, Slavonskog Borda, Požege, Pakraca i Lipika, te Ogranka Matice hrvatske i Crvenog križa Nova Gradiška. Prije početka Sabora okupljeni branitelji su zapalili svijeći i minutom šutnje i molitvom odali počast svojim prijateljima poginulim u Domovinskom ratu.

 

Fotografije Dejan Ivanković

Related Post

UDRUGA POZITIVA

Autor - 04/12/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 4. prosinac 2012. – U okviru projekta „Korak bliže osobama 3. životne dobi“, koji Udruga „Pozitiva“ u suradnji…