SAČUVAJMO STARE SORTE „CERNIK 2018“:  Po prvi put na jednom mjestu zaljubljenici u stare sorte povrća, voća i šumskih voćarica

2444 0

Autor Franjo Samardžić

CERNIK, 3. ožujka 2018. – Danas je u Cerniku pod nazivom Sačuvajmo stare sorte „Cernik 2018“ održana hvale i pažnje vrijedna manifestacija. U Hrvatskom domu su se razmjenjivale sjemenke starih sorti povrća i po prvi put razmjena plemki starih sorti voća i plemki šumskih voćkarica. Po prvi puta na jednom mjestu okupiti zaljubljenici u stare sorte iz cijele Hrvatske.

Održana je tribina na temu „Važnost očuvanja starih sorti“ na kojoj su sudjelovati stručnjaci za voćarstvo i šumarstvo Savjetodavne službe, Šumarskog fakulteta, LAG-a Zapadna Slavonija, rasadničari, voćari-praktičari i predstavnici škola. 

Kako su istaknuli na otvaranju ove manifestacije načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić, ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, saborski zastupnik Davor Vlaović i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, koji je ovu manifestaciju i otvorio, cilj ovog okupljanja u Cerniku je potaknuti još veću brigu na traženju, spašavanju, očuvanju i sadnji starih sorti povrća i voća pogodnih za organski uzgoj, ali i ukazati na važnost sadnje šumskih voćkarica kako u tradicijskim voćnjacima, tako i na šumskim površinama. 

Okupljene u Hrvatskom domu kao domaćin pozdravio je i o povijesti Cernika govorio načelnik Vitomir Žakić. Izrazio je zadovoljstvo što su izlagači i zainteresirani za ovu vrstu proizvodnje došli u tako velikom broju. Naglasio je da to znači da ova manifestacija ima svrhu i velik značaj.

-Čuvajmo našu tradiciju. Ekološka proizvodnja bazira se na starim sortama. To je bogatstvo koje imamo, a bogatstvo ste i svi vi koji ste došli. Vi ste ljudi koji to čuvaju – kazao je župan Danijel Marušić i posebno se zahvalio Općini Cernik i načelniku Vitomiru Žakiću, te izrazio nadu da će se ova manifestacija održati i naredne godine.

Današnje okupljanje zaljubljenika u prirodu i stare sorte povrća i voća bio je pun pogodak. Razmjenjivali su se sjemenje i iskustva, razgovaralo o proizvodnji i planovima, dijelile plemke starih sorta voća i plemki šumskih voćarica. Na štandovima više od 40 izlagača su se mogli kušati sokovi i vina, razne vrste kruha i kolača, pekmezi i džemovi, a na štandu Hrvatskih šuma mogle su se dobiti sadnice jarebike i oskoruše.

Raduje što su interes za ovu manifestaciju pokazale osnovne i srednje škole.

Manifestaciju Sačuvajmo stare sorte „Cernik 2018“ organizirali su Udruga vinogradara i voćara Cernik, novogradiški ogranak Udruge Živa Zemlja, Savjetodavna služba, Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija i OPG Hudolin uz potporu Brodsko-posavske županije, Općine Cernik, Hrvatskih šuma, Uprava šuma Nova Gradiška i tvrtke Žakić-commerce.

Related Post

Autor - 28/08/2019 0
NOVA GRADIŠKA, 28. kolovoza 2019. – Kroz projekt „Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada“, UP.02.1.1.06.0002 osposobljeno je…