„SAČUVAJMO STARE  SORTE – CERNIK 2024.“ – Okupio se rekordan broj zaljubljenika u stare sorte voća, šumskih voćkarica i povrća

1913 0

CERNIK, 24.  veljače 2024.  – U školskoj sportskoj dvorani u Cerniku  okupio se ove godine na manifestaciji „SAČUVAJMO STARE  SORTE 2024.“  rekordan broj zaljubljenika u stare sorte voća, šumskih voćkarica i povrća. Ove godine bio je do sada i najveći interes građana koji su sa zaljubljenicima u stare sorte napunili dvoranu i prostor ispred nje. 

Razmjenjivalo se sjeme starih sorti, povrća, začinskog i ljekovitog bilja i plemki, kupovale su se i poklanjale sadnice te razmjenjivala iskustva. Došli su u Cernik ljubitelji starih sorti i posjetitelji iz Hrvatske i susjednih zemalja.  

Organizatori ove hvalevrijedne manifestacije bili Udruga vinogradara i voćara Cernik, Općina Cernik i Facebook grupa „Sačuvajmo stare sorte“ uz potporu Brodsko-posavske županije i Ministarstva poljoprivrede. Organizirana u spomen na Vjeku Hudolina, čovjeka  koji je okupio istomišljenike i koji je jedan od najzaslužnijih za njeno pokretanje i koji je dao velik doprinosu za spas i afirmiranje  starih sorta. 

Organizatori su više nego zadovoljni zbog  interesa za ovu manifestaciju koji je iz godine u godinu sve veći. Zvonko Živoković, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik, općinski načelnik  Vitomir Žakić  i Željko Burazović,  pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije  ističu  da interes velikog broja ljudi, zaljubljenika u stare sorte i građana, među kojim su i članovi učeničkih zadruga iz osnovnih i srednjih škola, svjedoči o probuđenoj svijesti kod ljudi o značaju koji  imaju stare sorte kao baština ali i  u proizvodnji  zdrave hrane i  očuvanju tradicije. 

Iako se o tome govorilo i prethodnih godina,  ponovimo da se manifestacija „SAČUVAJMO STARE  SORTE CERNIK“ potvrdila kao događaj koji  ne samo da je  izašao iz okvira lokalne zajednice već i hrvatskih granica, a zaljubljenicima u stare sorte pružio priliku  da se okupe i afirmiraju, i širu javnost upoznaju s značajem koji imaju. 

Related Post