Sbplus istražuje – UČINKOVITOST ZASTUPNIKA MATE BILONJIĆA

1427 0

Piše Jerko Zovak

Treća godina mandata saborskih zastupnika je na izmaku. Više od tisuću dana su, dakle, naše političke perjanice zarađivali svoj kruh nasušni – zastupajući naše, opće, lokalne, a ponekad, dakako i svedržavne interese. Kraj kalendarske godine je prigoda za svođenje bilanci i o tome – kako su nas to oni

zastupali? Dobro ili loše? Stalno ili povremeno? Učinkovito ili ne učinkovito? Jesu li primarno zastupali sebe i svoju stranku, a potom i one koji su ih izabrali, ili obrnuto. Jesu li im njihova izborna baza i njeni interesi bili svetinja, kao u predizbornoj kampanji, ili ne? Je li i u našem slučaju Sir Winston Churchill bio u pravu kad je tvrdio – najviše se laže prije izbora i poslije lova?

 

Bez pretenzija za detaljnom analizom rada naših pet zastupnika:Suzana Bilić Vardić (HDZ), Mato Bilonjić (HDZ), Šimo Đurđević (HDZ), Boro Grubišić (HDSSB) i Sonja Šimunović (SDP)(Igora Dragovana, SDP, ne računam kao našeg – jer on to i nije), naročito onog „rada na terenu”, u narednih pet nastavaka ću se osvrnuti na one poslove i radne zadatke za koje je nedvojbeno, u saborskim stenogramima, utvrđeno kako su izvršeni. Koliko je koji zastupnik/zastupnica imao/imala: Zastupničkih pitanja, obrazloženja prijedloga zakona, izvješćivanja u ime Odbora, istupa u ime svog Kluba zastupnika 15 min., istupa u ime svog kluba pet min., pojedinačnih rasprava, replika, odgovora na replike, ispravaka netočnih navoda i protesta zbog povrede poslovnika. Dakako, sadržaj i rezultati rada zastupnika su važniji od forme, ali, ako izostane bilo kakva forma, nema niti sadržaja.

 

MATO BILONJIĆ(HDZ) – Rođen je 1. siječnja 1961. u Derventi (Bosna i Hercegovina). Završio Zapovjedno-stožernu školu pri Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu (VSS). Brigadni je general u mirovini. Početak obnašanja zastupničkog mandata: 11. siječnja 2008.

 

Kontakt – telefon: 01/45 69 477; 45 69 537,

e-mail: klubhdz@sabor.hr

Dužnosti u Saboru: 

 potpredsjednik Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu

– član Odbora za ratne veterane

– član Odbora za predstavke i pritužbe

 

Zastupničkih pitanja (6), obrazloženja prijedloga zakona (0), izvješćivanja u ime Odbora (0), istupa u ime svog Kluba zastupnika 15 min. (14), istupa u ime svog kluba pet min. (1), pojedinačnih rasprava (26), replika (1), odgovora na replike (6), ispravaka netočnih navoda (9) i protesta zbog povrede poslovnika (0). Ukupno saborskih aktivnosti (63).

 

Kako je zastupničko pitanje institut putem kojeg svaki zastupnik ima pravo skrenuti pažnju na probleme sredine iz koje dolazi, ili, dakako, na probleme koji se odnose na zemlju u cjelini, a po njegovom mišljenju se zanemaruju ili se nedovoljno brzo i kvalitetno rješavaju, pogledajmo zajedno – koliko, kakvih, s kojim ciljem, pitanja je postavo zastupnik Mato Bilonić te, što je za Brodsko posavsku županiju jedino važno, kakve su učinke imala ta pitanja? Je li zastupnik svoja pitanja postavljao kako bi pitanome omogućio da istakne osobne uspjehe ili uspjehe Vlade u cjelini i tako sebi gradio svjetliju budućnost u hodu po partijskoj hijerarhiskoj ljestvici ili je pitanja postavljao kako bi skrenula pažnju na potrebe svoje izborne baze, pa i po cijenu zategnutih odnosa u vlastitoj stranci.

 

Dakle, bilo je šest pitanja u proteklom periodu od preko tisuću dana. Dva godišnje.

 

PRVO PITANJE 20.02.2008.

 

…U zadnje vrijeme smo svjesni da mediji prilično objavljuju tekstove o kašnjenju modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piše se o čestim kvarovima, nedostacima pričuvnih dijelova za zrakoplove i helikoptere što po mom uvjerenju i nije tako crno kada znamo da nedavni slučaj prijevoza trudnice koja je rodila Bogu hvala u helikopteru, živa i zdrava, te isto tako na poligonu Gašinci gdje je naše ratno zrakoplovstvo imalo vježbu, ostavilo je jedan impresivan dojam. Smatram kao građanin da stručnost, domoljublje pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nije uopće upitno pa nam recite kakvo je trenutno stanje ratnog zrakoplovstva i tehnike, odnosno kada možemo očekivati modernizaciju zrakoplovne tehnike?

 

Državni tajnik, Mato Rabotek …

 

Ispravnost zrakoplovne tehnike je zadovoljavajuća s obzirom na objektivne poteškoće… ne ulazeći u detaljnu elaboraciju možemo reći da se ispravnost kreće negdje iznad 50%…(potom sljedi samohvalisanje Državnog tajnika, koje, da nije tragično, bilo bi smiješno op.a.)

 

Mato Bilonjić

 

Hvala gospodine državni tajniče. I nadam se …/Govornik se ne razumije./… opremanju svih vidova i rodova Hrvatske vojske na sigurnost svih naših građana.

 

DRUGO PITANJE 17.09.2008.

 

… Svoj upit ću postaviti ministru Jandrokoviću. Znamo da Vlada Republike Hrvatske zajedno sa vašim ministarstvom čini velike napore i pravi velike korake kako bi Republiku Hrvatsku što prije uvela u ravnopravno članstvo u NATO-u. NATO ne znači samo sigurnost Republike Hrvatske i njenih građana. NATO znači i velike mogućnosti za razvoj samog gospodarstva… Koje aktivnosti predstoje Hrvatskoj uoči slijedećeg Summita NATO-a u Strasbourgu u travnju 2009. i kad planiramo da će Republika Hrvatska biti punopravan član NATO saveza.

 

Jandroković, Gordan (HDZ)

 

… Slažem se sa vašim ocjenama .. (zatim slijedi samohvalisanje ministra o učinjenom. Pa zbog toga mu je pitanje i postavljeno op.a.)

 

Mato Bilonjić

 

Hvala gospodine ministre, ja sam zadovoljan odgovorom, a nadam se i velika većina naših građana.

 

TREĆE PITANJE 28.01.2009.

 

Moje je pitanje ministru Kalmeti. Zaključkom Vlade Republike Hrvatske održanog 22. rujna 2005. godine u Slavonskom Brodu, a u svezi izgradnje južne obilaznice grada Nove Gradiške, odnosno prve faze južne obilaznice grada Nove Gradiške i to od autoceste do industrijskog parka. Gospodine ministre, u industrijskom parku Nova gradiška u posljednje tri godine izgrađeno je nekoliko proizvodnih pogona. Šest je već u funkciji, osam u izgradnji, a izgrađen i opremljen poslovno-inovacijski potporni centar za cjeloživotno učenje starijih i izobrazbu učenika u srednjim školama. U izgradnju i opremu uloženo je 10 milijuna kuna, a potpisan je jedan veliki međunarodni ugovor sa automobilskom industrijom sa tvrtkom “Paulana” koja proizvodi sjedala za teretne automobile i tvrtkom “IG” iz Bruxellesa i “IC” iz Zagreba i grada Nove Gradiške gdje bi u proljeće trebala početi izgradnja proizvodnog pogona na površini od 24000 kvadratnih metara i gdje bi se kroz godinu dana uposlilo preko 700 radnika. Moje je pitanje kada će poduzetnici i grad Nova Gradiška kad mogu očekivati početak radova na veznoj cesti i kad ona može biti u funkciji.

 

Kalmeta, Božidar (HDZ)

 

Ovaj problem, odnosno ova potreba o izgradnji ove spojne ceste odnosno južne …/Govornik se ne razumije./… grada Nove Gradiške mi je poznat iz razloga koji ste i vi rekli… Do sad je napravljeno tu puno posla u smislu pripreme projektne dokumentacije. Ona još nije gotova, na žalost, ali je pri kraju. Prema tome, čim projektna dokumentacija bude do kraja gotova, čim se ishode sve potrebne dozvole. Lokacijska dozvola je već dobivena mislim usput ovako govoreći. Počet će i izgradnja te čini mi se 2 i pol kilometara duge spojne ceste. Mato Bilonjić Hvala lijepo gospodine ministre. Napominjem samo da u industrijsku zonu se trenutno ne može ući sa šleperom, a ona je preko 80 hektara i ona je žila kucavica za 80 tisuća stanovnika na tome području. Ja se nadam da će ona ove godine ipak krenuti sa izgradnjom i da ćemo je staviti u funkciju do kraja godine.

 

ČETVRTO PITANJE 20.05.2009.

 

Svoje pitanje ću postaviti potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor. Gospođo ministrice, znamo da vaše ministarstvo čini sve i velike napore da stambeno zbrine naše hrvatske branitelje. No, da li naše ministarstvo branitelja planira graditi na prostorima gdje su zapuštene vojarne, a jedna je takva i u gradu Novoj Gradiški. Znači, imamo prostora gdje bi se moglo za naše branitelje graditi stanovi odnosno kuće.

 

Kosor, Jadranka (HDZ)

 

Gospodine zastupniče, hvala lijepa što postavljate pitanja pa mi pružite mogućnost da evo i prije svega informiram hrvatske branitelje, znači hrvatske ratne vojne invalide i obitelji poginulih, zatočenih i nestalih koji prema zakonu imaju pravo na stambeno zbrinjavanje. (I sada sljedi nabrajanje svega onoga što j eVlada učinila diljem Hrvatske po ovom pitanju op.a.) I evo, želim vas izvijestiti da upravo traje jedna velika aktivnost za lokaciju vojnog skladišta Crvene kuće naselje Sokin brig u Zadru… tamo se priprema izgradnja 65 stanova… naselja Kupari kod Dubrovnika, bivše vojarne Jamnak u Šibeniku, bivše vojarne u Puli ali isto tako moguća izgradnja na lokaciji jedne bivše vojarne u Splitu. Mi očekujemo za evo ovu prvu lokaciju da će u slijedećoj godini i u godini 2011. biti moguće riješiti na ovaj način, samo na ovaj način otprilike tisuću 500 do 2 tisuće stanova za potrebe onih koji su najviše stradali. Gospodine zastupniče, evo ovo je prilika i da kažem da je naša Vlada znači u proteklom mandatu i do danas stambeno riješila 5 tisuća 176 ratna vojna invalida odnosno obitelji. Dakle, 5 tisuća 176 osoba ali možemo naravno govoriti prije svega obitelji je stambeno riješeno. Za to smo uložili više od milijardu i pol kuna. Ono što uvijek s ponosom i sa zadovoljstvom ističem da smo stambeno riješili sve sto postotne invalide prve skupine, znači 492 izgradnjom kuća ili posebno prilagođenih stanova kojima smo nabavili i automobile. Pa ću podsjetiti, ovo nije loše uvijek podsjetiti jer to nije predaleka prošlost da Vlada prije nas znači do 2003. odnosno 2004. nije kupila nijedan jedini automobil. Oni su odbijali tu svoju zakonsku obvezu koja je postojala i prema zakonu iz 2001. godine ali isto tako da je ta izgradnja stanova bitno zastala. Prema tome, mi evo očekujemo uskoro dodjelu stanova na nekoliko lokacija, bit će ih ukupno 156. Najveću podjelu očekujemo u Trogiru 60 stanova. I ono što mogu reći da se priprema izgradnja na 644 lokacije u Republici Hrvatske. Dakako, tu uključujem i ove lokacije na područjima bivših vojarni koje ćemo mi iskoristiti da bismo okrenuli novu stranicu u životu hrvatskih branitelja, omogućili im dostojan život izgradnjom stanova odnosno dodjelom kredita. Dakle, s tim poslom ne zastajemo unatoč teškim vremenima u kojima se živi ali hrvatski branitelji tu imaju prioritet jer mislim da na svaki način moramo iskazati zahvalnost tim ljudima i zbog činjenice, i sad završavam, da smo evo nedavno postali članica NATO saveza. Za to su uz zasluge mnogih najzaslužniji hrvatski branitelji i prvi hrvatski branitelji ali i Vlada, Sabor itd. ali njih na poseban način treba uvijek isticati. Hvala vam lijepa.

 

A Nova Gradiška? A odgovor na zastupničko pitanje „da li naše ministarstvo branitelja planira graditi na prostorima gdje su zapuštene vojarne, a jedna je takva i u gradu Novoj Gradiški?” – nema. Odgovora na pitanje nema, ali ima ministričinog pledoajea o tome što je sve učinjeno. Spominju se vojarne u Zadru, Kuparima… ali se ne spominje Nova Gradiška. I unatoč tome Mato Bilonjić Gospođo potpredsjednice,s odgovorom sam zadovoljan. I evo još jedan put zahvaljujem u ime svih onih branitelja u Slavoniji koji su stambeno riješeni i podsjećam da u Novoj Gradiški ima jedna lokacija, zapuštena lokacija od bivše vojarne gdje bi se moglo graditi za one branitelje koji još nisu stambeno riješeni. Hvala. Dakle, zastupnik Bilonjić, pri izjašnjavanju je li zadovoljan odgovorom, nije kazao ministrici Kosor kako ju npr. nije pitao za Zadar i Dubrovnik, nego za Novu Gradišku te kako odgovorom, nije zadovoljan. Dapače. Zastupnik Bilonjić se ministrici zahvaljuje, iako nije dobio odgovor, pohvaljuje njene svekolike rezultate, te ju još jednom podsjeća kako „ima jedna lokacija, zapuštena lokacija od bivše vojarne, gdje bi se moglo graditi za one branitelje koji još nisu stambeno riješeni”. Ako ostane koja kuna, poslije Zadra … Mašala!

 

PETO PITANJE 23.09.2009.

 

Moje pitanje upućeno je ministru branitelja, gospodinu Tomislavu Iviću. U vremenu od 2004. do 2009. godine stambeno je zbrinuto više od 5 tisuća hrvatskih ratnih vojnih invalida, obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih branitelja. U to je utrošeno cca milijardu i 500 milijuna. Do sad smo zbrinuli više od 13 tisuća ratnih invalida. Zbrinuti su i 100%-tni invalidi, njih 492, kupnjom ili izgradnjom kuće ili stana. Gospodine ministre, za svaku je pohvalu rad bivše ministrice, sad predsjednice Vlade i vas kao ministra što ste u ovoj kriznoj godini kupili automobile 100%-tnim invalidima, jer je to naša obaveza prema našim vitezovima koji su se uistinu borili za granice Republike Hrvatske. Moje pitanje jehoće li u 2010. godini biti nastavljen ovaj program stambenog zbrinjavanja naših invalida?

 

Ivić, Tomislav (HDZ)

 

… Naravno da će biti nastavljena stambena izgradnja…

 

Mato Bilonjić

 

Hvala lijepo, gospodine ministre i hvala vam u ime svih invalida, svih onih koji su dobili i automobile i stanove i onih koji će sljedeće godine i u narednom periodu dobiti. Hvala lijepo.

 

ŠETO PITANJE 27.01.2010.

 

…Svoje pitanje upućujem gospodinu ministru obrane, Vukeliću. Radi se o racionalizaciji mreža Uprava i Ureda za obranu. Gospodine ministre znamo koja je uloga bila uprava i ureda obrana prije rata, za vrijeme rata i poslije rata i znamo da su ti ljudi učinili veliki posao u obrani suvereniteta RH. No, svjesni smo i da smo morali donijeti nedavne izmjene zakonske regulative koji omogućuje racionalizaciju uprava i ureda obrane. Moje pitanje jeu kojoj je fazi racionalizacija mreža i što možemo očekivati?

 

Vukelić, Branko (HDZ)

 

Hvala na ovom pitanju koje je izuzetno važno za nas u Ministarstvu obrane, ali i za Vladu jer je riječ o jednoj reorganizaciji državne uprave koja nosi sve ono što ustvari i očekujemo danas da reorganizacija nosi. Prije svega jednu veliku racionalizaciju… U svakom slučaju nitko neće ostati ne zbrinut…

 

Mato Bilonjić

 

Hvala gospodine ministre. Zadovoljan sam svakako odgovorom. I poglavito zahvaljujem što se način razumijevanja i način da ne bude viška ljudi, da ljudi koji su godinama radili na tim poslovima ne odu na burzu rada, nego da se jednostavno preraspodijele u vašem ministarstvu. Hvala.

 

Related Post

SDP POBJEDNIK

Autor - 21/03/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 20. ožujak 2016. – Prema neslužbenim rezultatima SDP je pobjednik danas održanih prijevremenih izbora. Lista SDP-a i Hrvatskih…

EUROPSKI PARLAMENT

Autor - 17/07/2014 0
Europski parlament glasao je u Strasbourgu o sastavu parlamentarnih izaslanstava za odnose s trećim zemljama. Eurozastupnica Biljana Borzan izabrana je…