Sbplus istražuje – ZASTUPNIK ŠIMO ĐURĐEVIĆ OTPISANI HADEZEOVAC, TIHO ČEKA MIROVINU

865 0

Piše Jerko Zovak

Treća godina mandata saborskih zastupnika je na izmaku. Više od tisuću dana su, dakle, naše političke perjanice zarađivali svoj kruh nasušni – zastupajući naše, opće, lokalne, a ponekad, dakako i svedržavne interese. Kraj kalendarske godine je prigoda za svođenje bilanci i o tome – kako su nas to

oni zastupali? Dobro ili loše? Stalno ili povremeno? Učinkovito ili ne učinkovito? Jesu li primarno zastupali sebe i svoju stranku, a potom i one koji su ih izabrali, ili obrnuto. Jesu li im njihova izborna baza i njeni interesi bili svetinja, kao u predizbornoj kampanji, ili ne? Je li i u našem slučaju Sir Winston Churchill bio u pravu kad je tvrdio kako se – najviše laže prije izbora i poslije lova?

 

Bez pretenzija za detaljnom analizom rada naših pet zastupnika:Suzana Bilić Vardić (HDZ), Mato Bilonjić (HDZ), Šimo Đurđević (HDZ), Boro Grubišić (HDSSB) i Sonja Šimunović (SDP)(Igora Dragovana, SDP, ne računam kao našeg – jer on to i nije), naročito onog „rada na terenu”, u narednih pet nastavaka ću se osvrnuti na one poslove i radne zadatke za koje je nedvojbeno, u saborskim stenogramima, utvrđeno kako su izvršeni.

 

Koliko je koji zastupnik/zastupnica imao: Zastupničkih pitanja, obrazloženja prijedloga zakona, izvješćivanja u ime Odbora, istupa u ime svog Kluba zastupnika 15 min., istupa u ime svog kluba pet min., pojedinačnih rasprava, replika, odgovora na replike, ispravaka netočnih navoda i protesta zbog povrede poslovnika. Dakako, sadržaj i rezultati rada zastupnika su važniji od forme, ali, ako izostane bilo kakva forma, nema niti sadržaja.

 

ŠIMO ĐURĐEVIĆ HDZ- Rođen je 22. listopada 1957. u Starim Perkovcima (Vrpolje). Završio Kineziološki fakultet u Zagrebu (VSS – profesor kineziologije). Početak obnašanja zastupničkog mandata: 11. siječnja 2008.

 

Kontakt:

Telefon: 01/45 69 477; 45 69 537,

e-mail: mailto:klubhdz@sabor.hr

 

Promjene tijekom zastupničkog mandata: – zastupniku je započeo mandat 11. siječnja 2008. kao zamjeniku zastupnika Bože Galića

 

Dužnosti u Saboru:

– član Odbora za razvoj i obnovu

– član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu

– član Odbora za ravnopravnost spolova

 

 

Zastupničkih pitanja (4), obrazloženja prijedloga zakona (0), izvješćivanja u ime Odbora (0), istupa u ime svog Kluba zastupnika 15 min. (2), istupa u ime svog kluba pet min. (0), pojedinačnih rasprava (36), replika (4), odgovora na replike (8), ispravaka netočnih navoda (3) i protesta zbog povrede poslovnika (0). Ukupno saborskih aktivnosti (57).

 

Kako je zastupničko pitanje institut putem kojeg svaki zastupnik ima pravo skrenuti pažnju na probleme sredine iz koje dolazi, ili, dakako, na probleme koji se odnose na zemlju u cjelini, a po njegovom mišljenju se zanemaruju ili se nedovoljno brzo i kvalitetno rješavaju, pogledajmo zajedno – koliko, kakvih i s kojim ciljem, je zastupnik Šimo Đurđević postavio pitanja te, što je za Brodsko posavsku županiju jedino važno, kakve su učinke imala ta pitanja?

 

Je li zastupnik svoja pitanja postavljao kako bi pitanome omogućio da istakne osobne uspjehe ili uspjehe Vlade u cjelini i tako sebi osiguravao mirnije čekanje političke mirovine ili je pitanja postavljao kako bi skrenuo pažnju na potrebe svoje izborne baze, pa i po cijenu zategnutih odnosa u vlastitoj stranci?

 

Dakle, bilo je četiri pitanja u proteklom periodu od preko tisuću dana. Više od jednog, godišnje.

 

PRVO PITANJE 17.06.2008.

 

… Pitam, da li je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti stambeno zbrinulo 100%-tne hrvatske vojne invalide prve skupine, koji su podnijeli zahtjeve za izgradnju kuća sa posebnom prilagodbom u programu Vlade Republike Hrvatske. Ako je taj posao završen, unaprijed čestitam, a ako nije, moliti ću rok do kada bi on, otprilike taj posao mogao biti i završen. Zahvaljujem.

 

Kosor, Jadranka (HDZ)

… Gospodine zastupniče, ja vam sa zadovoljstvom mogu …odgovoriti … u jednoj rečenici. Da, taj posao stambenog zbrinjavanja 100-postotnih invalida prve skupine… je završen. (Međutim, ministrice tu ne staje. Jer, pitanje nije niti postavljeno u cilju rješavanja nekog problema. Pitanje je postavljeno jedino i isključivo kako bi, uvažena ministrica, mogla održati pledoaje o svojoj učinkovitosti op.a.).

 

Šimo Đurđević

Hvala lijepa … U njihovo ime i osobno zahvaljujem.

 

DRUGO PITANJE19.11.2008.

 

… Ja kao prosvjetni djelatnik kome je ta tematika u srcu i pri srcu postavljam pitanje ministru znanosti, obrazovanja i športa gospodinu Draganu Primorcu. Gospodine ministre, u kojoj fazi je izrada nacionalnog kurikuluma za predškolski odgoj, osnovno školstvo i srednje školstvo? Hvala.

 

Primorac, Dragan (HDZ)

Pitanje nacionalnog kurikuluma je jedno od pitanja koje muči hrvatsko obrazovanje ja bih rekao u posljednjih nekoliko desetljeća. (Nakon demagoških floskula koje su uslIjedile op.a.)

 

Šimo Đurđević

Zahvaljujem se gospodine ministre na ovom odgovoru. Izuzetno sam zadovoljan sa odgovorom i poručujem samo naprijed, hrabro naprijed.

 

TREĆE PITANJE 19.11.2009.

 

A što će učitelj, nego uputiti pitanje ministru znanosti, obrazovanja i športa. Gospodine ministre, kako teku pripreme za državnu maturu? …

 

Fuchs, Radovan

Pripreme za državnu maturu teku prema planu i mogu reći da teku izuzetno dobro… (Nakon podužeg odgovora koji je imao za cilj – afirmirati i pohvaliti rad svog ministarstva op.a.)

 

Šimo Đurđević

Iz izloženog vidim da su pripreme podebelo odmakle i preporučam gospodine ministre da se u ovu, po meni vrlo bitnu, akciju i vrlo bitan projekt uključe i osnivači tj. upravni odjeli u županijama i uredi državne uprave. I također što ste naglasili da će tu biti vrlo potrebita i informatička potpora, to sve imamo ili imate na terenu i preporučam odlazak u škole, objašnjenje kako će to sve izgledati i da bi u tome uspjeli. Hvala.

 

ČETVRTO PITANJE 27.01.2010.

 

Moje pitanje upućujem ministru obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, gospodinu Tomislavu Iviću. Gospodine ministre, tema je stanovi za stradalnike iz Domovinskog rata. Koliko i gdje trenutno je u fazi izgradnje stanova za stradalnike Domovinskog rata, koliko i na kojim lokacijama smo u pripremi i vezano za to, treće potpitanje, kada ćemo s tim vrlo opsežnim poslom konačno i završiti? Hvala lijepa.

 

Ivić, Tomislav (HDZ)

U ovom trenutku je pri završetku 35 stanova na dvije lokacije i to u Ogulinu 20 stanova, u Crikvenici 15 stanova, a u fazi pripreme za izgradnje nalazi se 628 stanova na 11 lokacija i to u Kninu 38 stanova, Dubrovnik 81 stan, Slunj 23 stana, Ploče 10 stanova, Zagreb Vrbani 59 stanova, Zagreb Duboki jarek 180 stanova, Zagreb Sopnica jug 100 stanova, Zadar 65 stanova, Bjelovar 38 stanova, Podstrana 16 stanova i Biograd na moru 18 stanova. Dakle, iz ovoga je vidljivo da ovaj program stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja koji na to imaju pravo po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja ide i da će se i u ovoj i u idućim godinama graditi stanovi za potrebe obitelji hrvatskih branitelja. Teško je naravno u ovom trenutku reći kada ćemo taj program privesti kraju. Sve naravno ovisi o količini sredstava, odnosno o financijskim mogućnostima. Ali mislim da je najvažnija stvar da taj program ide unatoč i ovoj krizi i recesiji. I ove godine su naravno u državnom proračunu osigurana sredstva za stambeno zbrinjavanje bilo izgradnjom stanova za potrebe obitelji hrvatskih branitelja, bilo da je riječ o kreditima za poboljšanje uvjeta ili za kupovinu na tržištu pojedinačno. Hvala lijepo.

 

Šimo Đurđević

Hvala lijepa gospodine ministre na odgovoru. Drago mi je da u ovim teškim vremenima ovaj program ide i dalje diljem Hrvatske i preostaje nam za nadati se da ćemo u skorije vrijeme završiti taj program kako bi ta sredstva Vlada Republike Hrvatske mogla taj dio sredstava prenamijeniti za one svrhe gdje to bude i potrebito. Hvala

Related Post

EU PARLAMENT

Autor - 21/07/2014 0
Nakon druge plenarne sjednice 8. saziva Europskog parlamenta u Strasbourgu, te nakon konstituiranja odbora, hrvatski zastupnici, članovi kluba Europske pučke…