SEDMI MEMORIJAL „RIS U SRCU“

3209 0

Autor Mato Višić

ČOVAC, 6. rujna 2017. – Članovi Udruge specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata “Ris” Kutina-podružnica Novska i Udruge ratnih veterana prve gardijske brigade “Tigrovi” u Čovcu su danas organizirali 7. memorijal “Ris u srcu” u spomen na poginule suborce Željka Šlata i Tugomira Brajkovića.

Prije 26 godina oni su zajedno sa pripadnicima svojih postrojbi iz smjera Novske oslobađali Čovac, Vrbovljane i dio okupiranih Okučana. U isto vrijeme s istočne strane prema ovom dijelu dobro su napredovali novogradiški branitelji. Cilj je bio koordiniranom akcijom osloboditi cijelo okučansko područje. Međutim, Risovi i Tigrovi su naišli na snažan otpor znatno jačih i za razliku od njih dobro naoružanih četnika te su u Čovcu poginuli njihovi suborci Željko i Tugomir. Tijelo Tugomira Brajkovića su uspjeli izvući, međutim tijelo poginulog Željka Šlata nisu.Tek nakon šest mjeseci uspjeli su dobiti njegove posmrtne ostatke u razmjeni.

U spomen na njihovu žrtvu pripadnici ovih postrojbi su u Čovcu podigli spomen ploče i svake godine na obljetnicu njihove pogibije komemoracijom i prigodnim programom se prisjete poginulih suboraca.

Pokrovitelj obilježavanja je Općina Okučani, a supokrovitelji gradovi Novska i Kutina.
Branitelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih vitezova su se okupili ispred župne crkve u Okučanima, gdje je misu zadušnicu služio župnik fra Mario Radman. Nakon mise zadušnice sudionici memorijala su se uputili u Čovac gdje su ispred Društvenog doma kod spomen ploča vijence položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici Udruga iz domovinskog rata s područja Novske, Kutine, Ivanića, Pakraca, Okučana i Nove Gradiške . Vijence su položili i svijeće upalili pomoćnik ministra Hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanstva gradova Novske, Kutine i općine Okučani , izaslanstvo ravnateljstva policije te predstavnici Mjesnog odbora Čovac – Vrbovljani. Fra Mario Radman je predvodio molitvu za poginule branitelje. Nazočnima su se obratili načelnik Okučana Aca Vidaković , zamjenik načelnika Novske Siniša Kesić, te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara. Predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Domovinskog rata „Ris” Kutina – podružnica Novska Darko Josić je na potpori i logistici u održavanju komemoracije posebno zahvalio načelniku Okučana Aci Vidakoviću, direktoru komunalnog pogona Sloboština Ivanu Golubu te predsjednici Mjesnog odbora Vrbovljani -Čovac Marinki Blažević.
Načelnik Okučana Aca Vidaković zahvalio je Udruzi specijalne jedinice policije „Ris na inicijativi održavanja komemoracije i dodao da će Općina Okučani uvijek pomoći obilježavanje ovakvih događaja. Rekao je kako na području Općine postoji 13 spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i najavio skorašnji početak radova na izgradnji Spomenika VRO „Bljesak“ .
Pojava Tigrova na bilo kojem ratištu je dizala moral ostalim postrojbama kaže predsjednik Udruge ratnih veterana prve gardijske brigade Tigrovi podružnice Sisačko-moslavačke županije Vlado Ličanin te je dodao kako je zahvalan svima koji iskazuju poštovanje prema herojima Domovinskog rata koji su za Hrvatsku dali svoje živote.
Memorijal je u svojoj osnovi simboličan način izražavanja članova udruga specijalne policije iz dom.rata i udruge hrvatskih branitelja prve gardijske brigade u njihovim težnjama za očuvanjem spomena na poginule prijatelje i suborce, a u sklopu obilježavanja u domu u Čovcu prikazan i kraći dokumentarni film o Specijalnoj jedinici policije “Ris” Kutina u Domovinskom ratu te izložba fotografija iz domovinskog rata. Pomoćnim ministra Hrvatskih branitelja Dinko Tandara je naglasio kako se bitka za Hrvatsku nastavlja te rekao kako su nam poginuli branitelji ostavili obavezu prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlađe generacije.

Related Post

Pronalazak oružja

Autor - 24/01/2017 0
OKUČANI – U petak, 20. siječnja, policijskim službenicima u Policijskoj postaji Okučani dojavljeno je, da je u šumi u blizini…