SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

1685 0

NOVA GRADIŠKA, 7. srpnja 2016. – Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj pod predsjedanjem prim. doc. dr. sc. Zorana Jukića napokon je usvojen gradski proračun za 2016. godinu.

Predloženi prijedlog Proračuna Grada Nove Gradiške za 2016. godinu s projekcijama proračuna za 2017. i 2018. godinu i Odluku o izvršavanju Proračuna Grada Nove Gradiške za 2016. godinu, neznatno su izmijenjene amandmanima vijećnika koje je prihvatio gradonačelnik Vinko Grgić.

 

Proračun, „težak“ 63,9 milijuna kuna, kako je kazao gradonačelnik Grgić, najveći do sada, izglasan je sa 13 ruku od kojih 9 ruku vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista, HSS-a i HDSSB-a te 4 ruke vijećnika Grupe birača Željka Bigovića. Suzdržana su bila četiri vijećnika Domoljubne koalicije (HDZ i HSP AS).

Najviše amandmana na predloženi proračun imali su Dario Marenić (HSP AS) i Željko Bigović (Grupa birača Željka Bigovića). Većinu Marenićevih amandmana, koji su se odnosili na potpore obrazovanju i zapošljavanju, gradonačelnik je prihvatio, ali sve ne u predloženim iznosima s čime Marenić nije bio zadovoljan. Bigovićev je prihvatio tek jedan, koji je iako nezadovoljan, sa svoja 4 vijećnika ipak podržao predloženi proračun, jer se on, kako je kazao, nadovezuje na proračun iz 2015. godine, a oni ne žele biti destruktivni već doprinijeto da se nadoknadi izgubljenih 8 mjeseci.

 

Zadovoljan izglasavanjem proračuna bio je i gradonačelnik Vinko Grgić.

 

-Sada slijedi puno posla. Drago mi je da je Proračun usvojen, da smo sve drugo stavili sa strane, tako da možemo krenuti u realizaciju svega onoga po čemu pričamo zadnjih nekoliko mjeseci. Još mi je više drago što nismo imali ni jedan glas protiv što znači da je Proračun dobro odrađen. Svi prijedlozi amandmana su uvršteni u proračun ali s manjim ciframa zato što su one realne. Možemo, naprimjer, kao što je bilo prošle godine 2 milijuna kuna namijeniti za gradski bazen, uvrstiti u proračun ali ih ne možemo potrošiti. Stavili smo 200.000 kuna da napravimo projektnu dokumentaciju da vidimo koliko će nas to koštati – kazao je gradonačlenik Vinko Grgić. Na pitanje kako komentira glasanje za proračun vijećnika Grupe birača Željka Bigovića kazao da je bilo previše politikanstva ali je na kraju dobro završilo i zahvalan sam na podršci.

Vijeće je prihvatilo prijedloge programa za 2016. godinu iz oblasti komunalne infrastrukture, predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokog obrazovanja, poticanja razvoja turizma, civilnog društva i športa, organiziranja i provođenja zaštite i spašavanja, javnih potreba u području socijalne skrbi i dodatnih usluga u zdravstvu i preventivi, do promicanja kulture, organiziranja i provođenja zaštite i spašavanja za aktivnost Javne vatrogasne postrojbe, mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti- dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i utroška sredstava ostvarenih od prodaje i zakupa poljoprivrednoga zemljišta. Većina prijedloga prihvaćena je omjerom glasova 13 za i 4 suzdržana, a bilo je i nekoliko jednoglasnih odluka. Suzdržani su bili vijećnici Domoljubne koalicije.

 

Jednoglasna je bila i odluka i o Sporazumu koji će grad potpisati s 10 općina novogradiškog , a koji se odnosi na projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, prihvatljivog za financiranje iz EU fondova.

 

Prihvaćeni su i prijedlozi odluka o pravu na novčanu pomoć za nabavu opreme za novorođeno dijete za 2016., o pravu na novčanu pomoć obiteljima sa šest i više djece za 2016., i pravu na novčanu pomoć umirovljenicima za 2016. godinu.

 

O pojedinim temama sa ove sjednice ćemo posebno pisati.

 

Manje ili više (ne)zadovoljni danas su se razišli gradski vijećnici, a predsjednik Vijeća prim. doc. dr. sc. Zoran Jukić novu sjednicu najavio je za rujan.

Related Post