SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA – Dolazak predsjednika Josipovića značajan je događaj za Novu Gradišku

727 0

NOVA GRADIŠKA, 10. svibnja 2011. – U ponedjeljak u 10,30 sati je značajan događaj za Novu Gradišku jer dolazi predsjednik države Ivo Josipović. Povod njegovog dolaska je još značajniji jer se otvaraju dvije tvornice, dva pogona koja su značajna za grad Novu Gradišku. U pratnji predsjednika dolaze šefovi nacionalne sigurnosti, unutarnje politike i

tajnica za gospodarstvo. Okupljanje je ispred zgrade gradske uprave i pozivam članove Gradskog vijeća, novinare i voditelje ustanova da ga dočekaju. Predviđena je šetnja glavnom ulicom, pozdrav s građanima i potom odlazak u Drvnu industriju Nova Gradiška gdje će se obaviti svečanost otvorenja pogona masivnih drvnih obloga, linije u koju je uloženo oko 5 milijuna kuna i koja u ovom momentu ima ugovorenu proizvodnju od 3.160.000 eura. Drvna industrija u ovom momentu zapošljava 82 djelatnika, a sa puštanjem u rad ove linije broj zaposlenih povećati će se za 26, što je značajno zapošljavanje za Novu Gradišku.

U Industrijskom parku u Zoni malog gospodarstva predsjednik će se upoznati s radom tvrtke Clarum i njegovim razvojnim planovima i pustiti u rad novi pogon za proizvodnju tjestenine i proizvoda od tijesta – kazao je gradonačelnik Josip Vuković na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, odgovarajući na zahtjev vijećnika Marijana Radića (SDP) da informira o posjeti predsjednika Josipovića.

 

Koalicija kao nužno zlo

 

Današnja sjednica Gradskog vijeća pokazala je da vladajuća koalicija SDP-a i HDSSB-a stoji na klimavim nogama. Vijećnička pitanja i nezadovoljstvo predsjednika Vijeća Josipa Mikšića izvještavanjem Gradskih novina sa prošle sjednice više je bilo oporbeno nego koalicijsko propitivanje o aktivnostima pred javnosti, a to su bili malobrojni novinari nazočni na sjednici i vjerojatno puno brojnije slušateljstvo Radio „Bljeska“ koji je prenosio i ovu sjednicu. Mikšić nije zadovoljan, jer kako je kazao, Gradske novine nisu prenijele vijećnička pitanja sa prošle sjednice (5) koja je postavila Dinka Matijević, od kojih su 4 vrlo značajna.

– Pitam da li netko vrši cenzuru. Ako vrši cenzuru molim da mi se to kaže za ovom govornicom ili da odgovor dobijem u pisanom obliku. U Gradskim novinama nije čak ni navedeno tko je postavio pitanje. Zahvalio bi se svim drugim medijima koji su to prenijeli- kazao je Mikšić.

– Što se tiče primjedbi na rad i izdavanje gradskih novina tražit ćemo pismeno očitovanje od Gradskih novina. Samo bi molio da budemo precizni što to nisu objavili i što su trebali objaviti. Nitko na Gradske novine ne želi da utiče, one su samostalne i svaka opcija je mogla u Gradskim novinama istaći što želi i što hoće- odgovorio je gradonačelnik Josip Vuković.

Dinka Matijević (HDSSB) pitala je na današnjoj sjednici u kojoj je fazi projekt Vodeni park i pozvala na javnu tribinu tog projekta koja će se održati 20. lipnja u 11 sati u gradskoj vijećnici . Tribinu će voditi Renata Tomljenović iz Instituta za turizam.

Pročelnica Andrea Lazić odgovorila je da je projekt Vodeni park u završnoj fazi i da će se uskoro naći na raspravi na sjednici gradskog Vijeća.

Dubravko Gubić (HDSSB) postavio je dva pitana na koja, kako je kazao odgovor traže građani. Prvo pitanje odnosi se na izgradnju nogostupa na južnoj strani Željezničke ulice, u kojoj uopće nema nogostupa i pješaci se kreću cestom. Kroz ulicu prometuju teški kamioni koji preko rampe kod groblja prelaze prugu i idu u Industrijski park, a ulica je posebno prometna u vrijeme sahrana. Gubić je zatražio i pojačano održavanje i nasipanje odvojaka poljskih putova iz Radničke ulice i drugih poljskih putova u Mjesnom odboru „Ljudevit Gaj“. Odgovorio je Stjepan Posavčević kazavši da se za nogostup u Željezničkoj ulici radi projekt i stvaraju pretpostavke da se izgradi. Što se tiče održavanja poljskih putova Posavčević je rekao da se oni održavaju kroz program održavanja komunalne infrastrukture, nastoji ih se održati prohodnima ali da trenutno nema sredstava za njihovo održavanje na kvalitetnom nivou.

 

Država i Županija zaboravili na Novu Gradišku

 

– Vidljivo je da su se negativna gospodarska kretanja odrazila na ostvarenje manjka prihoda. Tu prvenstveno mislimo na prihod od prodaje zemljišta i poslovnih prostora. Dodatna Nepovoljna okolnost u 2010. godini bile su izmjene Zakona poreza na dohodak kojima su uvedene nove porezne stope zbog čega je došlo do smanjenja prihoda od poreza na dohodak, koji je najsigurniji i najznačajniji prihod jedinica lokalne samouprave.

Klub vijećnika SDP-a izražava nezadovoljstvo izvršenjem proračuna u dijelu koji se odnosi na prihode kapitalne pomoći iz državnog i županijskog proračuna. Iz državnog proračuna očekivala su se sredstva za adaptaciju dječjeg vrtića, planirana u iznosu od 2,5 milijuna kuna, a izvršeno sa nula kuna. Molim objašnjenje što se dogodilo glede izvršenja te stavke.

Što se tiče izvršenja obveza Županije situacija je poražavajuća jer je od planiranih 1,6 milijuna kuna rebalansom taj iznos smanjen na 200.000 kuna, a izvršeno svega 50.000 kuna i to za rekonstrukciju zgrade Gradskog muzeja – kazao je uz ostalo Franjo Kikić u ime Kluba vijećnika SDP-a u raspravi o izvršenju gradskog proračuna u 2010. godini.

Dinka Matijević u ime Kluba vijećnika HDSSB-e također je izrazila nezadovoljstvo neizvršenjem tog dijela proračuna i dodala da treba nešto poduzeti glede sredstva koja trebaju doći iz državnog i županijskog proračuna. Što se tiče novca iz državnog proračuna Zlatko Zebić je jasno rekao da o tome odlučuje državni tajnik i Katica Mišković, aludirajući na HDZ-ovu vlast u državi.

U ime Kluba vijećnika HDZ-e Ana Subiće je zatražila pojašnjenje troškova navedenih kao intelektualne usluge u iznosu od 773.000 kuna i nefinancijski objekti od 3,7 milijuna kuna. Pročelnica za financije Ljiljana Ranisavljević obrazložila je da se novac naveden kao intelektualne usluge odnosi na izradu programa za poticanje malog i srednjeg poduzetništva i različite druge usluge, a novac utrošen kao nefinancijski objekti na adaptacije i uređenje gradskih objekta, među kojima i Gradskog muzeja.

Gradsko vijeće usvojilo je izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Nova Gradiška za 2010. godinu u iznosu od 36.181.151 kunu što je 91 posto od plana. Protiv su bile tri vijećnice HDZ-e.

Na današnjoj sjednici vijećnici su upoznati s izvješćima o radu gradskih ustanova i društava.

Related Post

DAN VATROGASACA

Autor - 05/05/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 5. svibnja 2014. – Upriličen je 4. svibnja u povodu obilježavanja blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.