Skromno i dostojanstveno obilježen Dan općine Vrbje

1102 0

Autor Cajtung 

VRBJE,16. kolovoza 2021. –  S obzirom na koronavirus i epidemiološke mjere, Općina Vrbje obilježila je skromno, ali svečano i dostojanstveno Dan općine i blagdana Svetog Roka. Bez svečane sjednice Općinskog vijeća, ali zajedničko kolo predvođeno KUD-om Vrbje nasred sela i pečeni vol nisu izostali što je pokazalo da njeguju tradiciju i običaje. Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima čelništvo općine predvođeno načelnikom  Igorom Jurišićem i predsjednikom Općinskog vijeća Milanom Brkancem, predstavnici udruga i policije položili su vijence i zapalili svijeće, nakon čega je velečasni Željko Volarić predvodio  tradicionalnu  blagdansku svetu misu na otvorenom. 

U društvenom domu nazočne, među kojima je bio i Branko  Sabo, privremeni  pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb  i hrvatske branitelje Brodsko-posavske županije pozdravili  su predsjednik Općinskog vijeća, Milan Brkanac i načelnik Igor Jurišić.

„ Vrijeme je ovo kada se s posebnom pažnjom, valja preporučiti Svetom Roku, zaštitniku od teških bolesti i prirodnih nepogoda, ali i proslaviti činjenicu što, iako s malim brodom, Općina Vrbje uspješno brodi. Uz plitki gaz, prednost toga je i manja mogućnost havarije, što će aktualni saziv Općinskog vijeća, koje broji više žena nego muškaraca, pred kojim je cijelo mandatno razdoblje, zahvaljujući  međusobnom uvažavanju i usuglašenim stavovima, pod svaku cijenu nastojati izbjeći, spremni za nastavak novih brojnih projekata”, kazao je Milan Brkanac, predsjednik Općinskog vijeća općine Vrbje.  

Zadovoljstvo realiziranim projektima u prethodnom periodu i činjenicom kako Rokovo i u nepovoljnim vremenima, uspješno okuplja mještane, izrazio je načelnik Igor Jurišić.

“  Za općinu s malim proračunom i svega 2 000 stanovnika, iako se nalazimo na relativno velikom geografskom području s čak sedam naselja,mislim da možemo biti zadovoljni dosada učinjenim. Moram spomenuti iznimno vrijedne infrastrukturne projekate od kojih bi posebno izdvojio energetsku obnovu, uređenje i opremanje Društvenog doma u Bodovaljcima, sanaciju kolnika ceste u Ratarskoj ulici u Vrbju, uređenje sakralnih objekata, parkirališta i pristupne ceste u Sičicama i Dolini, uređenje društvenog doma u Savskom Boku, izgradnju društvenih prostorija u Visokoj Gredi, te činjenicu kako svako naše mjesto, svaki sokak i svaka kuća, imaju mogućnost priključka na vodoopskrbnu mrežu, što je, u vremenima sve izraženijih klimatskih promjena, itekako, potrebno. Općina je uspješno aplicirala na natječaj Uspostava reciklažnih dvorišta – mobilne jedinice iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. što će, uz vlastiti prostor za sortiranje otpada, a onda i nedavno osnovan vlastiti komunalni pogon, značiti i veću operativnost na terenu ali i aktivniju primjenu zelenih politika. Pored, za podizanje kvalitete života iznimno važnu komunalnu i društvenu infrastrukturu, proračun je najvećim dijelom i socijalno osjetljiv, što se, uz uspješnu provedbu projekta „Zaželi“, ogleda i u jednokratnim porodiljnim naknadama, sufinanciranju troškova dječjeg vrtića, radnih bilježnica školarcima, nabavi ogrijeva najugroženijima, kao i iznimnoj demografskoj mjeri stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, čime ih, dugoročno, želimo zadržati u Slavoniji. U skladu s proračunskim mogućnostima, nastojimo što više pomoći mjesnom KUD-u Vrbje, udrugama kao i sportskim društvima poput domaćeg Nogometnog kluba Slavonija. S pozitivnim trendovima nastavljamo i u idućem periodu kada nas očekuje uvođenje LED rasvjete u sva naselja,nadogradnja dječjih igrališta, a u pripremi za mjeru 7.4.1 je izgradnja višenamjenskog društvenog objekta u Vrbju. Kao predstavnik izvršne vlasti, čelnik jedinice lokalne samouprave, vjerujem kako, na zadovoljstvo svih mještana, svakodnevno opravdavamo svoje postojanje.”rekao je načelnik Igor Jurišić.

Related Post