SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE NOVA GRADIŠKA I OKOLICA

1803 0

Autor Franjo Samardžić

Jedna od najaktivnijih udruga u Novoj Gradiški nastavila je s hvalevrijednim kontinuitetom u radu promoviraju češke kulture, učenju češkog jezik i čuvanju običaje

NOVA GRADIŠKA, 25. ožujka 2018. – Češka beseda Nova Gradiška i okolica sinoć je u Vatrogasnom domu održala redovnu izvještajnu skupštinu.

Nakon izvješća o radu u protekloj godini, koje je podnio predsjednik Zdravko Konjić, može se zaključiti da je, jedna od najaktivnijih udruga u Novoj Gradiški, nastavila s hvalevrijednim kontinuitetom u radu. Kroz brojne aktivnosti, događanja, manifestacije i druženja uspješno nastavlja promoviranje češke kulture, običaja i jezika. Važno je za istaknuti da okupljanjem pripadnika češke manjine i građana češkog podrijetla, kao i ostalih građana, Češka beseda Nova Gradiška i okolica od zaborava čuva češki jezik i običaje češke manjine. Valja dodati i dobru suradnju drugim udrugama s češkim predznakom, ali i drugim udrugama u Novoj Gradiški i novogradiškom kraju.

Brojne nastupe u prošloj godini imale su pjevačka, likovno-kreativna i dramsko-recitatorska. Zdravko Konjić zadovoljan je i s ostvarenim prihodima do 49.750 kuna koja su dobili od Saveza za nacionalne manjine, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Brodsko-posavske županije i Grada Nova Gradiška, te članarine. S tim su sredstvima, kako kaže, mogli su realizirat zacrtani plan i program, te ići putovanja u goste drugim Češkim besedama, do Osijeka i Bjeliševca, do Daruvara i Končanice, gdje su se odvijali razni programi.

Treba istaknuti 4 manifestacije održane pod nazivom Dani češke kulture, likovne kolonije, predstavljanje na Novogradiškom glazbenom ljetu i drugim manifestacijama, tradicionalna druženja na Strmcu i manifestaciju pod nazivom „Pjesma i riječ na otvorenom“, te obilježavanje sv. Mikulaša posvećeno najmlađima. Zdravko Konjić posebno ističe gostovanje u Krapinskim toplicama gdje su održali Dan češke kulture.

Češka beseda Nova Gradiška i okolica broji 116 članova, od kojih su 55 žene.

Skupština je usvojila izvješća o radu u protekloj godini i program rada za ovu godinu, a u jednom dijelu je bila i izborna jer su izabrana tri nova člana u Izvršni odbor.

Na kulturnoj večeri, koja je uslijedila nakon Skupštine, predstavila su se skupine nacionalnih manjina, Ukrajinaca „Andrij Pelih“ iz Šumeća i Srba SKD „Prosvjeta“ pododbor Okučani, te pjevačka i likovno kreativna sekcija, koja je postavila prigodnu izložbu radova na temu Uskrsa.

Related Post