8. SARMIJADA I PROVIJADA: Najbolja sarma spravlja se u Rešetarima, a proja u Sičama

2369 0

Autor Franjo Samardžić

Najbolju sarmu pripremila je ekipa Društva „Naša djeca“ Rešetari, a proju ekipa KUD-a „Radinje“ Siče

NOVA GRADIŠKA, 25. ožujka 2018. – Na ovogodišnjoj 8. Sarmijadi i provijadi, održanoj jučer u Pansion „Slavonski biser“ dominirale su tri ekipe koje su međusobno u obadvije konkurencije podijelile prva tri mjesta.

Najbolju sarmu pripremila je ekipa Društva „Naša djeca“ Rešetari, a proju ekipa KUD-a „Radinje“ Siče.

U konkurenciji 13 ekipa drugo mjesto za sarmu pripalo je ekipi Teama „Banja Luka“, a treće ekipi KUD-a „Radinje“ Siče.

Proja Društva „Naša djeca“ Rešetari osvojila je drugo, a proja Teama „Banja Luka“ treće mjesto.

Ukupnim pobjednikom može se proglasiti ekipa Društva „Naša djeca“ Rešetari koja je osim pehara za pobjedničku sarmu dobila i pehar za proju i osvojeno drugo mjesto. Zadovoljstvo su bile i Sičanke sa osvojenim prvim mjestom za proju i trećim za srmu, kao i Banjalučani koji su osvojili drugo mjesto za sarmu i treće za proju.

Prosudbeno povjerenstvo na čelu s Blaženkom Blažević i ove godine nije imalo nimalo laku zadaću odabrati najbolje sarme i proje.

Pansion „Slavonski biser“ i Ivica Grgić još su jednom bili dobri domaćini, a Turistička zajednica garda Nove Gradiške i Udruga čuvari kulturne pučke baštine „Tkanica“ dobar organizator i promotor ove jedinstvene gastronomske manifestacije, koja je i ove godine imala međunarodni karakter.

Zadovoljna je Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice. Dvorište Pansiona „Slavonski biser“, gdje se kuhala sarma, a navečer i restoran bili su puni. Jeli su se sarma i proja i dobro zabavljalo. Može se stoga reći da je i ovogodišnja Sarmijada i provijada opravdala očekivanja, bila još jednom promotor sarme i proje, dvije gastronomske delicije koje se s ponosom mogu staviti na svaki gastronomski stol. Dodajmo da je i ove godine ova manifestacija imala međunarodni karakter.

Dinka Matijervić zadovoljna je ponajprije zbog nastavljenog kontinuiteta ove gastronomske manifestacije, njene tradicije i sve većeg broja ekipa i interesa za sudjelovanje. Posebno raduje interes građana. Svi oni koji su se našli sinoć u Slavonskom biseru i po popularnoj cijeni uživali u sarmi i proji sigurno će biti dobri promotori.

Zadovoljstvo organizacijom ove gastronomske manifestacije bile su zamjenica novogradiškog gradonačelnika Ivana Trupina i direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije Ružica Vidaković. Dale su potporu svim ekipama i organizatorima Pansionu Slavonski biser“, Turističkoj zajednici grada Nova Gradiška i Udruzi čuvari kulturne pučke baštine „Tkanica“.

Na 8. sarmijadi i provijadi natjecale su se ekipe Team „Banja Luka“, Društvo „Naša djeca“ Rešetari, KUD Mala 1, KUD Mala 2, Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška, Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška, HKUU „Trenk“ Nova Gradiška, Općina Kanfanar, KUD „Radinje“ Siče, „SMS“ Slavonski Brod, PS „Gradišćanke“ Udruga NGplus Nova Gradiška, Aktiv Žena Kočićevo i Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata „Žirići“ Nova Gradiška.

Program je vodila Ivanka Herceg.

Related Post

ŽUPANIJA BEZ MINA

Autor - 24/02/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 24. veljače 2016. – Bit će sutra razloga za slavlje u Gornjim Bogićevcima. Okupit će se predstavnici Hrvatskog…