SKUPŠTINA GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA: Hvalevrijedne humanitarne, socijalne i preventivne zdravstvene aktivnosti

518 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 24. rujna 2020. – Pod predsjedanjem Zrinke Ferenčine održana je redovna Skupština HCK Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška.
Nakon Odbora Gradskog društva i njegovih tijela Skupština je jednoglasno prihvatila izvješća ta 2019. godinu i uz rebalans financijskog plana za 2020. godinu usvojila program rada s financijskim planom za 2021. godinu.
Obrazlažući izvješće o radu za 2019. godinu i program rada za 2021. godinu, ravnatelj Franjo Pavlović, istaknuo je najznačajnije aktivnosti koje Crveni križ kontinuirano provodi rukovodeći se osnovnim smjernicama Hrvatskog crvenog križa i potrebama stanovništva, posebno socijalno najugroženijih pojedinaca i obitelji kojima se nastojalo pomoći u svakodnevnom životu putem podjele humanitarne pomoći.

Govoreći o programu rada za 2021. godinu, Pavlović je govorio i o aktivnostima Gradskog društva CK u 2020. godini koje su bile uvjetovane pandemijom koronavirusa i zahtijevale posebno angažiranje, kako djelatnika u Ck, tako i volontera i žena zaposlenih u projektu „Zaželi“ u općinama Davor, Dragalić i Vrbje. Ovaj projekt ocijenjen je kao veoma značajan za žene koje su zaposlene i stare i nemoćne osobe, ukupno 274 osobe, kojima je pomoć pružana u kući. Projekt je trajao 30 mjeseci i vrijedan je 6,9 milijuna kuna. Izraženo je zadovoljstvo što se projekt nastavlja i u narednom periodu.
Nastavljen je i program pomoći u kući i obilaska starih i nemoćnih osoba koji su provodila 3 djelatnika. Obuhvaćeno je 28 korisnika, a ostvareno je 2008 posjeta.
Realizirani su i programi iz redovne djelatnosti kao što su Služba traženja, zdravstveni odgojni i prevencijski programi, akcije dobrovoljnog davanja krvi, tečajevi prve pomoći, savjetovalište za ovisnosti i rad s mladima i natjecanja mladih u pružanju prve pomoći. Gradsko društva Crvenog križa radilo je i na aktivnostima kojima je bio cilj informirati javnost o radu i promovirati aktivnosti Crvenog križa.
Razgovaralo se i o financiranju Crvenog križa te provedbi Zakona o Hrvatskom Crvenom križu i obvezama koje imaju jedinice lokalne samouprave kako bi Crveni križ mogao obavljati hvalevrijedne aktivnosti.
Istaknuta je dobra suradnja s Gradom Nova Gradiška i općinama s novogradiškog područja, Hrvatskim Crvenim križem, udrugama i humanitarnim organizacijama koji su doprinosili obavljanju zadaća koje ima Crveni križ.

Related Post

POLICIJA UPOZORAVA I SAVJETUJE

Autor - 18/07/2013 0
Na području Policijske uprave brodsko-posavske, tijekom ove godine nisu zabilježeni događaji utapanja osoba, dok se u 2012. i 2011. godini…