SPAJANJE BOLNICA DOVELO DO PROBLEMA

967 0

Pacijenti se nemaju čega pribojavati jer se u konačnici ne ukidaju kreveti, kao ni jedna dosadašnja djelatnost kaže sanacijski upravitelj Tihomir Biščević


Piše: Marija Radošević, Glas slavonije

 

NOVA GRADIŠKA – Otkako je, prije godinu i pol dana, pokrenuta reforma zdravstva da bi se, kako je naglašavano, smanjili troškovi i poboljšali uvjeti za krajnje korisnike, brodska i novogradiška su bolnica zbog racionalizacije spojene u jednu koja posluje na dvije lokacije. Od tada do danas bilo je dosta primjedbi pa je potpisivana i peticija za vraćanje na staro stanje, a nerijetko su prigovarali i pacijenti, jer nisu znali što ih čeka. Novogradiški gradonačelnik Željko Bigović od početka je tvrdio da je ukidanjem novogradiške bolnice napravljena velika šteta stanovništvu toga područja. Nezadovoljstvo je kulminiralo prije tri dana, kada je poslao poziv medijima obavještavajući ih kako će se u petak, 27. ožujka, u krugu bolnice održati prosvjedni skup zaposlenika bolnice, Grada Nove Gradiške te predstavnika udruga i građana protiv postupaka sanacijskog upravitelja Tihomira Biščevića, koji vode uništenju i zatvaranju bolnice.

 

– Prema najnovijim informacijama u bolnici, u planu je zatvaranje Pedijatrije, Neurologije i Ginekologije te veliko smanjenje broja kreveta na Odjelu interne medicine i Kirurgije, što je velika šteta za građane Nove Gradiške, kao i stanovnike gravitirajućih općina koji se koriste zdravstvenim uslugama ove bolnice – naveo je.

 

Prozvani Biščević objašnjava kako stvari stoje sasvim drugačije. Od početka je u interesu racionalizacije najavljivao promjene u broju kreveta i načinu funkcioniranja, a sukladno s master planom propisani su uvjeti prema kojima neki odjel može poslovati.

– Što se tiče kreveta, master plan stavlja naglasak na drugu vrstu kreveta. Tako, umjesto velikog broja akutnih kreveta, dobivamo krevete dnevne bolnice, produženog liječenja do 30 dana te dugotrajnog liječenja, dužeg od mjesec dana. Premda je njihov broj negdje smanjen, oni fizički i dalje ostaju u bolnici i u slučaju potrebe (prometna nesreća i slično) bit će iskorišteni. Pacijenti se nemaju čega pribojavati jer se u konačnici ne ukidaju kreveti, kao ni jedna dosadašnja djelatnost – uvjerava.

 

– Oni koji su zainteresirani da se stvari ne mijenjaju, to im prezentiraju drukčije – dodaje. Ne želi komentirati jesu li u pitanju političke konotacije na relaciji HDZ – SDP. Ravnatelj objašnjava kako u novogradiškoj, kao bolnici četvrte kategorije, funkcionira šest odjela, a u međuvremenu se pojavio kadar i drugih struka kako bi se omogućila njihova dostupnost svim pacijentima. Liječnici iz struka kojih nema u Gradiški, dolaze iz Broda.

 

– Problem nastaje kada se pokušavamo, što i moramo, prilagođavati europskim pravilima igre – kaže. Najviše od svega, kako se čini, duhove je uzburkala najavljena promjena radnog vremena. Sukladno sa Zakonom o radu određen je broj prekovremenih sati, koji na godišnjoj razini iznosi 180. Zbog malog broja liječnika u novogradiškoj bolnici neki liječnici imaju i po 120 prekovremenih sati mjesečno, što im višestruko povećava plaću. To stvara novi problem – neproporcionalno velika plaća u odnosu prema broju kreveta i pacijenata nepravda je prema liječnicima slavonskobrodske bolnice, koji rade više za manje novca.

 

– Promjenom radnog vremena i broja kreveta na drugim odjelima neki liječnici u novogradiškoj bolnici više ne bi morali dežurati, pa bi im i plaća bila niža – brani ravnatelj plan koji bi i dalje uključivao dežurstva nedjeljom i blagdanom, kako pacijenti ne bi ostali prikraćeni ni za jednu potrebnu uslugu. No kresanje plaća, stavljanjem u zakonske okvire (premda se odnosi na samo nekoliko liječnika), očigledno nije prihvatljivo.

 

– Kako oni koji govore o prosvjedima ne žele priznati pravi razlog, da se plaća s 24.000 smanjuje za trećinu, javnost se instrumentalizira, a planirane uštede ne mogu se postići – naglašava Biščević.

 

Za sada je, zbog mira u kući a možda i zbog predizborne kampanje, povukao najavljene promjene na Ginekologiji, Pedijatriji, Neurologiji… Potom je odmah nestao i razlog za najavljeni prosvjed. Tako, za sada, u novogradiškoj bolnici sve ostaje isto, dežurstva, pripravnosti…, nekim liječnicima znatno veće plaće, pa tako i negodovanje brodskih liječnika, koji rade više a plaćeni su manje. Bit reforme je ušteda, i ona je na godišnjoj razini postignuta u iznosu od oko pet milijuna kuna (ne onoliko koliko se očekivalo). Razdoblje prilagodbe na master plan je do kraja godine. No hoće li spajanje brodske i novogradiške bolnice ostati trajno stanje – to se još ne zna, kao što se ne zna ni tko će smoći snage da uvede reda u skladu s europskim pravilima.

 

Marija RADOŠEVIĆ

 

Related Post