STANJE SIGURNOSTI – Upozorenje vozačima na zimske uvjete na cestama

935 0

17. studeni 2011. – Na području Policijske uprave Brodsko-posavske

tijekom protekla 24 sata evidentirano je ukupno 10 kaznenih djela od kojih su svih 10 kaznenih djela iz općeg kriminaliteta. U strukturi općeg kriminaliteta četiri kaznena djela su imovinska kaznena djela i to tri kaznena djela teške krađe i jedno kazneno djelo krađe.

 

 

Što se tiče stanja sigurnosti u oblasti cestovnog prometa, na prometnicama Policijske uprave Brodsko-posavske tijekom protekla 24 sata dogodile su se tri prometne nesreće s materijalnom štetom.

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave brodsko-posavske evidentirano je 12 prekršaja i to šest prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, četiri prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i dva prekršaja iz ostalih zakona.

Pijani vozači isključeni iz prometa

 

Policija je jučer u prometu na cestama iz prometa isključila dvojicu vozača u dobi od 22 i 56 godina zbog prisutnosti alkohola u organizmu preko 1,5 promila. Jučer oko 1,30 sati u Slavonskom Brodu zatečen je 22-godišnjak iz Slavonskog Broda kako upravlja osobnim automobilom marke „Renault Clio“, SB-registracija sa 2,19 promila alkohola u organizmu i prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom „B“ kategorije. Oko 17,30 sati u mjestu Kaniža zatečen je 56-godišnjak iz Slavonskog Broda dok je upravljao osobnim automobilom marke „Renault 4“ sa 1,56 promila alkohola u organizmu. Oba vozača su isključena iz prometa i temeljem odredbi Prekršajnog Zakona smješteni u posebne prostorije policije do otriježnjenja, a protiv njih slijede optužni prijedlozi zbog počinjenih prekršaja.

 

Upozorenje vozačima na zimske uvjete na cestama

 

Svjedoci smo ovih dana loših vremenskih uvjeta posebice u jutarnjim satima i noću kada temperatura pada ispod nule i prisutnost magle koja je na mjestima toliko gusta da su uvjeti vidljivosti minimalni, a mogućnost stvaranja leda na kolniku velika dužni smo još jednom upozoriti vozače na oprez pri vožnji. Naročito noću i u jutarnjim satima potrebno je prilagoditi vožnju vremenskim uvjetima, uvjetima i stanju na kolniku te pridržavanju zakonskih propisa, a posebice onih u zimskim uvjetima na cesti. Zbog ovih okolnosti još jednom dajemo priopćenje od 28. listopada vezano za „Zimske uvjete na cesti“.

 

Obzirom na nastale vremenske promjene i prelaska ljetnih dana u jesenske i zimske što je popraćenog lošim vremenskim prilikama (vjetar, kiša, magla, poledica, snijeg), policija svim sudionicima u prometu preporučuje dodatan oprez i dosljedno poštivanje Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

Od 30. listopada u razdoblju zimskog računanja vremena (sat pomaknut unatrag) na motornim vozilima za vrijeme vožnje (i danju) moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Prilikom vožnje na mopedima i motociklima moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna. Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. U takvim uvjetima zabranjen je promet na cestama motornim vozilima koji nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Ukoliko vozač postupi suprotno odredbama zakona kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna. Kazna za pravnu ili fizičku osobu obrtnika, ukoliko naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom, kreće se u rasponu od 5 do 15 tisuća kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti, odnosno jedinice lokalne i područne samouprave u iznosu od 1.500 do 5 tisuća kuna.

 

Sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti, pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

 

Pri temperaturama ispod nule dolazi do pojave „ledenih zasjeda“ (mostovi, nadvožnjaci, vijadukti..), te je nužan oprez. Prije uključivanja u promet, vozač motornog vozila je obvezan očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Također je važno prije putovanja pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama, kako bi se izbjegle eventualne neželjene situacije.

Related Post