STANJE USIJEVA

799 0

NOVA GRADIŠKA, 6. svibnja 2014. – Stanje ozimih usjeva pšenice, ječma i uljane repice na novogradiškom je području prilično dobro, kao otprilike svake godine. Nije, kaže Josip Čaić, zamijećen velik napad bolesti za razliku područja

oko Osijeka i Đakova gdje su pšenice na 80 posto površina bolesne i žute. Razlog dobrom stanju ozimih usjeva je dobro odrađena preventiva ili su sijane otpornije sorte. Čaić upozorava ratare na oprez i još jednu zaštitu čim vremenski uvjeti dopuste ulazak u njive.

 

-Kiše za sada nisu negativno utjecale na usjeve, ali očekujemo najezdu bolesti kada porastu temperature jer je velika količina vlage u tlu – kaže Josip Čaić.

Kiše su prekinule proljetnu sjetvu i do sada je kukuruzom posijano oko 40 posto planiranih površina. Posijani kukuruz, ako nije u vodi, ili ako se voda nije zadržala na površini duže od 24 sata, je u dobrom stanju. Izuzetak su površine,a takvih nije puno, u udolinama ili uz kanale koji su bili puni vode.

Čim dozvole vremenski uvjeti i tlo čekuje su nastavak sjetve kukuruza i soje.

Josip Čaić

Related Post

DAN POLJA PIVARSKOG JEČMA

Autor - 28/05/2015 0
Priznanje „Zlatni klas“ za ostvarene rezultate u prethodnoj godini dobili su Vjekoslav Junašević iz Nove Gradiške, Damir Posavec iz Međimurja…