SURADNJA BIOTEHNOLOŠKOG CENTRA I TVRTKE KWS SJEME

938 0

SLAVONSKI BROD, 14. studeni 2014. – Preventivno djelovanje protiv aflatoksina na hrvatskim farmama cilj je znanstveno – poslovne suradnje između sjmenske tvrtke „KWS Sjeme” d.o.o., članice KWS Grupe,

i županijskog Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj.

S obzirom da na području naše i susjednih slavonskih županija ima mnogo uzgajivača stoke, potrebno je imati na umu da problemi s aflatoksinima počinju već pri sjetvi zbog odabira nepogodnog odnosno hibridnog kukuruza, a nastavljaju se i produbljuju tijekom vegetacije uslijed neadekvatne prihrane i njege usjeva, što dodatno pogoduje razvoju plijesni na biljnim dijelovima i zrnu, a još se dodatno pogoršavaju zbog prekasne berbe i nepravilnog skladištenja. Uslijed tako visoke koncetracije aflatoksina u hrani za stoku, životinje češće obolijevaju, imaju slabiji prirast i daju nekvalitetno mlijeko.

Stoga ovaj projekt, za koji su u prostorijama Regionalnog centra potpisani ugovori između direktora tvrtke KWS, dr. sc. Darka Babića i direktora Regionalnog centra Marka Šimića, ima za cilj suzbiti pojavu aflatoksina omogućujući poljoprivrednicima ovog kraja da naprave analizu u neovisnome laboratoriju bez putovanja u Zagreb. S tom potvrdom kvalitete nastoji se povećati njihova konkurentnost na tržištu, ali i zaštititi potrošače.

Prema riječima direktora Šimića, ovim projektom Centar ponovno potvrđuje svoju društvenu korisnost, jer su na ovaj način osigurana sredstva za nabavku uređaja za analizu mikotoksina posebice aflatoksina B1 i G1 u kukuruzu u zrnu i silaži kao i u drugim poljoprivrednim proizvodima.

Related Post