SUSRET PROGNANIH DOLINACA – DRUŽENJE U SPOMEN NA ZAVIČAJ

1147 0

Autor Milorad Oršulić – Mican

NOVA GRADIŠKA, 8. kolovoza 2010. – Stanovnici župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Dolina kod Bosanske Gradiške koju su sačinjavali vjernici sela Donja Dolina, Gornja Dolina i Novo Selo, a sada prognani diljem Hrvatske i dalje od nje, održali su još jedan susret. Nakon Okučana i Šumetlice okupili su se u Novoj Gradiški.

Susret je počeo sv. misom zahvalnicom u crkvi Kraljice sv. krunice u Novoj Gradiški – župa Jug. Uz domaćeg župnika vlč. Jozu Jurića, koji je u pozdravnoj riječi naglasio da ovu župu sačinjava 15% stanovnika iz župe Dolina ili su porijeklom iz te župe. Sv. misu je predvodio vlč. Milivoj Knežević, župnik iz Orubice, inače rodom iz župe Dolina. Vlč. Milivoj je između ostalog kazao: “Neka i ovo misno slavlje i naše molitveno druženje i ono koje će uslijediti tijekom ovoga dana, otvori naša srca Bogu i za ono što Bog voli i od nas očekuje, a onda i da imamo ljubavi i milosrđa jedni za druge. Došli smo, unatoč svemu propaćenom, reći našem Bogu: Hvala Ti, Bože, na svemu što si nam dao, uzeo i ostavio! Ubijali su nas, mučili i progonili. Istrgli su nas iz naših korijena, prognali iz naših stoljetnih domova i prostora. Sve smo to doživljavali jer smo katolici, pripadnici hrvatskog naroda. A nama Gospodin reče: Blago progonjenima zbog pravednosti i imena moga”.  

Uslijedilo je potom okupljanje I nogometni turnir na igralištu u Ulici Ivana Gorana Kovačića. Nastupile su ekipa iz dolinskog kraja: “Poplava” Donja Dolina, “Jedinstvo” Gornja Dolina. “Novo Selo” Novo Selo, ekipe gostiju iz Nove Gradiške Caffe bar “Anita” – Goranova , “Geleri” – Goranova , “Ratkovica” iz Ratkovice kod Pleternice i MNK “Sava-Strug” Stara Gradiška.  

Na kraju turnira su najboljim ekipama dodijeljeni pehari: Za osvojeno 1. MJESTO NOGOMETNOG TURNIRA 2010. GODINE U SUSRETU DOLINACA U NOVOJ GRADIŠKI ekipi “Novo Selo” iz Novog Sela, za 2. mjesto Caffe bar “Anita”-Goranova ulica iz Nove Gradiške i za 3. mjesto “Geleri” – Goranova ulica također iz Nove Gradiške. Najboljim strijelcem je proglašen Luka Filipović iz Ratkovice, a golmanom Igor Saraf iz “Gelera”koji su dobili statue u znak sjećanja na ovo druženje. Organizatori iz ulice Ivana Gorana Kovačića, a naročito obitelj Petrović: Janja, Mirko i Filip te obitelj Vidić Zdenka i Zdenko, gdje je i održan nogometni turnir i narodno veselje, pobrinuli su se da hrane i pića bude dostatno za brojne posjetitelje, a procjenjuje se da ih je tijekom dana kroz ovu ulicu prošlo blizu tisuću.  

Za slijedeći susret Dolinaca, koji će se održati u nedjelju prije Velike Gospe 2011. godine, nije određeno mjesto održavanja jer su se kadidirali tri domaćina: Nova Gradiška – također župa jug, Medari i Ljupina. Do izlaska iz tiska 27. broja godišnjaka župe Dolina bosanska “Suza dolinska” (o Božiću) bit će dogovoreno i mjesto.  

Ostvareni novčani prihod utrošit će se u uređenje (ličenje) župne crkve u Dolini bosanskoj, košenje i održavanje groblja “Gradina” u Donjoj Dolini i tiskanje godišnjaka “Suze dolinske”. 

Tamburaši nekadašnjeg KUD “Ivan Goran Kovačić” iz Doline su zabavlja nazočne.  

Ovogodišnji Susreti Dolinaca nastavit će se i na Veliku Gospu u Gornjoj Dolini, koja je zaštitnica Doline, sv. misom u 13 sati koju će služiti vlč. Pero Čolić – bosanskogradiški župnik, a potom tradicionalnim narodnim veseljem ispred crkve. Spomenuti treba domaćine obitelj Petrović i Vidić, plakate je napravio bez naknade Vedran Vonić.  

Related Post