SVATOVSKA VEČER ZA PRIJATELJE IZ HERZOGENAURACHA

1390 0

NOVA GRADIŠKA, 12. listopada 2015. – Prikaz svatovskih običaja darovali su našim prijateljima iz Herzogenauracha i Wolsberga članovi KUD-a Mala u novoobnovljenom Domu, prekrasno uređenom baš kao za svatove.

Pozornica prepuna jesenskih plodova, sitnih svatovskih kolača, urešena svetom slikom, jer Slavonac je u svakoj prigodi vjeru i molitvu stavljao na prvo mjesto.

 

Kako je i red, svi gosti okićeni su ružmarinom, a gradonačelnici sva tri grada i peškirima.

 

Čajo je poveo tamburaše i svatove u kuću mladoženje, pa kada je dobio dozvolu od njegovih roditelja i blagoslov, ravno po mladu. Kako je i običaj u mladenkinoj kući najprije se pojavljuje neka „druga“ mlada, a tek onda ona prava. I ovdje blagoslov roditelja, a nakon što je mladenka okitila svatove peškirima pjesma i ples,… vjenčanje, pa gozba, ples s mladom.

 

I u Domu u Maloj novogradiški je gradonačelnik Željko Bigović još jedanput zahvalio prijateljima iz Herzogenauracha na svih 35. godina prijateljstva za koje su, kako je istakao, zaslužni i svi dosadašnji čelni ljudi grada. Istaknuo je kako su obavljeni prvi razgovori i o početku suradnje Elektrotehničke i ekonomske škole NG sa školom u Herzogenaurachu.

Dr. German Hacker uz zahvalu za prekrasan program i prezentiranje RH, kako Slavonije, tako i Baranje, uručio je, kako je istaknuo, tradicionalne poklone- 35 nogometnih lopti tvrtki „Adidas“ i „Puma“ čije je sjedište u Herzogenaurachu. – A kada smo čuli da je u Novoj Gradiški otvoren preddiplomski sveučilišni studij Sestrinstva, odlučili smo se i za donaciju jedne specijalne lutke za potrebe studenata ovoga studija- rekao je dr. Hacker.

 

Gradonačelnike Herzogenauracha i Wolfsberga, domaćom kapljicom i slavonskim kolačima darivali su članovi KUD-a Mala, a njihova predsjednica Melinda Škramić zahvalila je i gradu na mogućnosti da i oni dočekaju goste i počaste ih na pravi slavonski način.

 

Program obilježavanja 35. obljetnice prijateljstva Herzogenauracha i Nove Gradiške završio je u nedjelju 11. listopada, kada su se gosti nakon sudjelovanja na svetoj misi oprostili od domaćina. Svakako valja istaći da je i prilikom ove posjete srcem i dušom, profesionalno i uz puno duha veliki prevoditeljski posao odradila i gradonačelnikova tajnica Vesna Špehar

Related Post

GRADSKO VIJEĆE

Autor - 16/03/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 16. ožujak 2012. – Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća obilovala je brojnim vijećničkim pitanjima na koja je gradonačelnik Josip…