SVE BIO JE RITAM: Promocija rock autobiografije legendarnog bubnjara Borisa Leinera

1194 0

Naslovna fotografija: HINA/Admir Buljubašić

 

NOVA GRADIŠKA,  11.  travnja  2022. – Gradska knjižnica Nova Gradiška  organizira  14. travnja 2022. (četvrtak) u prostoru Turističke zajednice grada Nova Gradiška (Trg kralja Tomislava 4) s početkom u 19sati promociju rock autobiografije „Sve bio je ritam“, legendarnog bubnjara  Azre, Vještica, Haustora.  Autor je svjedok i akter zlatnog doba  domaćeg rocka  koji na osebujan način  piše o njegovim velikanima  i otkriva naličje života celebrityja. Knjigu je  ilustrirao  poznati crtač Davor Schunk-

Moderatori događaja su  Mario Latal-Redža i urednica Jasminka Mitrić.

Leiner je rođen u Čakovcu 1957. godine, a javnosti je najpoznatiji kao bubnjar legendarne Azre. Osim u Azri, svirao je u Vješticama, Haustoru, Aerodromu i Šo!Mazgoonu. Zadnjih godina pored glazbe bavi se i kiparstvom. 


Naslovnica Leinerove knjige (ILUSTRACIJA: Sandorf)

Trooly

Trooly je istinska, živuća, urbana, zagrebačka legenda. Pravi je rockenroler. Svirao je bas gitaru kad je rock u Hrvata jos bio mladunče-u “Bijelim strijelama” a kasnije i s Metikošem i Lisicom. Ime mu je Janko, ali svi ga zovemo Trooly, jer je 60- ih godina slušajući radio Luxemburg krivo čuo onu znanu pjesmu “Tutti frutti”. Pa ju je onda i krivo pjevao “Trooly frooly”. Tako je postao i ostao Trooly. 

Bio je sam svoj majstor-izgradio je svoj studio i napravio razglas, koji je iznajmljivao za koncerte. Jednom je u stranom časopisu vidio fotografiju banda s gitarama. Kako je svjetlo padalo odozgo, četvrta žica na bas gitari je bacala sjenu i izgledala kao peta. I onda je time nadahnut prvi na svijetu napravio bas gitaru s pet žica. Kad nije bio u studiju, zavlačio bi se pod svoj alanfordofski kombi, predano ga popravljajući. “Azra” je kod Troolog snimila čuvenu singlicu “Balkan” i “A šta da radim”, te dva albuma “Sunčanom stranom”, te “Filigranske pločnike”. Johnny je stalno tražio trećeg čovjekabasistu. Tako je izbor pao na Troolog. Čak postoji i fotka “Azre” s njim na basu. Johnny mu je od sreće izjavio ljubav, napisavši na vrata studija: “Trooly, ja te volim!” No ta ljubav nije dugo trajala- umjesto na dogovorenu probu s nama, Trooly je otišao na gažu s Kićom Slabincem. Na prazno mjesto basiste došao je Mišo Hrnjak . Zlatna “Azra” je bila rođena. 

Nakon snimljenog albuma kod Troolog, “Azra” je dogovorila koncert u Sarajevu. Nakrcao je kombi razglasom, a ja sam dobio počasno suvozačko sjedalo. Vozili smo se tako po bosanskim gudurama, kad je Trooly ispod sjedala izvukao vojnički šljem. Jakih, isturenih čeljusti i bokserskog nosa, sa kacigom na glavi, izgledao je kao opaki lik iz nekog stripa . Rekao je :”Fon Leitner, idemo osvojiti Sarajevo mojim tenkom!” “Čudan mu je ovaj smisao za humor”, pomislih. Vozili smo se i vozili…dug je put do Sarajeva…Pripišalo mi se. “Trooly, stani da se negdje olakšam”. “Budem”, odgovorio je “kod prve krčme”. I tako dugi kilometri i okuke, ali nigdje birtije na vidiku…Ponovio sam: “Stani, sila je velika!” Ništa. I dalje je pičio po gasu. U očajanju sam zavapio: “Trooly, stani, ili cu se popišati tebi u usta!” Bijesno je zakočio uzviknuvši:”Ti buš se meni popišal u usta?!” Već sam bio iskočio iz kombija da olakšam mjehur i dušu. Do Sarajeva smo se vozili u nelagodnoj tišini, jer se Trooly vrlo naljutio. 20 godina nakon ove epizode, u njegovom studiju sam dogovorio snimanje solo-albuma “Bioritam”. Vec na ulasku sam čuo Troolog gdje urla “Di je fon Leitner, da mi se popiša u usta? “ mahao je pijan napunjenim pištoljem. Postajalo je gadno. Brže- bolje sam se sakrio iza bubnja, žarko se nadajući da me tu neće tražiti, a kamoli pronaći. Uf, na sreću je tako i bilo. Čučao sam iza bubnja sve dok Trooly nije otisao. 

Kakvo zlopamtilo je taj Trooly Frooly! Ni nakon toliko ljeta mi nije oprostio grubu šalu…. Pitao sam se zašto. 

P.S. Vjerojatno zato jer je sam bio spreman na još veće gadosti od mog pišanja u usta. Priča ide otprilike ovako: Navodno je Trooly za svoj rođendan kupio čokoladnu bonbonjeru. Imao je pakleni plan. Pažljivo je odmotao bonbone i žiletom skinuo dno. U svaki je vrhom noža, kiruški precizno umetnuo komadić svog dreka i brižljivo ih natrag zamotao. Tu je bonbonjeru odnio svojim frendovima iz banda. Velikodušno ih je ponudio i perverzno uživajući čekao da vidi učinak svoje psine. Nemam podatak koliko ih je samo zagrizlo, a koliko progutalo rođendansko govance u čokoladi. 

Lupiga.Com

 

 

 

 

Related Post

OŠ LJUDEVITA GAJA

Autor - 09/06/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 9. lipnja 2014. – Obilježavanje Dana škole tradicionalno je prilika da se dodijele zahvalnice učenicima i njihovim mentorima…