Sve je veća potreba za pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima 

1186 0

Autor bpz.hr

SLAVONSKI BROD – U srijedu, 14. srpnja, u Osnovnoj školi „Antun Matija Reljković“ Bebrina održana je Završna konferencija projekta „S osmijehom u školu 3“. Nositelj ovog uspješnog projekta je Brodsko-posavska županija, a partneri na projektu su 24 škole u našoj županiji, od kojih je 19 osnovnih i 5 srednjih škola. „S osmijehom u školu 3“ je projekt koji traje pune četiri školske godine, od 2017. do 2021. i završava 8. kolovoza ove godine. Ugovoren je iz Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna procijenjena vrijednost Projekta je 9.785.188,80 kn, a iznos bespovratnih sredstava 8.000.000,00 kn što je intenzitet potpore visokih 81,76%. 

„Naša županija već sedam godina provodi projekt kroz koji učenici s teškoćama imaju pomoćnike u nastavi te ga, pored visokog udjela sufinanciranja sredstvima Europske unije, i sama sufinancira. Velika vrijednost projekta „S osmijehom u školu 3“ je i u tome što smo se svi mi više senzibilizirali za potrebe učenika s teškoćama i rezultati su svake godine bili sve bolji. Pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici pomagali su našim učenicima, ne samo u savladavanju nastavnog plana i programa, već i u postupku socijalizacije, obavljanju osobne higijene, a sve to donijelo je zadovoljstvo svima koji su uključeni, od samih učenika, preko njihovih pomoćnika do učitelja i roditelja djece. Pomaci su vidljivi, djeca su više motivirana za učenje, mogu bolje pratiti nastavu, više se druže s vršnjacima i rezultati su izvrsni. Kad smo započeli provedbu imali smo 17 pomoćnika u nastavi, a u pripremi za nastavak projekta za sljedeću pedagošku godinu, vidimo da postoji potreba za više od 70 pomoćnika. Potreba za pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskih posrednicima sve je veća i zato je ovaj projekt potreban i hvale vrijedan“ naglasila je dr.sc. Anica Vukašinović, privremena pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, šport i kulturu.

Projektom je osigurano inkluzivno školovanje 54 učenika kroz angažman 54 pomoćnika u nastavi. Uloga pomoćnika u nastavi je pružiti pomoć učeniku kojem asistira u komunikaciji i socijalnoj uključenosti, pomoć u kretanju, pri uzimanju hrane i pića, obavljanju higijenskih potreba, obavljanju školskih aktivnosti i zadataka te suradnja s roditeljima, učiteljima odnosno nastavnicima te vršnjacima učenika u razredu. U okviru projekta u listopadu, studenom i prosincu školske godine 2019./2020. održane su edukacije za Stručne komunikacijske posrednike čija je uloga pružiti učeniku pomoć s oštećenjem sluha u pripremi za nastavu, pri uporabi radnih materijala, dodatno objasniti pojmove učeniku, ispisivati na računalu tekst izlaganja predavača tijekom nastave, prevođenje pojmova učeniku. Nakon te uspješne edukacije uspješno je osigurana podrška i 5 stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s oštećenjem sluha.

Domaćin konferencije bila je OŠ „Antun Matija Reljković“ u Bebrini, čija je ravnateljica Marija Rosandić ovom prilikom istaknula: „Projekt je izuzetno vrijedan, najviše pomaže učenicima s teškoćama, ali i svima nama u školi. Mi smo bili među prvim školama koje su imale pomoćnike u nastavi, a izdvojit ću primjer kada je pomoćnik bio s našeg područja, pomagao djetetu u školi, i to je zaista neprocjenjivo. Velika je to pomoć roditeljima jer im je dijete zbrinuto na najbolji mogući način, ima stručnu pomoć, a lakše je učiteljima jer znaju da će pomoćnik u nadzirati učenika u rješavanju zadataka.“ Zadovoljstvo uspješno provedenim projektom naglasile su i još dvije prisutne ravnateljice osnovnih škola Branka Vučić iz OŠ „Josip Kozarac“ iz Sl. Šamca i Vesna Lončar Cindrić iz OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške.

Ravnateljica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije Mirela Brechelmacher pohvalila je suradnike iz škola koji su tijekom cijele provedbe Projekta uredno i ažurno dostavljali dokumentaciju za izvještavanje, posebice zbog zadnjih godina koje su bile izazovne zbog štrajkova i pandemije koronavirusa, a objasnila je kako je CTR u projektu pružao tehničku potporu u administrativnom dijelu projekta te stručnu pomoć u provedbi.

Za novu nadolazeću školsku godinu 2021./2022. Brodsko-posavska županija prijavila je Projekt „S osmijehom u školu 4“. U iščekivanju pozitivnih rezultata planira se omogućiti pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike za ukupno 73 učenika u 29 škola (22 osnovne i 7 srednjih) te uz maksimalni iznos bespovratnih sredstava za Brodsko-posavsku županiju od čak 2.500.000,00 kn. 

Related Post