Brođanin predao dvije poluautomatske puške, pušku, strojnicu, 700 komada streljiva i 2,7 kilograma eksploziva

1139 0

Foto PUBP, Ilustracija

SLAVONSKI BROD, 23.  srpnja 2021. – Osoba sa područja Slavonskog Broda, jučer je (22. srpnja) donijela odluku o dragovoljnoj predaji oružja, te pozvala policiju na broj telefona 192. 

Stručno osposobljeni policijski službenici su došli na dogovorenu lokaciju i na siguran način preuzeli: dvije (2) poluautomatske puške M59, kalibra 7,2 x 39 mm, jednu (1) pušku M48A, kalibra 7,9 mm, jednu (1) strojnicu ZAGI M91, kalibra 9 mm, 700 komada ne rasprskavajućeg streljiva i 2,7 kilograma eksploziva. 

Nacionalna preventivna kampanja „Manje oružja – manje tragedija“ započela je 2007.godine, otkada se kontinuirano provodi s ciljem senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju oružja. Također je cilj utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. 

Sukladno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, građani Republike Hrvatske mogu bez vremenskog ograničenja dragovoljno predati zabranjeno i dozvoljeno oružje. 

Za istaknuti je da se protiv građana, koji se odluče na dragovoljnu predaju i pozovu policiju, neće pokrenuti prekršajni niti kazneni postupak.

O dragovoljnoj predaji oružja građani se mogu informirati putem besplatne telefonske linije 0800 88 92, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju.

Pozivamo i apeliramo na sve građane, koji kod sebe, odnosno u svojim domovima imaju oružje i/ili eksplozivna sredstva, da isto bez straha od sankcija, prijave policiji.

Posebno skrećemo pozornost građanima da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje, već ukoliko žele predati oružje, o tome obavijeste policiju na broj 192, te će policijski službenici u civilu (i vozilom bez policijskih oznaka) doći na dogovoreno mjesto kako bi se osigurala sigurna predaja oružja i anonimnost građana, kao što je to bilo u gore spomenutom slučaju.

Related Post