SVETKOVINA DUHOVA: Proglas Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa

1523 0

Autor Požeška biskupija

POŽEGA – Požeški biskup Antun Škvorčević prigodom svetkovine Duhova uputio je vjernicima Proglas Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa koji će se čitati u svim župama na spomenutu svetkovinu. U Proglasu biskup piše:
„1. Od srca vam čestitam svetkovinu Pedesetnice ili Duhova! To je dan kada je Crkva po Dvanaestorici, ispunjenoj snagom Duha Svetoga, započela svoj povijesni hod, krenula svijetom svjedočiti raspetoga i uskrslog Gospodina, navješćivati i slaviti čovjekovo puno ostvarenje i konačni smisao u njegovoj pobjedi nad smrću. Ova nam svetkovina napose doziva u svijest da je Crkva djelo uskrslog Gospodina u snazi Duha Svetoga, kojoj po odluci sv. Ivana Pavla II. već dvadeset godina pripadamo u Požeškoj biskupiji. Stoga vam danas ujedno čestitam dvadesetu obljetnicu utemeljenja naše mjesne Crkve riječima gesla: „Krist danas i uvijeke, naša nada, Aleluja“!

2. Radosno vas pozivam da spomen navedene obljetnice naše Biskupije zajedno proslavimo Trećim euharistijskim kongresom u Požegi, 24. rujna ove godine. S nama će tada biti i dragi lik naše Gospe Voćinske, koji je 2003. okrunio papa Ivan Pavao II., utemeljitelj naše mjesne Crkve. Ova slika će nas na Kongresu podsjećati da je Požeška biskupija zajedništvo Isusovih učenika, okupljenih u molitvi oko Isusove Majke, koje s biskupom, članom zbora apostolskih nasljednika kojem je na čelu rimski biskup, i njegovim suradnicima svećenicima, slavi u euharistiji vrhunac i izvor svega svoga života. Kongresno slavlje predvodit će kardinal Stanislaw Dziwisz, tajnik pape Ivana Pavla II., vjerni pratitelj i najbliži suradnik svetog utemeljitelja naše Biskupije. U slavlju će nam biti blizu i bl. Alojzije Stepinac, koji je prije 80. godina (1937.) na glavnom požeškom trgu predvodio euharistijski kongres, a sada nas iz neba zagovara kao drugi zaštitnik naše Biskupije. Velika sveta misa navedenog dana u Požegi bit će očitovanje onoga što mi jesmo u Požeškoj biskupiji po Isusovu euharistijskom otajstvu a procesija središtem grada s Presvetim Sakramentom bit će ponosno svjedočenje da Pobjednik nad smrću daje smisao našem putovanju ovim svijetom. Svojim sudjelovanjem na Kongresu svaki će od vas vjerom, molitvom, pjesmom i iskazivanjem ljubavi prema Isusu i njegovoj Majci pridonijeti da to bude događaj dubokoga i snažnog iskustva jedinstva i zajedništva naše mjesne Crkve. Svima vam već danas izričem srdačnu dobrodošlicu u Požegu!
3. Treći biskupijski euharistijski kongres započinje u Požegi, 23. rujna 2017. u 19.00 sati ispred požeške crkve sv. Lovre, prvoga zaštitnika naše Biskupije. Na ovo slavlje pozvani su napose mladi iz cijele naše Biskupije, osobito sudionici ovogodišnjega Križnog puta mladih i Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru. Uputit ćemo izraze dobrodošlice kardinalu Stanislawu Dziwiszu, predvoditelju slavlja i drugim uzvanicima, kratkim obredom otvoriti Kongres te predvođeni križem mladih uputiti se u procesiji prema Katedrali. Pred relikvijom svetog Utemeljitelja, pape Ivana Pavla II., želimo izreći Bogu zahvalnost za osnutak naše Biskupije te Službom večernjih hvala ostvariti prikladno kongresno duhovno raspoloženje. Potom će nas mladi scensko-glazbenim programom pred Katedralom podsjetiti na dvadesetogodišnji hod Požeške biskupije. U 21.00 uslijedit će noćno klanjanje pred Presvetim u Katedrali, na kojem će se svakog sata izmjenjivati mladi iz deset dekanata naše Biskupije. U župama grada Požege i okolice zacijelo će biti dovoljan broj obitelji koje će mladima otvoriti vrata i omogućiti prenoćište kako bi oni sutradan zajedno s drugima sudjelovali na biskupijskoj euharistijskoj postaji ispred Katedrale.
4. Na slavlje u nedjelju, 24. rujna 2017. pozivam u Požegu sve razine vjernika iz svake župe Požeške biskupije, predvođene svojim svećenicima. Među njima su prvi liturgijski službenici, ministranti, lektori i pjevači, potom članovi župnih ekonomskih i pastoralnih vijeća, molitvenih zajednica, napose članovi Djela za duhovna zvanja, udruga i pokreta, obitelji s brojnom djecom, ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, učenici i djelatnici naših katoličkih škola, zatim vjernici u građanskim udrugama, kulturno-umjetničkim društvima, hrvatskoj vojsci i policiji, vatrogascima i drugim javnim službama. Svi oni imat će osigurana mjesta na katedralnom trgu kako bi nakon euharistijskog slavlja organizirano sudjelovali u procesiji s Presvetim središtem grada Požege.
Blagoslovljeni svi vi koji već danas odlučujete u ime Gospodnje doći u Požegu na Treći biskupijski euharistijski kongres. Dok vas u radosti očekujem, od srca vas u Gospodinu pozdravljam“, zaključuje biskup Škvorčević Proglas.

Related Post