SVJETSKI DAN AUTIZMA – Autizam govori, čujete li!

1142 0

NOVA GRADIŠKA, 1. travnja 2011. – Svjetski dan autizma danas su pod motom „Autizam govori, čujete li“ prigodno na središnjem gradskom trgu obilježili članovi Udruge za pomoć djeci s autizmom, a točno u podne zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić pustila je u zrak stotinu plavih balona sa oznakom „Autizam 8000“, koliko u

Hrvatskoj ima registriranih osoba oboljelih od autizma, no pretpostavlja se da ih je mnogo više. U isto vrijeme baloni su pušteni u Rijeci, Splitu, Zagrebu, Puli, Osijeku, Dubrovniku, Čakovcu i Karlovcu.

Ovim danom, koji se u svijetu obilježava 2. travnja, Ujedinjeni narodi žele pridonijeti boljem razumijevanju ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine i uglavnom traje do kraja života. Riječ je o poremećaju u ponašanju nepoznatog uzroka. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji, te neuobičajeno vezivanje za neki predmet.

Kako su istaknule predsjednica novogradiške udruge Melita Dragić i Vesna Mijatović, Svjetski dan svjesnosti o autizmu poziv je na akciju da se autističnoj djeci i osobama omogući potpun i smislen život. Naglašavaju da žele upozoriti na postojanje djece s autizmom, na prava, potrebe i problematiku, te uvažavanje djece i odraslih osoba s autizmom.

– Bilo kakav oblik pomoći iz zajednice uvijek dobro dođe. Imamo podršku Grada koji nam je osigurao prostor u vrtića, roditelji mogu i žele pridonijeti i pridonose da u prostoru u kome se provodi edukacija i tretman djeci bude ugodno boraviti i da se što ljepše osjećaju – kaže Melita Dragić.

Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je uzrok još uvijek nepoznat. Prema epidemiološkim istraživanjima, na 10.000 djece rađa se četvero do petero s autizmom. Dijete koje boluje od autizma prepoznaje se po teškoćama u socijalnim odnosima, komunikaciji, igri i imaginaciji te opiranju promjenama u rutini.

Po autističnom ponašanju bili su poznati i neki velikani iz povijesti, kao što su Ludwig van Beethoven, Isaac Newton, Albert Einstein i Thomas Jefferson.

Znak svjesnosti autizma, puzle označavaju želju za povezivanjem djelića i konačnim shvaćanjem autizma 

Related Post