SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI: „Budite heroj prve pomoći u školi i zajednici“

1326 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Jakša Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA, 11. rujna 2021. – Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška, zajedno s partnerima, Policijskom   postajom Nova Gradiška i Patronažnom službom, obilježilo je danas na središnjem gradskom trgu  Svjetski dan  prve  pomoći  koji se tradicionalno u cijelom svijetu, na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog  polumjeseca, obilježava svake godine druge subote u rujnu. 

    Bila je to prilika da,  predvođeni  ravnateljem Dariom Paukovićem, djelatnici  GD Crvenog križa i Mladež Crvenog križa  na praktičan način građanima  ukažu na važnost  prve pomoći, kao humanog čina  na globalnoj razini, posebno na važnost   pravodobnog i na pravilan način pružanja  prve  pomoći. 

    Osposobljavanje što većeg broja ljudi za pružanje prve pomoći  važno je u spašavanju života kao i u smanjenju štetnih posljedica nesreća koje se događaju svakodnevno u svim životnim aktivnostima.

   Ovogodišnja tema  obilježavanja  Svjetskog dana  prve pomoći, na  inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca  posvećena je prvoj pomoći u školi i zajednici  kroz  moto „Budite heroj prve pomoći u školi i zajednici“. 

   -Budući je prva pomoć tradicionalna i veoma važna  djelatnost Hrvatskog Crvenog križa,  predviđenim aktivnostima nastojimo potaknuti građane  na savjesno i odgovorno ponašanje, s ciljem spašavanja života i smanjenja posljedica od  invaliditeta zbog iznenadnih bolesti i ozljeda- navodi Dario Pauković.  

  Gradsko  društvo Crvenog križa je kroz pokaznu vježbu ekipe Mladeži Crvenog križa prikazalo pružanje pomoći unesrećenima, a djelatnici Policijske postaje   i Patronažne službe, koji su  mjerili tlak i šećer u krvi,  su upozoravali  građane  na važnost  što bržeg i stručnog pružanja prve pomoći. 

Related Post