TIM ZA PSIHOSOCIJALNU POMOĆ NOVA GRADIŠKA

884 0

NOVA GRADIŠKA, 3. travanj 2013. – U traganju za pružanjem integrativne skrbi za sudionike i stradalnike Domovinskog rata, odlukom Vlade RH u prosincu 1994.g. osnovan je Operativni stožer za pomoć ratnim stradalnicima,

a tijekom 1995. godine pristupilo se razvijanju mreže Centara za psihosocijalnu pomoć u cijeloj Hrvatskoj. Tzv. pilot-program psihosocijalne pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata započeo je upravo u Brodsko-posavskoj županiji – formiranjem multidisciplinarnog stručnog tima u Slavonskom Brodu 1. veljače, a 1. travnja 1995. i u Novoj Gradiški. Danas u Hrvatskoj djeluje ukupno 21 Centar za psihosocijalnu pomoć – u svakoj županiji po jedan, uz iznimku Brodsko-posavske županije na čijem su području sve ove godine aktivna dva PSP-centra – u Slavonskom Brodu i u Novoj Gradiški.

 

U Hrvatskoj je u provedbu Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata Ministarstvo branitelja, kao nositelj Programa, angažiralo 80-tak vanjskih stručnih suradnika. Novogradiški Tim za psihosocijalnu pomoć Nova Gradiška djeluje u sastavu: mr. Ljiljana Lukačević, specijalist kliničke psihologije, Darija Marić, dipl. socijalni radnik, Mira Linjaković, prof. pedagogije i Mario Žakić, dipl. pravnik. Stručni tim pruža psihosocijalnu potporu i krizne intervencije stacionarno (u organiziranim dežurstvima u savjetovalištu) i mobilno (putem posjeta domu i obitelji stradalnika), a provodi i stručne kampanje usmjerene na obitelj i djecu (bračno i obiteljsko savjetovalište, dječje radionice) te organizira i provodi edukativne programe samopomoći za pojedine kategorije stradalnika. Novogradiški je Tim za psihosocijalnu pomoć u 18 godina svog kontinuiranog rada s hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, obiteljima poginulih, umrlih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, ratnim vojnim invalidima i članovima njihovih obitelji te civilnim žrtvama iz Domovinskog rata imao 23.372 stručne intervencije.

 

Iskustva Tima za psihosocijalnu pomoć Nova Gradiška u radu sa sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata zabilježena su, s namjerom „da ostane trag…da se ne zaboravi“, u vlastitim publikacijama „Pogled izbliza“ (1996.) i „Desetogodišnja iskustva u pružanju psihosocijalne pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata 1995.-2005.“ (2005.) te poglavlju u knjizi „Hrvatski psihosocijalni program“ čiji je izdavač 2001.g. Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

 

I u narednom razdoblju stručnjaci su sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji dostupni ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 15.00-16.00 sati u savjetovalištu u dvorištu Općinskog suda u Novoj Gradiški, a u isto vrijeme savjete i informacije moguće je dobiti i na telefon 362-154.

 

Povodom 18. godišnjice rada, članovi Tima za psihosocijalnu pomoć Nova Gradiška i voditeljica mr. Ljiljana Lukačević zahvaljuju se svim stručnjacima koji su od 1. travnja 1995.g. do danas bili angažirani u Timu, uz tužno sjećanje na pokojnog kolegu Slavka Pavlovića, socijalnog radnika. S osobitim poštovanjem, veliko HVALA i svim udrugama proizašlima iz Domovinskog rata na godinama povjerenja i suradnje.

 

Autor mr. Ljiljana Lukačević

Tim za psihosocijalnu pomoć (Slavko Pavlović, prvi s desna)

Related Post

DVD NOVA GRADIŠKA

Autor - 16/10/2012 0
NOVA GRADIŠKA 16. listopada 2012. – Najmlađi pripadnici DVD-a Nova Gradiška jučer su izveli prikazne vježbe na 25 metara sa…

HVALE VRIJEDNA OBLJETNICA

Autor - 23/06/2014 0
U Seocu, mjestu u novokapelačkoj općini, u nedjelju je svečano je proslavljena 80. obljetnica postojanja i rada dobrovoljnog vatrogasnog društva,…