ŠTO SE KRIJE IZA OVOG MISTERIOZNOG PLAKATA ?

1996 0

NOVA GRADIŠKA, 29. svibnja 2013. – Večeras smo dobili slike čitatelja koji nam je poslao priložene slike koje je fotografirao u poslijepodnevnim satima proteklog nam dana. Na slikama, kao što vidite, nalaze se plakati SDP-a i HDZ-a na vratima

trafo stanice na ulasku u Ulicu Slavča.

 

 

Kao što se iz priloženog vidi bilo je dovoljno mjesta za lijepljenje plakata, no terenci koji su odrađivali svoj posao odlučili su postupiti savjesno i olakšati posao komunalnim službama i ostalima koji će odljepljivati iste plakate. Zašto da se odlijepljuje dvaput kad se može jedanput. Parola za budućnost.

Ili, pazeći na ekološku osviještenost čuvajući limena vrata obojena temeljnom bojom, lijepimo plakate na isto mjesto, pa tko ispliva zadnji njegovi izbori. Evo dosjetke za iduće izbore. Ili se pak radi o apstraktnom grafičkom performansu? Kompozicija djela nema ravnotežu, stoga nije klasično djelo. Prisutna je asimetrija gdje objekt zauzima ¼ površine.

No to prepustimo umjetnicima na sud.

Slika je sama po sebi zanimljiva i kao pojava. Možda se iza nje krije nekakva mistika kao na Da Vincijevoj Posljednjoj večeri?

Samo tko je onda tu Marija Magdalena, a tko Isus, a tko Juda. Zna se samo da na ovom djelu odguljeno visi Franjo Kikić. Tko bi on mogao biti Marija Magdalena?

Ako ćemo malo istraživati zagonetan svijet dijela Leonarda Da Vincija i ići stopama Dana Browna Mariju Magdalenu možda možemo pronaći u još jednom Da Vincijevom dijelu Mona Lisi. Tu pak po crtama lica i zagonetnom čuvenom pogledu tzv. Đokondi najviše odgovara Vinko Grgić. Znači dobili smo M. Magdalenu. Hm, tko bi mogao biti Isus.

Višesatnim analiziranjem po slici posljednje večere zaključio sam da bi Isus mogao u ovom slučaju biti Željko Bigović. Ako promotrite sliku gdje Isus razgovara s apostolima jasno se vidi da ima, kako bi se kod nas reklo, svjetlo braun boju kose koja vuće malo na zlaćanu. Ako tome izuzmemo i bradu dobijemo Bigovića. A i tak uzvišen položaj ima i na ovom misterioznom djelu (plakatu).

‘Ajmo dalje. Iduća enigma je dr. Mokricki. Nakon opetovanog “višesatnog” motrenja traženja skrivenih znakovlja i simbola skužio sam da je Mokricki jednostavno dr. Igor Mokricki. A pošto se Juda Iškariot po svom evanđelju povukao sa posljednje večere i poslije je visio ostaje zaključiti da je Juda Franjo Kikić.

Naravno, sve su ovo pretpostavke.

No sami prosudite koji je plakat prvi, a koji drugi.

Sve čestitke čitateljima uz blagdan Tjelova.

Related Post

DVADESET GODINA POSLIJE

Autor - 22/05/2011 0
Piše prof. Ante Vukšić Nakon devetsto godina podređenosti, čestih ratova pa i građanskih, prolijevanja krvi za tuđe interese, nakon mnogih…

NAROD SEBI

Autor - 25/06/2012 0
  Predsjednici države, vlada, ministri i predstavnici udruga poginulih branitelja sigurno malo znaju., ili ništa ne znaju, da odajući počast…