Tradicionalni cjelovečernji koncert HPD “Graničar” Gradu i Župi u čast

2666 0

Autor Ivanka Herceg, Foto Franjo Samardžić

“Glazba daje dušu svemiru, krila umu, let mašti i život svemu što postoji”.

NOVA GRADIŠKA – Tradicionalnim svečarskim cjelovečernjim koncertom potvrdili su to i ove godine članovi i članice HPD “Graničar” i njihovi gosti darujući ga 1. prosinca, Gradu i Župi u čast, a u 131. ljetu od osnutka Društva i 25-om od obnovljenoga rada.

U novogradiškom Domu kulture okupljenim poklonicima zborskog pjevanja dobrodošlicu je poželio Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika i čestitao Graničarima na dosadašnjem radu te zahvalio na još jednom glazbenom doživljaju u povodu Dana grada i župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

Bila je ovo prigoda u kojoj su Graničari od srca i s puno poštovanja veliko HVALA uputili svojoj dosadašnjoj dirigentici Julijani Žirovčić, koja je sudjelovala i u obnavljanju rada ovoga vrijednoga Društva, a svojim znanjem i iskustvom doprinijela i kulturi zborskoga pjevanja u našemu Gradu.

Prvi puta je HPD “Graničar” u svome gradu nastupio pod ravnanjem mlade dirigentice prof. Ivane Bušić, a repertoarom i izvedbom potvrdio da su vrijedni divljenja te da kulturni i glazbeni život Grada bez njih ne bio isti.

Na glazbeno putovanje Graničari su poveli duhovnim skladbama ( Psallite deo nostro-D.Bartulloci, Oči u oči-V.Grbac, Sav raj te slavi Kraljice,J.Obersteiner), a potom su uslijedile domoljubne skladbe (Bože čuvaj Hrvatsku i U boj, u boj iz opere “Nikola Šubić Zrinski, Ivana pl. Zajca). Poveli su, u zaključku koncerta, i ususret Božiću izvedbom skladbi Božji sin (B.Starc), Amen (N.Luboff) i Offertorium pastorale (I.pl. Zajc).

Maestralnom izvedbom, cjelokupnoj svečarskoj atmosferi doprinijele su anđeoskim glasovima i gošće Gabriela Mijatović, učenica 3.r. Srednje glazbene škole Požega (“Na gondoli” ,I.pl. Zajc, Amen,Luboff) i Dajana Adžić (Zemlja dide mog), kao i Anton Ećimović klavirskom pratnjom.

“Neka cijeli ovaj svijet još sja u suncu, neka naša Zemlja sva postane sretna. Neka cijeli ovaj svijet zove se bajka, zelena i mirisna, cvjetna sva i nevina livada iz sna”,..-stihovi su refrena skladbe “Neka cijeli ovaj svijet” iz poznatog hrvatskog mjuzikla “Jalta, Jalta” skladatelja Alfi Kabilja, kojom je HPD “Graničar”, uz solisticu Gabrielu Mijatović, uputio, završavajući koncert, najljepšu blagdansku poruku.

I ovaj koncert HPD “Graničar” je ostvario uz potporu Grada, Turističke zajednice, Pučkog otvorenog učilišta “Matija Antun Relković” te sponzora: Ljekarni “Zubović”,Gradske ljekarne NG, Odvjetničkog ureda Jurica Borojević i Domagoj Jugović, tvrtke Elda, Cvjećarnice “Mimoza”, Kavane “Exit”, prodavaonice “Fiesta”, prodavaonice “Planet računala” i Kožare Rešetari. Svima im se od srca zahvaljuju, kao i svim podupirajućim članovima Društva, a posebno svima koji svojim dolaskom na koncerte podupiru rad Društva, koje je tijekom povijesti postalo “institucija” za naš Grad i kraj. Ljepotu, koju su Graničrai podarili ovim koncertom publika je nagradila velikim pljeskom, ali i pozivom na biss, što su pjevači s radošću i prihvatili.

 

Related Post