TRIBINA FORUMA ŽENA SDP-a: Kurikularna reforma

2052 0

NOVA GRADIŠKA – Forum žena Gradske organizacije SDP-a Nova Gradiška organizirao je sinoć u Gradskoj vijećnici tribinu čija je tema bila kurikularna reforma. Kako je uvodno kazala predsjednica Zorica Popović, Forum žena nastavlja s tribinama na aktualne teme, a za početak ove godine izabrali su kurikularnu reformu, aktualnu temu o kojoj se duže vrijeme priča i debatira i koja zaokuplja širu javnost.

O reformi obrazovanja čija je sastavnica i kurikularna reforma i njezinoj važnosti govorio je Mirko Golovrški, profesor, pedagog i bivši ravnatelj gradske Osnovne škole “Mato Lovrak“. Kako se moglo čuti kurikularna reforma jedna je od prvih i najvažnijih mjera kojom započinje realizacija Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije na kojoj je radio velik broj stručnjaka i radnih skupina. Nažalost, kazao je Golovrški, sustav obrazovanja u Hrvatskoj još uvijek se temelji na prepisanim odrednicama obrazovanja bivšeg Sovjetskog saveza iz pedesetih godina prošlog stoljeća.

U obrazovanju ključan doprinos moraju imati učitelji i nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova. Učenicima se, smatra Govovrški, mora osigurati korisnije i smislenije obrazovanje, koje će ih osposobiti za suvremeni život, svijet rada i nastavak obrazovanja. Zato smatra promjene nužnim, a pogubnim forsiranje gradiva. Smatra da se u školstvo na svim razinama malo ulaže što Hrvatsku svrstava na dno ljestvice država po izdvajanjima. Nije uvjeren da će kurikularna reforma uspjeti.

Tribini su prisustvovali građani svih dobnih skupina koji su imali prilike postavljati pitanja i iznijeti svoja razmišljanja.

Na tribini su bili gradonačelnik Vinko Grgić i njegova zamjenica Vesna Đapić.

Related Post