TRIBINA „KUDA IDE LJEVICA“: Lijevo-desno nigdje moga stava

2620 0

Autor: Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 16. studeni 2017. – Forum žena novogradiškog SDP-a organizirao je sinoć u gradskoj vijećnici tribinu pod nazivom „Kuda ide ljevica. Članove SDP-a i njihove simpatizere pozdravila je predsjednica Zorica Popović.

-Večeras ćemo razgovarati o stanju ljevice u Hrvatskoj. Mislim da je to dobra i aktualna tema za sve građane. Ljevica se u Hrvatskoj, isto tako i u Europi, da tako kažem, malo utišala. Ovu tribinu organizirali smo zato da o tome razgovaramo – kazala je Zorica Popović, pozdravljajući saborske zastupnike Ranka Ostojića i Martu Luc Polanc, te predsjednica Foruma žena SDP-a Karolinu Leaković.

Uvodno izlaganje održao je prof, Mirko Golovrški i današnje stanje ljevice dobro definirao kazavši „lijevo, desno, nigdje moga stava“, parafrazirajući poznatu pjesmu. Njegovo prisjećanje Juraja Pernara, pokojnog predsjednika novogradiškog SDP-a i vremena rata i poraća kada, kako je kazao, nije nimalo lako bilo biti SDP-ovac, ali ni teško propagirati ideje ljevice od Okučana do Nove Kapele, Cernika i Posavine. Bila je to u nedostatku propagiranja temeljnih vrijednosti ljevice svojevrsna kritika sadašnjeg stanja u SDP-eu i njegovih članova koji su na njih zaboravili.

Ono o čemu se sinoć razgovaralo bio je stav SDP-a prema drugim strankama lijeve orijentacije, ali i stava u predizborno vrijeme prema stankama centra, pa i desnice. Tražio se povratak tradicionalnim vrijednostima ljevice, kao što su zaštita radnika i njihovih prava, minimalna plaća, politika prema mladima, te razgovarao o problemima koji karakteriziraju stanju u državi, kao što je, naprimjer, iseljavanje.

-Lijeve stranke, prije svega SDP, kao stožerna stranka ljevice, mora pokazati dvije stvari. Jedna je da zaista vodi kompletnu ljevicu i na tom putu ja inzistiram. S druge strane je kalkuliranje na izborima na način da računate da možete ići sa centrom i tako dalje. Tu su različita gledanja kako bi trebalo biti. Ja sam pobornik toga da je važnije ostati vjeran svojim tradicionalnim vrijednostima i surađivat s ostalim strankama na lijevoj strani nego bit podređen izbornom rezultatu. Mislim da je dobro da se o tome razgovara. Činjenica da je SDP-a spreman razgovarat sa svima ostalima na lijevoj strani najbolji je put. To je moje mišljenje- kazao je Ranko Ostojić.

Related Post

TRIBINA NACIONALNOG FORUMA

Autor - 03/03/2014 0
SLAVONSKI BROD, 3. ožujka 2014. – Preksinoć je u prepunoj dvorani Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu održana javna tribina u…