TRIBINA: Promjena izbornog sustava-preduvjet svih promjena u Hrvatskoj

1042 0

,NOVA GRADIŠKA – Promjena izbornog sustava-preduvjet svih promjena u Hrvatskoj bila je to tema javne tribine u organizaciji Građanske inicijativa “Narod odlučuje” održane 26. rujna  u  Gradskoj vijećnici.

O tijeku prikupljanja potpisa i samoj predaji prikupljenih govorila je Andreja Kotnik koordinatorica GI “Narod odlučuje”. Među ostalim je istaknula kako naša zemlja ima najstroži zakon o prikupljanju potpisa građana za raspisivanje referenduma jer je potrebno, kako je naglasila, prikupiti izrazito veliki broj potpisa u samo dva tjedna. – Prikupili smo i više od zakonom predviđenog broja potpisa, a uz to problem su bile i opstrukcije različitih čimbenika, među kojima su bile i jedinice lokalne samouprave-rekla je Kotnik.

Velike troškove koje su imali tijekom ovih aktivnosti pokriveni su, prema riječima Andreje Kotnik, velikodušnom donacijama građana, kao i zahvaljujući radu volontera, a njih je bilo 2500 na području cijele RH.

Docent na katedri za ustavno pravo i političke znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Polić pojasnio je okupljenima obadva referendumska pitanja te obrazložio koje će ključne promjene prijedlog novog Izbornog sustava donijeti, a među ostalim je istaknuo i veliku važnost zastupničkih mandata. – Smatram da je Izborni sustav u RH ovakav kakav sada je potrebno višestruko poboljšati, a ova referendumska pitanja su korak u pravom smjeru, apsolutno. Nadam se da će broj potpisa biti dostatan i da će u konačnici onda građani na referendumu odlučiti da li žele drugačiji način izbora zastupnika u Hrvatski sabor- rekao nam je u razgovoru, među ostalim docent Polić.

O cilju ovakvih tribina je naglasio kako njima potiču građane da uvide koliko je način izbora zastupnika u Hrvatski sabor  važan za sve nas koji živimo u RH zbog toga što se politika koja postoji  materijalizira kroz propise koje donosi Hrvatski sabor. I nije svjedno tko sjedi u njemu i donosi propise koji utječu na naš svakodnevni život.

Što se tiče provjere prikupljenih potpisa rekao je kako bi cijeli taj proces budio manje sumnji da je ministar uprave dozvolio nazočnost  promatrača, jer kako je istaknuo tvrtka APIS provjerava vjerodostojnost i broj potpisa, a u Povjerenstvu će ponovno biti državni službenici koji će taj posao raditi. -Ta nemogućnost da promatrači budu nazočni stvara nepovjerenje prema institucijama. Trebaju postojati jasna pravila koja bi cijeli taj proces učinila transparentim- rekao je među ostalim docent Mato Polić.

Moderatorica Javne tribine bila je Sonja Lulić koordinatorica GI “Narod odlučuje” za Novu Gradišku.

 

 

 

Related Post

Dobrovoljno darivanje krvi

Autor - 08/02/2012 0
NOVA GRADIŠKA 8. veljače 2012. – Danas do 14 sati od planiranih stotinjak doza prikupljeno je bilo 80 što potvrđuje…