TRIBINA SDP-a O ZDRAVSTVU: Nije pet do dvanaest, nego je dvanaest i pet

966 0

Autor Franjo Samardžić

Politika SDP-a temelji se prije svega na promicanju i promoviranju javno zdravstvene politike i javnoga zdravstva na jednaku dostupnost svim građanima i pravo na zdravstvenu zaštitu i sprečavanje tihe i sve glasnije privatizacije hrvatskog zdravstva – kazao je dr. Saša Srića

NOVA GRADIŠKA, 2. ožujka 2019. – Smatramo da je prevencija do zdravlja brzo dijagnosticiranje bolesti i bitan segment za zdravlje. U skladu naše zdravstvene politike hoćemo pokazati da je u ovom trenutku zdravstvo, rekao bih bez imalo ustručavanja, kolabiralo. Nije pet do dvanaest, nego je dvanaest i pet – kazao je danas na tribini Gradske organizacije SDP-a Saša Srića, dr. med., specijalist interne medicine i pulomolg, glavni koordinator Akcije Prevencijom do zdravlja SDP-a na nacionalnoj razini i član Nacionalnog savjeta za zdravstvo SDP-a. Novogradiškim esdepeovcima o nacionalnom programu zdravstvene politike SDP-a.

Okupljene u gradskoj vijećnici pozdravila je Ivana Trupina, a potom i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Marina Opačak-Bilić. Izrazile su zadovoljstvo održavanjem ove tribine i zahvalile se dr. Srići, koji je kako je naglasila, po izboru pacijenata već četiri godine proglašen najliječnikom. Nazočna je bila i Ivana Posavec-Krivec, kandidatkinja SDP-a za Europski parlament.

Treba povećati plaće i stimulacijama zadržati zdravstveno osoblje

-Liste čekanja su produžene, a svako malo se dešavaju vrlo neugodne situacije, nažalost zdravlje građana Hrvatske je ugroženo. Povećani su dugovi u zdravstvu, sve su učestaliji napadi na zdravstveno osoblje, kao i zabrinjavajući odlazak liječnika i medicinskih sestara.

Politika SDP-a temelji se prije svega na promicanju i promoviranju javno zdravstvene politike i javnoga zdravstva na jednaku dostupnost svim građanima i pravo na zdravstvenu zaštitu i sprečavanje tihe i sve glasnije privatizacije hrvatskog zdravstva.

Liste čekanja, kao gorući problem u zdravstvu, planiramo riješiti našim programom takozvanih otvorenih vrata. Znači radom u poslijepodnevnim satima iza 16 sati na način da se apsolutno pojača iskoristivost naših dijagnostičkih uređaja koji bi trebali raditi minimalno 12 pa i 24 sata kako bi se i do 50 posto smanjile liste čekanja.

Različitim programima treba povećati plaće i stimulacijama zadržati zdravstveno osoblje. U ovom trenutku u Hrvatskoj manjka 12.000 medicinskih sestara i oko 6.000 liječnika. Vrlo bitna je transparentna javna nabava koja u ovom trenutku nije prisutna.Treba spriječiti i sve učestalije napade na zdravstveno i nezdravstveno osoblje koji su postali veliki problem- kazao je dr. Srića.

Dolazak liječnika i medicinskih sestara iz susjednih država nije trajno rješenje

Jedno rješenje će biti, s obzirom na velik odlazak liječnika i medicinskih sestara, uvoz liječnika iz zemalja jugoistočne Europe, znači iz BiH, Srbije i Makedonije. To će nažalost biti prolaznog karaktera jer će oni tranzicijski iz Hrvatske odlaziti u zemlje EU. To je problem koji u ovom trenutku smatramo jednim od prioritetnih- kazao je dr- Srića.

Dodao je da se suočavamo s tužbama liječnika za neisplaćene prekovremene sate i postavio pitanje kako će to biti riješeno jer sve kod nas pravosudno rješenje traje i nikako da se završi. Smatra da se mora se napraviti puno transparentniji sustav, povećati plaće i potpisati nove kolektivne ugovore jer sadašnje stanje ne vodi nikamo.

 

Related Post

BLAGDAN SVIH SETIH

Autor - 31/10/2012 0
SLAVONSKI BROD/ NOVA GRADIŠKA 31. listopad 2012. – Načelnik policijske uprave Ante Zovak, zajedno sa suradnicima, danas je , uz…